събота, 18 март 2023 г.

Посланикът ни във Варшава Н.Пр. Маргарита Ганева: Половин милион поляци посеущават България годишно


Посланикът ни във Варшава Н.Пр. Маргарита Ганева: Поляците се завръщат. Не само на Черноморието
Посланикът ни във Варшава Н.Пр. Маргарита Ганева: Поляците се завръщат. Не само на Черноморието

В Покана за пътуване на 19 март по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: В Сингапур за 3,50 лева можеш да се нахраниш обилно, казва д-р Мартин Кърнолски. На острова Перлата в Катар има венециански, полинезийски и марокански квартал

В Сингапур за 3,50 лева можеш да се нахраниш обилно, казва д-р Мартин Кърнолски
В Сингапур за 3,50 лева можеш да се нахраниш обилно, казва д-р Мартин Кърнолски

Геометричният център на Европа се намира близо до Варшава, затова, в израза „Полша е сърцето на стария континент“ няма поетично преувеличение.  За някои от нас тази славянска държава е Фредерик Шопен, за други – Мария Склодовска-Кюри, за трети – крал Владислав Варненчик, а за всички – вкусните ябълки в магазина и днес и красивите блондинки на плажа в близкото минало. Да, всичко това е Полша! Обаче от разговора ми с посланика ни там, Нейно Превъзходителство Маргарита Ганева, стана ясно, че поляците отново припознават България като туристическа дестинация, но вече търсят не само слънце на Черноморието.

Но да ви представя моята събеседничка. Тя е дипломат от кариерата с икономическа ориентация. По време на нейния мандат във Варшава бе открито национално туристическо представителство.

Маргарита Ганева добави, че при толкова редовни полети от Варна и Бургас и ние можем да  върнем визитата в тази толкова красива и интересна страна.

Преди да връчи акредитивните си писма  като извънреден и пълномощен посланик в Полша, дамата е бил заместник ръководител на дипломатическата ни мисия в Прага и е оглавявала тази в Братислава.  

Чрез статия в полски сайт научих, че Българя е страната в Европа с най-много горещи минерални извори след Исландия – 1600 и поляците доста се интересуват от СПА процедури и терапии. От разговора с посланика ни във Варшава, Маргарита Ганева става ясно, че има раздвижване и в този сектор на туризма от полска страна.

Безкрайно съм й благодарна, че разкри нови аспекти от взаимоотношенията ни с Полша. Но също така, че имах възможност да разгледам сградата на дипломатическата ни мисия там. Историческата постройка на повече от 110 години е една от малкото оцелели през Втората световна война.

Изумително съхранени са паркетът с шарки като персийски килим, дървените ламперии, залите с елегантни мебели, резбованите шкафове, мраморните камини и конзоли, кристалните полилеи. Посланик Маргарита Ганева прави и невъзможното да поддържа тази красота. А гордостта на салона е един от 100-те рояла Стейнуей на такава солидна възраст в света.

Да се докоснеш до всичко това е безценно преживяване. Също колкото изненадата да видиш прекрасни снимки, направени от поляци в България на оградата на посолството.

Помните ли Мартин Кърнолски, сладкодумникът, който в миналото издание на Покана за пътуване ни пренесе в Сингапур, където е живял повече от осем години. Предишната неделя той разкри непознати детайли от битието на азиатския град-държава. Например, че там камери дебнат на всяка крачка, пенсия е непознато понятие, а наказанието за шофьорите, заловени да карат с алкохол в кръвта, е бой с пръчки на голо. Продължението на разговора ни е далеч по-питателно. Точно като за рубриката ни Пътеводител на гастрономическия стопаджия.

Мартин Кърнолски
Мартин Кърнолски
Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски

От храната неусетно с Мартин Кърнолски преминахме към връзките наемодател-наемател. Сложни са й трудово-правните отношения с домашните помощници в Сингапур, където също има специфични особености.

Оказва се, че ако се хванете като домашна помощничка там, рискувате да попаднете в нелека ситуация.  Дори и високотехнологичен рай като Сингапур не е лесен за преглъщане, стана ясно от разговора ми с Мартин Кърнолски, който е живял там дълги години и дори е основал българско училище в азиатския град-държава.

Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Извънземното лещище в Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски
Извънземното лещище в Сингапур. Снимка Мартин Кърнолски

Когато им липсва нещо, катарците викат някой да им го построи. Затова в залива са издигнали изкуствения остров Перла. Той си има три пристана за над 700 яхти, скъпи хотели и още по-скъпи къщи. Някои от най-богатите обитатели на земята бяха придобили собственост тук още преди началото на строежа.

Перлата в Катар
Перлата в Катар

Местните не са срещнали пречки със създаването на късчето земя с площ 400 хектара – пясък и камъни си имат в изобилие. Наистина, размахът в Доха личи и по изкуствения остров на стойност 2,5 млрд. долара. Строителството на сградите върху него вдига мизата до 15 милиарда!

Перлата в Катар
Перлата в Катар

Перлата на Персийския залив е с формата на бисерно колие с диаманти – 7600 жилища за 30 000 обитатели плюс още десет хиляди в близо 500 градски къщи и вили. The Pearl-Qatar също е дом на 5-звезден кино комплекс предлагащ неописуемо филмово изживяване, включващ и център за забавления както за деца, така и за възрастни, молове и хотели.

Жителите на Перлата имат много възможности да опитат насладите на острова като безплатно возене с лимузини и водни таксита.

Перлата в Катар
Перлата в Катар

Островът Перлата условно е разделен на няколко тематични района, всеки със собствен облик. В едниния са тераси с луксозни жилища, в другия – верига от най-високите в Катар постройки, заобикалящи разкошното пристанище, в третия – малки вили в полинейзийски стил около брега на „девствена лагуна“, в четвъртия – къщи с мавритански «напеви».

Перлата в Катар

Чрез Перлата Доха придобива репутацията на града с най-дългата луксозна настилка в света. В района „La Croisette« (Същото име като крайбрежната алея на Кан във Франция), се намират най-добрите хотели и бутици със зашеметяващи цени. В центъра на острова се отваря кръговата лагуна Порто Саудита и нейното пристанище с капацитет за 750 лодки. Има дори реплика на Венецианския мост Риалто.

Облакътваме се на парапетите му. Като едното нищо може отнякъде да изпълзи и гондолиер, който да запее „О, соле мио!“.  Между другото, в близост се е ширнал цял венециански квартал с типичните за доджите жилища, които се издигат около катарското Канале Гранде. От партерните им етажи надничат безброй кафенета, магазини и ресторанти с елегантни тераси, потънали в зеленина. Изобщо, както пишат създателите на острова: „Искахме да пресъздадем най-доброто от Средиземноморието и някои други красиви кътчета от планетата.“

Вярно че на катарците не им липсват средства, но как владетелят си позволява тези харчове? Оказа, че шейх Хамад бин Халифа ал Тани е наредил всички находища на нефт и природен газ да се обслужват само от местни компании, без да се дават на концесии.

Перлата в Катар
Перлата в Катар

Печалбите се разпределят вътре в държавата, като голяма част от тях се реинвестират в строителството. В Катар няма данъци. Няма и престъпност. Твърди се, че е втората държава след Сингапур с минимален криминален контингент.

Между другото, от острова се стига до сушата по 20-километрово шосе, минаващо покрай девет малки частни островчета, собственост на най-богатите обитатели на Перлата. Всеки от тях носи името на най-скъпите бисери в света. Пътят води право на летище Хамад – също чудо на инженерната мисъл, но за него ще ви разкажа друг път.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...