събота, 12 август 2023 г.

„Без багаж“ на Мадагаскар: Местните превръщат вековната джунгла в дървени въглища от немотия

 

„Без багаж“ на Мадагаскар: Природата загива заради бедността на местните. Биляна Траянова. Снимка Ангелина Рада Белчинска
„Без багаж“ на Мадагаскар: Природата загива заради бедността на местните. Биляна Траянова. Снимка Ангелина Рада Белчинска

В Покана за пътуване на 13 август по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Биляна Траянова – в любовния период лемурите общуват с целувки. Доц. д-р Красимира Христова за Джонс Хопкинс, най-прочутата болница в света

Доц. д-р Красимира Христова пред Джонс Хопкинс, най-прочутата болница в света
Доц. д-р Красимира Христова пред Джонс Хопкинс, най-прочутата болница в света

В топлите води на Индийския океан, освен туристически скучноватите Малдиви, Сейшели, Мавриций и Занзибар, се къпе и още един остров – Мадагаскар.

Със своите близо 590 хиляди квадратни километра той е на четвърто място по големина в света, но държи палмата на първенството по брой ендемични, уникални само за неговата територия, представители на флората и фауната.

Мадагаскарските лемури. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Мадагаскарските лемури. Снимка Ангелина Рада Белчинска

Преди сто милиона години Мозамбикският проток  е откъснал Мадагаскар от Африка и така имаме възможност и днес да видим с очите си как е изглеждала природата, преди в нейното развитие да се е намесил човекът. Биляна Траянова от „Без багаж“ се върна неотдавна от екзотичния остров и аз тутакси я поканих да сподели приключенията си.

Който е гледал предаванията й знае, че нейният екип хич не си пада по лъскави курорти и предпочита компанията на дивите племена.

Този път Биляна Траянова и съпругът й Валери Белчински са взели на пътешествието и 13-годишната им дъщеря Ангелина Рада, която (повлияна от анимационния филм) запитала къде са пингвините на Мадагаскар.

Тримата са избродили екзотичното кътче, известно с безброй  прозвища.

Той е “Островът на ванилията”- ароматното растение там има почти свещен статут, защото за местните е основен поминък.  Мадагаскар е и “Червеният остров” – заради специфичния цвят на почвата, който напомня доматена супа. “Островът на баобабите” – дърветата са един от символите тази страна.

Семейство Белчински пред гигантски баобаб.
Семейство Белчински пред гигантски баобаб.

Между градовете Морондава и Белони-Цирибиина, можете да видите уникалната и добре известна алея на баобабите, всеки от които е на повече от 1000 години.  Не е възможно да се определи възрастта на тези дървета без радиовъглероден анализ, защото нямат годишни пръстени.

Наричат Мадагаскар и “Островът на лемурите”. На него живеят над 100 вида лемури, като някои от тях не се срещат никъде другаде по света. Името им идва от дух на латински, защото повечето са активни през нощта. За жалост, според Биляна Траянова, доста от ендемичните животински видове изчезват, заради изсичането на горите.

Хамелеон.  Снимка Ангелина Рада Белчинска
Хамелеон. Снимка Ангелина Рада Белчинска

Тя крои планове да се върне в Мадагаскар, защото колкото и да обикаляш острова времето за толкова различно и богато на растителни и животински видове място не стига. Научила е  от местния си гид дори как лемурите разговорят помежду си.

Плажовете на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Плажовете на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Залезът на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Залезът на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска

Сигурна съм, че благодарение на Биляна Траянова много от нас добавиха още един остров в списъка с мечтаните кътчета за посещение. При нея разказът ще бъде с продължение и с епизодите на „Без багаж“ и със следващото пътуване до Мадагаскар.

https://youtube.com/shorts/ke_bt58lLNA?feature=share

Валери Белчински на фотолов за лемури. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Валери Белчински на фотолов за лемури. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Един от 116-те вида лемури на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска
Един от 116-те вида лемури на Мадагаскар. Снимка Ангелина Рада Белчинска

В Покана за пътуване се е случвало да гостуват доктори-пътешественици, но кардиологът доц. Красимира Христова първият български лекар, поканен да изнесе лекция в Светая Светих на медицината Johns Hopkins Hospital в Балтимор, САЩ.

Кардиологът доц. Красимира Христова се подписва в Златната книга на лекторите  в Светая Светих на медицината Johns Hopkins Hospital в Балтимор, САЩ
Кардиологът доц. Красимира Христова се подписва в Златната книга на лекторите в Светая Светих на медицината Johns Hopkins Hospital в Балтимор, САЩ

След изложението й на тема „Ехокардиографски промени по време на бременност при пациенти с вродени сърдечни заболявания” тя бе вписана в Златната почетна книга на лекторите. Дори някои от слушателите на Покана за пътуване  да са имали случай да разгледат Балтимор, едва ли са посетили прочутата в цял свят болница.

Кардиологът доц. Красимира Христова пред портрета та Джонс Хопкинс в едноименната болница

Johns Hopkins Medicinе обединява лекарите и учените от едноименния университет със здравните професионалисти, като изгражда интегрирана здравна система, която прилага стандартите за съвършенство на медицинското обучение, биомедицинските изследвания и клиничните прегледи.

Доц. д-р Красимира Христова в Джонс Хопкинс, най-прочутата болница в света
Доц. д-р Красимира Христова в Джонс Хопкинс, най-прочутата болница в света

Доц. Красимира Христова споделя впечатленията си от известната болница, създадена с огромното за 19 век дарение от 7 милиона долара на филантропа и радетел за премахване на робството Джонс Хопкинс.

Доц. д-р Красимира Христова  като участник в световен конгрес
Доц. д-р Красимира Христова като участник в световен конгрес

Кардиологът доц. Красимира Христова разкрива не само обстановката, но и редът, на който се подчиняват лекари и пациенти в мястото, където всяка поставена диагноза се смята за толкова точна, че не изисква второ мнение.

Тя ни отведе до Балтимор, но ни разходи и до Къщата на кардиологията в Ница.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...