неделя, 11 март 2018 г.

Кападокия - СПА в пещера!


Пещерно СПА в комините на феите

Благодарности към турското Министерство на културата и туризма


СПА в пещера? Такова нещо има. В Кападокия. При това терапевтът далеч не е неандерталец. И защо да няма, след като петзвездните хотели също са в пещера.

Няма друго място по света, където зъберите да разказват приказки както в Страната на хубавите коне (това означава името на старогръцки). Наричат каменните грамади Комините на феите, а най-хубавите хотели са вкопани в скалите. Към името си всеки от тях е добавил думата „пещерен”. Защото наистина си е така. Можете да докоснете  грапавите каменни стени на стаите си, без да се лишавате от всички удобства на цивилизацията, вкл. безжичен интернет. Кападокия е и мястото, където в Турция от векове гледат лозя и правят вино. Еликсирът обаче има далеч по-различен вкус, след като е отлежавал в подземна изба и се пие в ресторант,  чиито дивани са изсечени от камък в канарата. Закуската пък е под открито небе в градината под пъстри тенти, докато околните скални къщи надничат в кафето ви.

Хапването, както навсякъде в Турция, е опасно вкусно, но то не е най-важното, което да ви задържи в Кападокия. Тук може да бродите с дни и да не видите две еднакви природни чудесии, да влезете в две еднакви раннохристиянски църкви, да видите две еднакви писани паници при грънчарите, които усвояват занаята поне пет поколения назад. Да не говорим за подземните градове и манастири, из чиито коридори може да бродите с часове и да се чудите как плъзгащи се камъни се превръщат в умели капани или неразбиваеми врати, как някогашните християни са се криели от враговете си, но са успявали да си изградят приличен бит с хамбари, изби, кладенци, отдушници и бани.

Кападокия е историческа област в Мала Азия, разпростряна предимно в  провинция Невшехир. Тя има уникално историческо и културно наследство. Приказните "комини“ са се формирали преди 13 милиона години. Днес те са завладяващи природни скални образувания, сякаш обитавани от призраци. В националния парк Гьореме можете да се насладите на изумителните манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Там има над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в.

Приличащи на японски вишни сакура дървета, се оказват „овошки на желанията” – всеки връзва книжка или парцалче на клоните им и си намисля нещо, което със сигурност ще се сбъдне. Съседното дръвче пък синее неистово от стъклени очи против уроки. Даваш една лира и закачаш „божествен поглед” от свое име. Магия наднича дори от обикновени неща като писаните глинените паници. Когато ги нагрееш на слънчева светлина и загасиш лампата, те светят с подобни на  фосфоресциращи шарки.
  
 Да отидеш до Кападокия и да не полетиш с балон е углавно престъпление. Въздухоплавателните средства от надуваем тип в цялата околност са общо 150 и към пет часа сутринта трафикът в небето е доста по-оживен от този на земята. Цената на един полет е между 150 и 180 евро, но си струва всеки цент. Освенв това трябва да станете най-късно в 4,30, защото посрещането на изгрева е част от атракцията.

Първите слънчеви лъчи близват причудливите скални образувания, известни по цял свят като „комините на феите“, разноцветните балони се реят над тях, а всеки кадър е като пощенска картичка.

Имената на градчетата долу се търкалят в устата като турски сладкиш - Чавушин, Гьореме, Юргюп, Ортахисар, Учхисар, Аванос и Невшехир. Пилотите на балоните ту бръснат с дъното на коша скалистите зъбери, ту издигат леталото на 1000 метра височина. От там манастирите и църквите в скалите предизвикват още повече преклонение. Подземните градове понякога са на осем етажа надолу.

Романтиката гъделичка любопитството с пещерните хотели. Повечето от тях навремето са били къщи, днес предлагат всички удобства с типичен скален уют. Винената колекция на хотела отлежава под земята, а от прозорчето, изсечено в канарите можеш да видиш лозовите масиви, където събира слънце гроздето.

Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, а ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови.  Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия е съставен от 30 пещерни стаи, датиращи от 5-ти и 6-ти век и една гръцка вила от 19-ти. На друг дори рецепцията му е вкопана в скалите. 


В СПА-центровете предлагат ритуали и терапии от цял свят, но как да пропуснете класическия турски хамам? При това в пещера.

Хамамът не е просто чистота на тялото, а празник на чувствата. Приятна топлина, влага, пяна, аромати, масаж...  Колкото и да го наричат турска баня, всъщност хамамът води началото си от лримските терми, но се е оформил при арабските халифати. Думата на иврит означава „разпространяваща се топлина”.


Турската баня е ритуал, церемония на чистотата на духа и тялото. Тя е разделена на три помещение. Първото се нарича „джамекян” и ее нещо като съблекалня. Тук се слага т.нар. „пищимал” – превръзка около слабините, взима се натурален сапун от чис зехтин и чашка мед, с които под душа се отмива прахта на всекидневието. Следва преминаването в „харарет” – парната баня, където се прави предварителния масаж със сапу Интензивната топлина отворя порите и дълбоко прониква в мускулатурата. С помощта на ръкавица от козя вълна телякът смъква мъртвите клетки (а понякога и доста живо). Така съединителните тъкани се насищат с кръв. Процедурата преминава с чести обливания с топла вода. Тава порите се отварят още повече и се подобрява дишането на кожата. След свирепия пилинг тя става гладка и еластична. Следващият масаж е отново със сапунена пяна, редуван с водни процедури, които са апреход към  последното  помещение „согуклюк” – място за почивка,  кротко полягване,  охлаждане след изпотяването и чаша чай за възстановяване на водния баланс.

Обстановката в хамамите е разкошна още от времето ,когато пророкът Мохамед е прогласил „Чистотата е половин вяра”. Той също е бил убеден, че топлината на хамама увеличава плодовитостта, а от там и количеството последователи на исляма. В Ориента турската баня винаги се е смятала за източник на истинска наслада. Може би причината е в поносимо  високата температура, която се колебае между 35 и 55 градуса, за разлика от сауната.  В Турция никога няма да срещнете смесен хамам. Дори и в петзвездните хотели се редуват мъжкото и женското посещаване или просто имат два. Градските турски бани пък определят четно-неченто число за двата пола.

За турските жени ходенето на хамам е специален ритеал, част от обществения живот, място, където да поклюкарстват на спокойствие, да обсъдят новините, да се срещнат с приятелки. Всеки съпруг е длъжен да пусне жена си на баня. А за нея това е вид празник – облича най-хубавите си дрехи, приготвя сладкиши. В хамама дамите пият каже, разкрасяват се и понякога изкарват цял ден сред ароматни облаци пара и сплетни.

Вековният опит доказва, че след отваряне на порите и детоксикация, организмът е най-податлив на всякакви подмладяващи и дерматологични процедури.

Лимфната детоксикация, отделянето на шлака се дължат на обилното изпотяване при 45 градусона топлина и почти 100%  влага. Освен това всички пори се отварят и през тях имунната система попива евкалиптовата пара, която я стимулира. А специалният катранен сапун или масажът с мароканска хума премахват замърсяването, без да изсушават кожата. Друга положителна черта на хамама е, че топлината може да се намалява и турската баня да се ползва от хора със сърдечни и съдови проблеми, хипертоници. Противопоказана е единствено при островъзпалителни кожни заболявания, заради влажната пара.

Впрочем, ако в Кападокия толкова ви хареса – цените са паднали, поради кризата и една пещерна къща с всички удобства струва около 60 000 евро.


1 коментар:

Анонимен каза...

I feel this is one of the so much important information for me.
And i am happy reading your article. But should statement on some common
issues, The website taste is ideal, the articles is in point of fact great :
D. Excellent activity, cheers
My web blog como meditar

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...