четвъртък, 17 декември 2015 г.

Пътеводител в най-популярните терапии на естетичната медицина – част първа

Д-р Ана Пейкова предупреждава: Внимавайте на модерните ботокс-партита

Дори зад безобидните наглед подмладяващи процедури дебне опасност, ако не са извършени от професионалист
                                                        Д-р Ана Пейкова
До неотдавна гледахме с насмешка как по американските филми момичета, които изобщо нямат нужда от подмладяване и бръчките им не се виждат с невъоръжено око се събират на т.нар. „ботокс-парти“. Докато пият шампанско и дори си чакат стриптизьора, ако става дума за момински купон, човек с бяла престилка вади от лекарската си чанта спринцовка и започва да боцка наред по чела и бузи.
Е, тази медицински нелепа вакханалия намери почва и у нас. Трагедията е, че рядко себеуважаващ се лекар се съгласява да принизи професията си сред група разпищолени полупияни мацки и тогава в играта се включва „моята козметичка, много е добра“.

Обърнахме се към дерматолога д-р Ана Пейкова от клиника „Дерма елит“ и първото, с което започна тя бе, че комбинацията от алкохол и ботокс може да бъде пагубна.

В две поредни публикации тя ще разясни що е то филър и що ботулинов токсин и как трябва да се прилагат, за да имат естествен и дълготраен ефект, без да превръщат лицето в маска.

При всяка жена настъпва денят, в който се поглежда в огледалото и забелязва първите си бръчки. (Понякога твърде късно!). Първата ни реакция е да се гмурнем в морето от информация в интернет и да търсим отговора на въпроса „Как да изглеждам по-млада?“.

Информацията е противоречива, започваме да се объркваме, споделяме с приетелки и така постепенно си изграждаме представа за това какво искаме да променим във външния си вид. След това по съшият начин търсим мястото и човека, който ще направи желаната промяна - четем форуми, слушаме мнения и накрая се решаваме на важната стъпка. Но дали успяваме да попаднем на подходящото място и правилно ли подхождаме по въпроса с разкрасяването?

Ето няколко съвета преди да започнете:


1. Винаги търсете лекар естетичен дерматолог или пластичен хирург. Това е тяхната професия - здравословна борба със стареенето и корекция на несъвършенства по кожата и тялото. Те ще ви съставят план от няколко стъпки. Ако прекалено късно сте забелязали процеса на стареене в кожата, ще е нужно повече време и процедури, за да се върне младостта.
2. Не се опитвайте сами да изградите поредността от процедури, които да направите, защото „при вашата приятелка или колежка има страхотен ефект“ или понеже сте видяла новата процедура по телевизията. Тя може да не е подходяща за вас или дори да се окаже противопоказна. Изберете лекаря, на когото ще се доверите.

3. Интересувайте се от материалите, които ви се инжектират, но не се опитвайте сами да давате оценка кои са най-добри. Това може да го прецени само лекарят. Фармацевтичната индустрия се развива с бързи темпове и вие едва ли успявате да следите новостите адекватно.
4. Информирайте се за противопоказанията и за страничните ефекти - основната идея е да сте здрави и красиви и да изглеждате естествени.
5. Спазвайте стриктно нещата, които не трябва или трябва да правите след процедурите, както и поредността и лечебния им протокол.
6. Бъдете последователни – единичният импулс в определен момент не води до трайни резултати.
7. Откажете се от вредните навици, които ви загрозяват –пушене, солариум, алкохол, недоспиване, прехранване и безконтролно излагане на слънце. Красотата изисква усилия и поемане на отговорност за нейното съхранение.
8. И на последно, но важно място е психичното и духовно здраве – това, което мислите се изписва на лицето ви и придава съответното излъчване. Не е случайна приказката ”Красотата на човека идва от вътре”.

Ботокс и филъри – оръжието за разкрасяване

Информацията за двете най-известни процедури за разкрасяване е в изобилие, но знаем ли правилните неща за тях?

Каква е разликата?

Ботоксът е „хранителен токсин” с положително въздействие върху мимическите бръчки и изпотяването.

Филърът, както личи от името, е пълнител - хиалуронова киселина включена в гел. Той коригира загубата или създава обем .
Ботоксът релаксира мускула и спира задълбочаването на мимическите бръчки, но не променя кожата като еластичност, тургур и ниво на хидратация.

Филърът не предпазва от задълбочаване на бръчките. Той ги омекотява и възстановява загубата на обеми, както и създава нови - в устните например. Но също така променя нивото на хидратация в кожата - хиалуроновата киселина се свързва с водата.
Ботоксът е един и същ препарат, произведен от различни фармацевтични компании. Някои марки са регистрирани като лекарствен продукт, други – не.

