събота, 28 март 2015 г.

Солариумът променя ДНК-то
Изкуственият тен вече е демоде
Магдалена Гигова
Д-р Сияна Живкова от Jewel skin
Момичетата, които не излизат от солариума през зимата, а през лятото се пържат до изнемога на плажа имат по-голям шанс да заболеят от рак на кожата. И това не е поредният медицински апокалипсис, а научен факт.
Тенът, независимо дали е естествен или от солариум е вреден, категорична е пред „Преса“ дерматологът д-р Сияна Живкова от клиника Jewel skin . - Той води до увреждания на кожата и дори до заболявания. Най-фотоувредени са целогодишно излагане на слънчева светлина части на тялото – лицето и ръцете. Неслучайно те първи издават възрастта. Дори и в градски условия всяка повърхност отразява светлината и те трябва да са защитени от UV–лъчите. Проблемът е не толкова в потъмняването на кожата, колкото в изгарянето и хроничната фотоекспозиция. Те водят до промяна в генетичния материал в ДНК-то и до намаляване способността за възстановяване му в увредените клетки на епидермиса. Последствие от всичко това е намаляване на имунитета, от където следва поява на атипични клетки, различни видове заболявания и рак. Острите и хронични кожни реакции, които се дължат на слънцето са слънчево изгаряне, фотоалергични реакции, доброкачествени и злокачествени увреждания на кожата (еластоза, базално-клетъчен карцином, спиноцелуларен карцином и отчасти меланома-малигнум).
Ако непременно държите да имате „препечена коричка“, автобронзантите са за предпочитане пред слънцето и солариума. Те не проникват в дълбочина и не правят химическа реакция в кожата. Проблемът е, че са нетрайни, а ако се полагат неравномерно, има опасност тенът ви да е на петна“, добави д-р Живкова.
В случай, че не можете да си представите красотата си без бронзов тен и сте пристрастени към солариума, може да съобразите посещенията си с препоръчителната доза ултравиолетови лъчи. Учените са установили, че красив загар се получава след 12-20 сеанса с продължителност 5-10 минути. Тези обаче не бива да се правят повече от 2 пъти годишно.


Контрапункт
Порцеланов тен със салицил и зелен чай

Все повече световни знаменитости се убеждават, че полцелановата и чиста кожа е символ на младост. За тях специалистите в областта на естетичната дерматология създадоха пилинга от Маями. Към него са пристрастени живеещите във Флорида Анна Курникова, Глория Естефан, Дженифър Лопес, Мадона, Шакира, Силвестър Сталоун и Рики Мартин. Хубавото при него е, че за прилагането му сезонът няма значение. Пилингът, който изравнява тена е подходящ и за нашите географски ширини. Той е чудесно решение за всеки прекалил със солариума.
Става дума за нов ексфолиращ гел, който ефективно отстранява мъртвите клетки и стимулира регенерацията на кожата, който намалява появата на пори и спомага за избелване и изравняване на тена. Освен салицилова киселина и екстракт от зелен чай, формулата му съдържа още витамин С – единственият антиоксидант, който стимулира образуването на колаген”, пояснява д-р Сияна Живкова. Според нея пилингът е идеален и за подобряване вида на склонна към акне мазна кожа, като в същото време действа и против фотостареене, слънчеви изгаряния и всякакви видове пигментни петна. „Излъсква дори посивелия тен на пушачите и предотвратява омазняването”, допълва дерматологът. Освен това процедурата е сравнително кратка – може да се направи и в обедната почивка, не е болезнена, след нея ги няма характерните за химическите пилинги зачервявания и излющвания. За траен ефект се препоръчва серия от 6-8 терапии.
















Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...