сряда, 8 юли 2015 г.

Защо децата мислят, че Бетовен е куче
Магдалена Гигова

Уви! Тенденцията „фаст фуд“ - бърза и нездравословна храна, от която задължително се пълнее, не е характерна само за яденето. Все по-често гимназистите питат няма ли „Под игото“ на дивиди, та да понаучат отгоре-отгоре сюжета, вместо да се морят с четене. Така хем оставят с убеждението, че знаят „за какво иде реч“, хем не се задълбочават в нещо, което им се струва архаично и ненужно.
Проблемът е, че пораженията след фаст фуда в образованието раждат не само затлъстяване на ума, а потресаващи резултати. От онези, които наричаме „бисери“ и им се смеем с горчилка в устата. И най-малкият ни дерт е, че 90 на сто от децата са убедени, че Бетовен е куче. А част от юношите са напълно сигурни, че автори на песента „Къде си вярна ти, любов народна“ са Слави Трифонов и компания, неподозирайки за съществуването на клетия възрожденец Добри Чинтулов.
Нова вълна от потрес ни заля при откровенията на проф. Петко Тодоров за познанията на кандидат-журналисти (!) в УНСС. И ако можем да преглътнем някак си как мома от Благоевград се кълне, че Димитър Благоев-Дядото е основал родното й място, дори без упойка не възприемаме екстравагантната идея за връзка между Октомврийската революция и Октоберфест. Щеше да е забавно, ако не беше трагично. Още по-трагично е, че някои от тях сигурно ще успеят от втори опит. И тогава неграмотността ще започне да се репродуцира, защото „казаха го по телевизора“ или „вестникът писа“ за някои все още е императив за достоверност. И току-виж любителите на информационния фаст фуд повярвали, че писателят Ран Босилек всъщност е Рамбо Силек.
Лошото е, че „сдъвкаността на познанието“ шества из частни уроци и подготвителни курсове, а когато си недоучил и недоразбрал, колко му е да произведеш фраза като „Иван Асен не обичал да гледа тъжни вестоносци. Той обичал веселите годежари! Вместо меча си той вадел нещо друго.“ Или още по-прочувствената: „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно.“ Смеете се, а? А защо не се усмихвате на вица „Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар?!“ Тези бъдещи историци и филолози като нищо ще станат учители на вашите деца. Завършилите технически специалности ще строят домовете, в които ще живеете, и ще поправят влаковете, с които пътуват най-близките ви хора.... Влезлите с „две плюс“ в някой от нароилите се университети с гръмки имена криво-ляво ще долазят до диплома под ласкавите погледи на професори, дето се множат с геометрична прогресия. И ще ви станат началници! Цялата тази интелектуална катастрофа идва от фаст фуд обучението. Е, този хамбургер определено ще ни приседне!



Няма коментари:

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ

  Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ   Двама президенти, министри и холивудски з...