В Покана за пътуване на 19 февруари 2023 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Мецосопраното за морския свят, храната, музиката и природата на райските острови. Оля Ал Ахмед за вълшебството на шафрана в иранската кухня. Тюркян Севен за турските бабини гозби в „Щипка серотонин“
Малдивските острови от самолет изглеждат като разпилян наниз перли в Индийския океан. И всеки от тях е истински бисер във всеки смисъл на думата. Там ще намерите 1900 атола с тюркоазени лагуни, копринени плажове и искрящо зелена растителност плюс всички достойнства на пълната почивка – тишина, спокойствие, девствена природа, невероятен подводен свят.
Точно от безкрайната пъстрота на рибите е омагьосана оперната певица Гергана Николаева при посещението си на Малдивите.
Като музикант, разбира се, мецосопраното се е заслушала в малдивските ритми, но също така се е опитала да се потопи с бита на местното население. А понеже е автор на книгата „Събудих се и беше утре“, където поезията й се съчетава с рецептите за шестстепенно меню на Лео Бианки и две питиета на Франческо Марино, ще има и малко гастрономия, подправена с музиката на Гери Николаева и Орлин Горанов с песента Може ли.
Гери е дала пълна почивка на гласа си при своето посещение на Малдивите, но не и на любопитството си. Тя е обиколила и столицата Мале. Запитах я какви хора са малдивците.
После оперната певица, която през 2019 бе номинираана за “Жена на десетилетието“ заради албума „Pop meets Classic”, ни показва по радиото залезите на Малдивите. За да си ги представим по-реалистично ще ни помогне нейното изпълнение в дует с Дичо – Спомен.
Вече е имало случай нееднократно да спомена любовта си към животните, затова въпросът ми за фауната на Малдивите к0ъм мецосопраното Гергана Николаева е съвсем закономерен.
https://youtube.com/shorts/R_9xuiYzRAE?feature=share
https://youtube.com/shorts/wuQDZ5NRqZI?feature=share
С нея тръгнахме от Малдивите, а стигнахме до Парижката Света Богородица, което е добър повод да завършим разговора с класическа музика – Аве Мария.
В минало издание на Покана за пътуване журналистката Оля Ал Ахмед сподели впечатленията си от Иран, откъдето се завърна неотдавна. За днес остана най-интересната част – иранската кухня. Точно като за рубриката ни Пътеводител на гастрономическия стопаджия. Ще чуете от Оля, че почти всички гозби, които е опитала в Техеран съдържали шафран.
Най-скъпата подправка на света. Килограм от нея в Иран се продава за хиляда евро, а в Европа цената й вече достига до 4 000. Добива се от плодника на специален вид минзухар. Самият шафран има горчив вкус. Но тъй като тази подправка има свойството да засилва вкусовите качества на някои храни, тя присъства в рецептите на много звездни готвачи.
Освен това шафранът е използван и в медицината като средство срещу депресия и Алцхаймер. Някои твърдят, че е и афродизиак. Най-големият производител е Иран. Там се добиват до 95 процента от световното производство. Ние, българите, сме любопитни към източната храна.
Когато на човек му е дошъл апетитът, няма как да не остане на кулинарна вълна. Със свенлива усмивка и извинения за позабравения си български, който в интерес на истината може да засрами доста филолози, Тюркян Севен представи книгата си със 101 рецепти от турската кухня „Щипка серотонин“.
Страницата на Тюркян във Фейсбук има повече от 88 хиляди последователи, които черпят знания и изпитани трикове за приготвянето на супи, разядки, постни ястия, основни гозби с месо, баници и питки, кексове и курабии, пилаф и десерти… Дори чалъмът за варене на турско кафе. Как да не я разпита човек какви са по-необичайните за българското небце турски гозби?!
От десетилетия Тюркян Севен живее в Истанбул. Доста от тях е посветила на кариерата си на стоматолог, а по-късно и като управител на собствена клиника. Тогава в домакинството й помагала възрастна туркиня, от която Тюркян неусетно попивала практически знания – кои продукти по-успешно се сваряват в широка и ниска тенджера, за да се не разкашкат, последователността на съставките при дадена гозба, за да се постигне максимално добър резултат, тайните на тестото, защото блогърката умира да приготвя всякакви печива…
В началото усмихнатата дама си почивала чрез готвенето, после се престрашила да публикува рецепта във форуми за кулинария, докато не узряла до идеята за собствен блог и страница във Фейсбук.
Лайковете се трупат и когато разказва за любимите си улички, магазините, където пазарува, за предпочитаните места за разходка в Истанбул. Често пъти броди из многомилионния град по молба на почитателите си.
Няма коментари:
Публикуване на коментар