събота, 31 май 2014 г.


Дарина Павлова, специално за „Преса”:

В година на промени съм, но всичките са хубави

Магдалена ГИГОВА

Всички знаят коя е Дарина Павлова – актриса, съпруга на покойния бизнесмен Илия Павлов и светска дама, която в последните години живее в Италия. През 2014-а, обаче тя има ново амплоа – почетен президент на „Иския филм енд мюзик глобал фестивал”. Дарина бе в Кан, за да го представи в италианската палата и да покани Силвестър Сталоун, който ще получи приза за кинолегенда на фестивала, който ще се проведе от 12 до 21 юли на остров Иския. От сайта на фестивала става ясно, че един от спонсорите е хотел-казино „Интернационал” Златни пясъци, наследство на Дарита от съпруга й Илия Павлов.  Как е получила тази отговорна роля и какви новости има в личния й живот актрисата разкри в телефонно интервю от Лугано пред „Преса”.


- Здравей, Дарина! Разкажи малко повече за кино- и музикалния фестивал в Иския?

- Тази година ще бъде 12-ото издание на фестивала. Той е създаден от Паскал Вичедомини, с когото бяхме заедно в Кан с актрисата Клотилд Коро („Живот в розово”). Членове на борда на „Иския филм енд мюзик фестивал” са личности като Ф. Мъри Ейбрахам (Салиери от „Амадеус”), Хари Белафонте, Моника Белучи, Джералд Бътлър, Никълъс Кейдж, сър Бен Кингсли, Самуел Л. Джаксън, сър Алън Паркър, Ванеса Редгрейв, Хилари Суонк, Стефания Сандрели, братя Тавиани, Форест Уитъкър, Дзукеро, Стинг, двукратният носител на „Оскар” Кристоф Валц и др.  
Израелската певица Ноа ще открие фестивала тази година в резидецнията на Лукино Висконти (от благородническа фамилия от ХII век, когото наричали „Червеният дук” – б.а.).  На 12 юли ще бъде и премиерата на филма на Ричард Реймънд „Пустинна танцьорка” с Фрийда Пинто (от „Беднякът милионер”)  и „Том Кълън („Последният ден на Марс”). Хореографът на лентата Акрам Кан постави танците на церемонията за откриването на Олимпиадата в Лондон.
Тази година председател на журито ще бъдат американския продуцент Марк Кантон и съпругата на Стинг Труди Стайлър.
- Как стана почетен председател на фестивала в тази престижна компания?
- От три години ходя на фестивала като гост. Атмосферата там е невероятна! Много приятелска, страшно интересни хора идват – като се започне от звездите на Холивуд, има певци, музиканти. Бизнес-атмосферата също е много приятна и  освен, че човек създава приятелства, върши и работа, съчетана с удоволствие.  Фестивалът има само представителет характер.  Не е съчетан с пазар, както е в Кан – там всички са прекалено заети да представят, продават и купуват и атмосферата става напрегната. Докато в Иския е свободна и спокойна, защото събитието няма състезателен характер. Просто хора на изкуството се събират да покажат какво са направили и да се налаждават на компанията си. Така създават връзки, основани на приятелство.
Три години поред се срещах и разговарях със създателя на фестивала Паскал Вичедомини. Казвах му „Паскал, знаеш ли колко филми се снимат в България? Най-големите – „300 – възходът на империята”, „Непобедимите”. Дай да направим нещо да покажем, че те се снимат в Европа, че има държава, в която се снимат големи американски филми. Доведох го и в България, срещна се със Силвестър Сталоун, с продуцента Ави Лърнър. И така се получи. Все пак съм била актриса и умея да предразполагам публиката.  
У нас Паскал Вичедомини, който е продуцент и водещ на шоуто „Он дъ роуд агейн”, засне филм, който скоро ще бъде излъчен по Канале Чинкуе. В предаването си той следва известни личности на различни места по света и ще покаже как Сталоун, Шварценеге,р Гибсън, Бандерас и Харисън Форд снимат „Непобедимите” у нас. Идеята е да представи Блъгария като съвременен Холивуд, както и да се видят кадри от Варна, Златни пясъци, новия „Интернационал”…   
При предишните си издания фестивалът е бил фокусиран върху Индия, Китай, Русия, Бразилия, Япония, Южна Африка, Мексико, Великобритания, Аржентина и Франция. 2014-а е годината на България и съм много горда да бъда почетен президент и да насочим погледът на участниците към България като европейски център на киното, в който се снимат блокбастери.  На фестивала Ави Лърнер ще представи документален филм за „Ню Бояна студиос”, за да видят зрителите къде са снимани световни хитове. Ще покажем и представянето на „Непобедимите-3„ в Кан със Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Харисън Форд, Мел Гибсън, Антонио Бандерас и Джейсън Стейтъм.
- Със Сталоун от времето, когато си живяла в Америка ли се познавате?
- О, не запознахме се в България!

