събота, 13 април 2024 г.

От Картахена до Пуерто Лимон с един круиз

 

Шест карибски държави - на един дъх

Шест карибски държави – на един дъх 

В Покана за пътуване на 14 април 2024 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Петя Кръстева за Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и Бахамите. Маги Гигова за Музея на килима в Баку

Музеят на килима в Баку
Музеят на килима в Баку

Има два бързи начина да обиколите шест карибски държави – да слушате Покана за пътуване или да плавате с круизен кораб между островите. Изпълнителният директор на списание „Наш дом“ Петя Кръстева е от по-късметлиите. Неотдавна акостира в Колумбия, Ямайка, Аруба, Панама, Коста Рика и на един безлюден остров. Как да пропусна възможността да я поканя?!

Тя току що се е завърнала от Картахена, но мечтае отново да се върне в Колумбия. Може би защото няма снимка с един от символите на Картахена – жените паленкерас.  Те са облечени в цветни традиционни дрехи и носят огромни купи с тропически плодове. В името им е закодиран техният произход – те са родом от първия град, освободен от роби, Сан Басилио де Паленке. Те с радост позират за с туристите срещу скромна сума.

Картахена
Картахена

Ямайка, Джамейка, реге, расти, Боб Марли… Това е първата асоциация от блажения карибски остров. Едно райско кътче с живописна природа, зашеметяващи залези, пещери, водопади и извори, едновременно романтичен и тайнствен. Но Петя е видяла и още нещо. И, разбира се, ще ни го разкаже.

Ямайка
Ямайка

Панамският канал е един от най-големите и трудни строителни проекти, но благодарение на него корабите не изминават дългия и опасен път през нос Хорни или Магелановия проток, за да преминат от Атлантическия в Тихия океан. Петя Кръстева го е направила само за час, по суша.

Панама
Панама
Панама
Панама

В разказа й следват Аруба, Пуерто Лимон в Коста Рика и безлюдният Бахамски остров Оушън кей, който круизната компания е превърнала от рухнала в екокатастрофа каменна кариера във филиал на рая. Честно казано, на Карибите красотите са повече от забележителностите, но и това си има известен чар.

Аруба
Аруба
Оушън кей, Бахамите
Оушън кей, Бахамите

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. 

Повече за него, четете тук


Няма коментари:

„Календарни момичета“ грейват пред „Кристал“ по повод 30 години „Ивет Фешън“

Изложба „Календарни момичета“ по повод 30 години „Ивет Фешън“ откриват пред „Кристал“ От 2 до 13 май в Галерия на открито на Столична община...