неделя, 22 октомври 2023 г.

Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда

Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда

Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда


Ученици от гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ в Сливница посетиха изложбата „Сандро княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, организирана от фондация „Ценности“ със спомоществувателството на Столична община.

В бившия царски дворец младежите пристигнаха повече от подготвени, защото  посещението им бе част от наградата за създадения от тях филм „По стъпките на миналото“ с непознати факти от историята на родния им град, неразривно свързана в Героя от Сливница – първия български княз след Освобождението.

Гимназистите с интерес разгледаха 28-те пана с непоказвани досега снимки от детството и младостта на Александър фон Батенберг с текстове на български език. (Някои от любопитство използваха QR кодовете, за ги прочетат на английски и немски език.)

Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда
Гимназисти от Сливница посетиха изложбата „Сандро“ като награда

Изложбата е подготвена от фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ и експонирана най-напред в замъка в Германия, където е израснал Сандро. От прецизно и професионално подбраните фотоси, картини, факти и документи личи привързаността му към България. Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а после е избран за владетел от Великото народно събрание във Велико Търново през 1879 година.

Посещението на организираната от фондация „Ценности“ изложба е своеобразен мост към създаването на следващия документален филм с исторически сюжет.

Младите ентусиасти, под ръководството на Маргарита Божкова, вече подготвят новия си проект, с който ще участват в първия фестивал за младежко кино в Сливница „Българите, кои сме ние“.  Идеята му е да бъдат представени личности, оставили следа в съответното населено място.     

Учениците от гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ ще снимат филм за местния благодетел дядо Пуне. Те ще се състезават със свои връстници от цяла България.

Тъй като не всички имат възможността и снимачната техника да реализират своя лента, организаторите на фестивала от сдружение „Арлекин“ приемат сценарий,  които след одобрение от авторитетното жури да бъдат претворени в произведение от професионалисти.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...