- Защото български медии писаха, че си уредила с връзки своя приятел Джулио Берути да играе в „Непобедимите”.
- Няма такова нещо. Той е достатъчно красив и талантлив да се уреди сам. Запознахме със Сталоун по време на снимките на „Непобедимите”. Бях поканена от Ави Лърнър, собственика на „Ню Бояна”, с когото се познавам от доста време. Но със Силвестър, Антонио Бандерас, Мел Гибсън се видях за първи път в България.
- Слай се оказа голям почитател на България и направи голяма реклама на страната ни в Кан. Ти имаш ли пръст в тази работа?
- С него говорихме, че България ще бъде във фокуса на фестивала в Иския, на който той ще получи наградата за кинолегенда и ще представи „Непобедимите-3”.  Това съвпадна с промоцията на филма в Кан, на която присъстваха най-големи звезди и кръгът се затвори много добре за нас.
В момента сме в преговори кои звезди още ще дойдат в Иския. Надяваме се да присъства Джесика Частейн. Всеки ден от 21-и до 21 юли ще бъдат показвани по 3-4 филма. 2014-а е годината на България. Една гала-вечер ще бъде посветена на нашата страна и искам да бъде възможно най-добре. Разговарях с нашия посланик в Рим Марин Райков, с министъра на културата Петър Стоянович. Ще представим България като държава, като туризъм, култура, ще изберем кои филми да покажем и ще поканим танцов състав. Предстои ми много работа, но и много радост в личен план.
- Да не ставаш баба?!
- О, не! Има време за това. Но синът ми Илия Калоян завърши американското училище в Лугано и вече е приет да учи био-медицинско инженерство в „Болдър юнивърсити” Колорадо, където е най-доброто учебно заведение за тази специалност. „Малкият” е най-висок от всички. Освен, че учи спортува – беше шампион по лакрос в щатите. Много съм горда с децата си. Изключително свестни са и мога само да се хваля с тях. И най-важното – и тримата говорят български и не забравят корените си.


