неделя, 17 април 2016 г.

Rolex - часовникът, с който  Джеймс Бонд побеждава лошите
Най-върлият почитател на марката е Роман Абрамович

Всички знаят кой е любимият часовник на Джеймс Бонд. Според създателя му Йън Флеминг Агент 007 си пада по Rolex Submariner. Създателите на първите филми за него решили да не се отдалечават от оригинала и през 1962 г. Шон Конъри носи точно такъв. В следващите части от „Бондиадата” със същия модел Rolex Submariner  Роджър Мур и Тимъти Далтън побеждават „лошите”.

Най-щедрият поръчител на специален модел от марката обаче е руският милиардер Роман Абрамович. Той толкова харесва Rolex, че спокойно може да мине за негово рекламно лице. Часовникът Custom Titan Black Chelsea FC Rolex Daytona е създаден специално за футболистите от „Челси”, чиито собственик е Абрамович. Тези бижута марката Rolex и губернаторът на Чукотка подаряват на звездите на отбора в чест на големи победи.  Дизайнерите използвали в специалния модел Custom Titan Black Chelsea FC Rolex Daytona фирмените цветове и логото на „Челси”, както и символът на Шампионската лига. Както личи от името, корпусът е от здрав титан.
Умиращият трудно Брус Уилис предпочита Rolex Yachtmaster с корпус от бяло 18-каратово злато, обработено по специален начин със струи пясък. Този часовник очарова с таймер, който отброява времето оставащо до старта на регатата. Моделът Yacht master е в комплект с гривна Oyster, също от бяло злато.
Известният борец с бедността Боно от U2 украсява китката си с Rolex Datejust Oyster Perpetual. Носителката на «Оскар» Шарлийз Терон  следи мачовете на любимия си отбор «Ел Ей Лейкърс» със своя Rolex Deep Sea. Том Ханкс има слабост към Rolex Explorer и Oyster Bracelet.  Холивудският мачо Антонио Бандерас се глези с модела Mille Miglia, а актрисата Анди Макдауъл предпочита Ice Cube. Тенисистът Роже Федерер като рекламно лице на бранда не излиза без Rolex на корта.
В групата „любители на марката” влизат още Елвис Пресли, Крис Кристофърсън, Тайгър Уудс. А откакто Дейвид Бекъм подарил на жена си Rolex Daytona Gold от 18-каратово злато, Пош Спайс не признава друг бранд.
Защо всички тези знаменитости харесват точно Rolex? Защо колекционерите твърдят, че има часовници, но има и Rolex? Понеже никой не може да отрече абсолютното чувство за увереност, надеждност и лично достойнство, които дава марката. А това се дължи на много, понякога невидими, за любителите на тези часовници причини.
Никоя друга компания в света не използва стомана 904L. Тя е по-скъпа и много по-трудна за обработка. Наложило се Rolex да замени повечето от машините си, но за компанията този скъп акт имал смисъл, защото всички части за часовниците са собствено производство.
В лабораториите на      Rolex разполагат с уникални електронни микроскопи и газови спектометри. С тях детайлно оглеждат всички метали и материали. От марката следят качеството с различни уреди. Има специална стая за изпитание на натоварване. В нея  часовниковите механизми, браслетите и корпусите се подлагат на симулирано износване и неправилна употреба. Може вашият Rolex да не издържи цял живот, но производителите се стремят да изкара и два.
Екипи от часовникари работят върхе всеки механизъм – преди и след като бъде официално изпробван и сертифициран в COMEX  - Швейцарския институт за официално тестване на хронометри. Всеки Rolex преминава още едно изпитание – вкарва се в корпуса и няколко дни е подложен на симулирано износване, преди да поеме към търговците на дребно.
Rolex са и единствените производители на часовници, които имат леярна за злато и платина собствено производство.        За топенето и смесването на материалите, които впоследствие се превръщат в корпуси и браслети, се използват огромни  пещи. Това гарантира, че марката предлага благородни метали с контролирано качество - 18-каратово жълто, бяло или розовото злато или платина.
Тези стандарти важат не само за златото. Rolex имат невероятно високи стандарти за скъпоценните камъни - диаманти, рубини и изумруди. За да ги спазват поддържат огромен гемологичен отдел. Негова задача е да купува, проверява и установява автентичността им с помощта на рентгенови лъчи. Така се гарантира, че скъпоценните камъни на всеки часовник са с високо качество и не са фалшиви.От Rolex съобщават, че откакто тестват диаманти само два от 20 милиона са били фалшиви. Въпреки нищожната вероятност да попаднат на менте, огромен брой специалисти проверяват всяка партида. Камъните се подбират само IF като чистота и D-G като цвят (четирите степени най-близо до бялото).
Абсолютно всички скъпоценни камъни върху часовник Rolex (без значение от големината им) са внимателно подбрани и ръчно поставени. Висококвалифицирани ювелири оценяват специфичните характеристики на камъните в най-ексклузивните часовници, по същата методика, с която го правят за най-изисканите световни бижута. 
От гореописаното става ясно, защо в Rolex са страстни почитатели на сигурността. В леярната им постъпват златни 24-каратови кюлчета на стойност 1 млн. долара всяко. В трезорите – готови ценни часовници, които се съхраняват в сейфове.
Rolex пази съкровищата си в хранилище в стилДжеймс Бонд няколко етажа под земята.  До него се стига през врата на банков трезор и сканиране на очния ирис. Служителите, сглобяващи часовници, са подложени на проверки по всяко време и се идентифицират чрез сканиране на пръстовите си отпечатъци.
Всеки часовников механизъм на Rolex има уникален сериен номер, който се фотографира и съответства на определен корпус, който също има свой уникален сериен номер. Така когато механизмът има нужда от ремонт, часовникарят може да научи всичко за него.

Изработването само на един часовник Rolex отнема около година. Как е възможно, при положение, че фирмата произвежда почти един милион годишно? 

При това в производственият процес не се съкращава нито една процедура. Да вземем за пример как в Rolex правят всеки един циферблат. Всички циферблати се произвеждат само и единствено в Rolex, обозначенията на часовете се правят на ръка. В бранда са убедени, че човешкото око е най-добре тренирано да забелязва проблемите.  Всеки готов циферблат се изпуска от 20 см височина, за да е сигурно, че нито една от занитените цифри няма да падне.
Часовниците за гмуркане също се изпитват индивидуално. Всички модели с корпус Rolex Oyster минават тест за водоустойчивост в контейнер с въздух под налягане. Часовникът се поставя в малка камера, ако налягането се промени, означава, че въздухът е проникнал в корпуса. След изпитването с въздух под налягане всеки Rolex за подводно гмуркане в дълбоко море се изпробва и в реална водна среда.
Часовниците за водолази се поставят в големи тръби, пълни с вода, за да се докаже, че са водоустойчиви до 300 метра.  Щом напуснат контейнера се  нагряват, като върху кристалното стъкло се пуска капка студена вода, за да се провери дали се образува конденз. След това оптичен сензор ги сканира, проследявайки количеството вода. По-малко от един на хиляда часовника не издържа теста.


За часовниците за дълбоко гмуркане, изпробването е още по-драматично. Заедно с COMEX Rolex са разработили специален резервоар за вода под високо налягане, който изглежда като декор от научно-фантастичен филм.многоцилиндрова машина, тежка няколко тона. В нея часовникът се подлага на налягане равностойно на 12 000 метра под вода. 

Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...