Филърите са различни както като концентрация , плътност и омреженост на веригите. Също така различни са видовете гелове, в които е включена хиалуроновата киселина. Много са и компаниите, които я произвеждат.

Ботоксът е с трайност 4-6 месеца, докато филърът издържа до година и половина.

И двата продукта се разграждат напълно, но инжектиран неправилно и прекалено често филърът води до образуване на съединителна фиброзна тъкан. Т.е. Върху кожата ви могат да се появят неприятни неравности.

При грешка в поставянето на филъра има ензим, с който го разграждаме, докато при поява на странични ефекти при ботокса просто се чака да отмине действието му.

Двата продукта могат да се съчетават в една и съща зона по точно определена схема от лекаря-специалист.

Опасност винаги има. Както и странични ефекти - при ботокса по-малко, при филъра повече.

За щастие, е временно явление отпускането на клепача или появата на торбички при прекомерната релаксация на мускула, когато се поставя ботулинов токсин.

При филъра най-опасно е запушването на главен съд и некроза на тъканите. Това се случва сравнително рядко и може да се овладее от опитен специалист. Изкривяването, сините и отокът са поправими и не са фатални.

А сега по отделно за всяка процедура

От написаното по-долу ще разберете и защо може да си поставите ботокс в обедната почивка, но на т.нар. ботокс-парти рискувате да се обезобразите, макар и временно.

Основно, което извършва ботулиновия токсин е да релаксира инжектирания мускул. Това негово действие е открито случайно от очни лекари при третиране на кривогледство.

Той е медицинско изделие с достатъчен брой клинични проучвания и съответните разрешителни за приложенията му и релаксацията на мускулите, които причиняват мимически бръчки е само едно от многобройните му медицински показания - може би най-малко свързаиа със здравето на човека.

Но да не забравяме, че това е лекарство и се прилага само от лекари, обучавани и сертифицирани. По-малко известно е, че засега ботоксът е единственото ефикасно средство за така неприятното повишено изпотяване на длани,стъпала и мишници. То създава много голям дискомфорт и уврежда психическото здраве на хората. Вярно е, че ефектът е временен – от шест до осем месеца и цената е висока, но все пак има спасение.

Какви са заблудите?

Една от основните заблуди за ботокса е, че към него има привикване и след прекъсване на използването му „нещата се влошават”. Клинични проучвания, които се правят повече от 30 години, опровергават това твърдение. Дори да спрете в един момент, кожата ще е в добро състояние, защото през времето когато сте релаксирали мускула, бръчките са спрели да се задълбочават.

Друга заблуда е моментът, в който трябва да се започне. Практиката сочи, че е по-добре рано, когато бръчката е динамична - само при движение, отколкото когато стане статична и се вижда като резка на челото. Трайността е от четири до шест месеца, но интервалът на поставяне е различен. Нуждата се определя от лекаря. След последователно неколкократно поставяне ние спираме да се бръчкаме.

Ботоксът само релаксира мускулите. Поставя се най-често там, където движението на мускула предизвиква бръчки и е лесно тяхното безопасно блокиране -чело, гневна бръчка между веждите и зоната на очите.
Той не променя еластичността и вида на кожата като цяло. Ако сте пушач, например, след поставянето на ботокс няма да имате бръчки, но кожата ще сивее и няма да има тонус – съответно пак няма да изглежда добре.

Че прави лицето като неподвижна маска е другата заблуда. Да, но всичко зависи от качеството, количеството и начина на поставяне.
Наистина ботулинът е токсин, но той е хранителен. Предизвиква заболяването ботулизъм ако се поеме в големи количества. Дори и да го погълнете, което е абсурдно, няма да се разболеете. Дозите за инжектиране са в пъти по-малки от тези, които биха могли да предизвикат заболяване.
Поставянето му е бързо и лесно. Бихте могли да го направите и в обедната почивка, но само от лекар, който е обучен и знае какво прави и как да го направи.

Какви са предимствата?

Ботоксът прави изражението на лицето меко и младежко, особено при хора с активни мускули и напрегната работа, които си присвиват веждите. От там идва и името – бръчка на гнева.
Повдига веждите - добро първоначално решение за горните клепачи.
Създава добро настроение. Той е прекрасно революционно медицинско откритие, напълно безопасно за здравето, стига да се поставя от специалист в медицинско заведение.


Всичко за филърите – в следваща публикация


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...