- Дъщеря ти Паола с какво се занимава?
- Тя завърши в Тексас крисчън юнивърсити изкуство. Първоначално се записа да учи маркетинг, но се прехвърли към изкуството. Междувременно обаче се запали по йогата и направо се побърка! Толкова е добра, че вече преподава за напреднали. Да видим как ще съчетае всичко.
И Паола и Венци дойдоха в Лугано, Швейцария, за дипломирането на брат си. (Венцислава е дъщеря на Илия Павлов от първия му брак с Антоанета, дъщерята на генерал Петър Чергиланов – б.а.).  Другата новина е, че ще женим Венци.
- Колко много новини накуп!
- Тази година е годината на промените. Нещо страшно! Направо ми се завива свят, но пък са все хубави. Венци ще я оженим в Италия, във Флоренция. Тя ще се омъжи за приятеля си, с когото от четири години живеят заедно в Дубай. Младоженецът има собствена голяма компания за реклама с клонове в целия Близък Изток. Разпръстнати сме на три континента! Надявам се всичко да бъде както трябва, защото много приятели ще дойдат отвсякъде – от Америка, от Испания, от България, от Италия... Чудя се как ще се справим с организацията! Дори се чудя кое е по-трудно да се организира сватбата или фестивала.  
-          Предполагам, че ще отидеш на сватбата с приятеля си Джулио Берлути?
-          Знам, че журналистите се интересуват от тези неща, но аз не обичам да изваждам личния си живот на показ.
-          Не мога да не те попитам Берлускони дали също ще получи покана?
-          И това ще запазя в тайна. Не е тайна, че със Силвио сме приятели. Запознахме се преди 10 години във Вашингтон, но се сближихме доста по-късно. Той е интересен и чаровен, един различен политик. Берлускони ме пита какво мисля за политиката. За него моето мнение е странично и вярно. Той ме изслушва и му е интересно. За италианските медии аз съм приятел на фамилията на Берлускони. За да бъде този човек в моя дом и аз в неговия – значи няма какво да крия. Той е искрен, чаровен, интересен, но не мога да кажа, че това е мъжът на живота ми. Не живеем заедно, имаме си собствени животи. Мъжът на живота ми е Илия Павлов, с когото бяхме едно цяло, загубата му не е лесна за преживяване. Живея така, че всеки ден нещо да ми напомня, че Илия Павлов е бил в живота ми.Той все още е до мен, само дето не е физически. Харесвам мъже, които могат да ме накарат да се смея, да плача и да ги желая. А да намериш такъв е трудно.
На Берлускони за първи път представих идеята си за предаването „Бленувайки Италия!”. Първият епизод го изгледахме заедно в дома ми.  След големия успех на шоуто, дойде лично да ме поздрави. Поздрави ме и когато разбра, че ще получа наградата „Америка” за специални заслуги към италианската култура, защото в шоуто представях италианци постигнали успех в Америка. Но мога да заявя съвсем спокойно, че той не е ходатайствал да получа наградата.
-          Звучиш като доволна от живота.
-         Моят живот не може да се опише и в три романа. Изключително богат е, интересен и разнообразен. Човек никога не трябва да си мисли, че е на върха. Най-хубаво е да си мислиш, че си втори, за да имаш амбицията да станеш първиТова лято май няма да ми остане време за почивка. Фестивалът ще свърши в края на юли, после ще остана няколко дни в Иския, за да довършителни срещи. После трябва да се прибера в Америка, за да отида с Илия в Колорадо, където ще започне училище. Всичко се променя в движение. Но това са хубави промени и съм много щастлива.



Юбилей под знака на розата

 

Замък от 1880 г. в сърцето на Рим нае Дарина Павлова за 50-ию си юбилей Дарина Павлова м.г. Повече от 300 гости се стекоха в „Палацо Бранкачио” на 15 юни близо до Колизуема. Партито бе под надслов „Розата”, защото рожденичката е от Казанлък. Тя даде тон в дрескода като се появи с дълга рокля на червени и розови рози. Украсата на залите бе в същите найнси. „Всяка от масите, на които седяха гостите, бе с име на различен вид роза. Когато изнесоха тортата, от тавана заваляха свежи розови листенца", припомни си пред „Преса” Марта Вачкова, близка приятелка на Дарина още от годините във ВИТИЗ. (Тв-водещта предостави и снимки от партито от личния си архив).

Всяка от залите в замъка бе тематично разделена. В едната се сервираше вечерята, втора беше организирана като игрална зала казино, а в трета имаше диджей и беше като дискотека", допълни Марта.  Сред гостите на бляскавото събитие са италианската актриса Орнела Мути и носителката на "Грами" Саида Гарет, която е написала някои от най-големите хитове на Майкъл Джексън и Мадона. В края на вечерта присъстващи сди тръгнали с мускалче с розово масло в избродирана текстилна торбичка.
29-годиштия актьор-красавец, Джулио Берути, приятелат на Дарина отсъствал, поради снимки за филм.

 

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...