неделя, 24 април 2016 г.

Тъкачките от Костандово стъпиха на английска територия и у нас, след като обзаведоха Бъкингамския дворец

Британската посланичка стъпи върху шедьовър на Луи XV

В резиденцията на Ема Хопкинс гостуваха най-известните килими в света, дело на български майсторки  

Посланикът на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс бе домакин на необичайно събитие, при което не бе шокиращо гостите да се събуят боси и да походят по килимите в резиденцията й. Същото стори и мъничката й дъщеря Миа.
Поводът бе „наминаването” през България на шедьоври за под, изработени от „Хемус” ООД в град Костандово, които няма да се върнат никога повече у нас. Разбира се, не бе за подценяване и социалната страна – проекта за безплатно обучение по тъкачество на ръчен текстил на жените от района на Ракитово, които искат да усвоят тази професия.
Г-жа Ема Хопкинс приветсва в резиденцията си гостите и партньорите на проекта и изрази надежда социалната програма да помогне за разкриването на работни места, както и все повече да се разширяват връзките между България и Обединеното кралство.
Журналистката от Епицентър.бг Магдалена Гигова, като модератор на събитието, предпочете да разкаже вместо сухи факти – една приказка. За вълшебни килимчета, трима побратими, принц и дракон.
Всъщност, това е съвременна история, помогнала да се съхрани онзи приказен народен дух и талант, който българките предават от майка на дъщеря, от баба на внучка.
Годината е 1998-а.  Британецът Дейвид Бамфорд и българите Нино и Тодор Парпулови, досущ като тримата юнаци от приказките основават предприятие, предназначено да създава не само красота и работни места в един отдалечен край, ами и да опази традициите в тъкането на ръчни килими.  Сръчните ръце и вековното знание на жените от района около град Костандово, Велинградско, свършват останалото.
Как иначе едно малко българо-британско предприятие ще успее да изпревари персийски, индийски и китайски тъкачки в надпреварата за поръчки от Бъкингамския дворец?!
А  всеки изтъкан килим, означава препитание за жените от района и почит към културното наследство на Великобритания, Европа и България.
Ръчният текстил разказва истории и пази живи традициите.
Почти 20 години по-късно, след изпълнения с успехи път от град Костандово до най-значимите  светини на Великобритания: Бъкингам, Озборн хаус, Гудуд, Лайм парк, замакът Аник, както и Албертина музей във Виена,  се стига до лична среща между Дейвид Бамфорд, Нино Парпулов и принц Чарлс на негова територия в Уелс, чиито герб е червения дракон. Така че ако сте се чудили къде са принцът и  драконът в приказката, която започнахме преди малко, загадката е разгадана.
Водещата на събитието добави, че е имала късмета и привилегията да присъства на тази среща и това, което я  поразило било, че Уелският принц беше добре подготвен за нея. Той показа не само познания за килимите, които красят неговия дворец, а и за етническата пъстрота на региона, където ги тъкат.

Малко след знаменателната визита в Уелс тръгва проектът  "Създаване на устойчиви механизми за овластяване на уязвими групи в сферата на ръчното творчество". Зад сложното словосъчетание се крие напълно безплатно обучение по тъкачество на ръчен текстил на жените от района, които искат да усвоят тази професия.

То е  осъществено с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 и Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и  се превъръща в най-значимия социален проект на територията на община Ракитово.

В специално създадената изложбена зала в местното читалище „Просвета 1919“  в гр. Костандово се представят и развиват традиционните занаяти.
Освен това се създава работещо и устойчиво партньорство между Фондация „Градивност“ , читалище „Просвета 1919“, „ХЕМУС“ ООД и местната власт. Чрез него жени в неравностойно положение научиха занаят и получиха и шанс да излязат от порочния затворен кръг на безработицата, липсата на перспектива и доходи.

Експонатите се изработват по поръчка, като в тях се влагат натрупания опит, вековни умения и много душа и сърце,  чрез тях крайният клиент не само подкрепя хората в неравностойно положение, които продължават да доказват таланта си, но и придобива текстилни шедьоври, които са част от историята на Европа и със сигурност са уникални.

Гостите в резиденцията на британската посланичка имаха възможност да утъпчат килими, които ще бъдат постлани в Бъкингамския дворец и Версай – реплики на отдавна изгубени исторически реликви. Оказа се, че в утъпкването няма нищо еретично. Според легендата,  истински добрите килимари просвали произведенията си на пътя, за да мине върху тях конницата и колкото повече стъпвали отгоре им, толкова по-хубави ставали.

Сред уникалните произведения на „Хемус” ООД бе и специална поръчка от Версай за отдавна изгубен през вековете килим на Луи XV, чиито дизайн изследователи опитвали да възстановят с години. Тъкачките от Костандово изтъкали невероятните шарки, при които за първи път се излизало от традиционните персийски мотиви и те били заменени с кралски регалии – корона, скиптър, герб. От този килим тръгва европейския рисунът в съвременните постелки.
Сръчните български ръце са възстановили и килим на Наполеон с неговия монограм в средата.







Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...