сряда, 8 февруари 2023 г.

Популярната кулинарна блогърка Тюркян Севен представи книгата си с готварски рецепти "Щипка серотонин"

 Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“

Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“

Със свенлива усмивка и извинения за позабравения си български (който в интерес на истината може да засрами доста филолози), Тюркян Севен представи книгата си със 101 изпитани бабини рецепти „Щипка серотонин“.

Едноименната й страница във Фейсбук има повече от 85 хиляди последователи, които черпят знания и умения за приготвянето на супи, разядки, постни ястия, основни ястия с месо, баници и питки, кексове и курабии, пилаф и десерти…

Всяко от блюдата Тюркян е поднасяла нееднократно на семейството и приятелите си. Ненапразно мотото на родената в Разград зъболекарка е “Ястия, приготвени с много любов”.

Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“
Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“

От десетилетия г-жа Севен живее в Истанбул и доста от тях е посветила на кариерата си на стоматолог, а по-късно и като управител на собствена клиника.

Тогава в домакинството й помагала възрастна госпожа, от която Тюркян неусетно попивала практически знания – кои продукти по-успешно се сваряват в широка и ниска тенджера, за да се не разкашкат, последователността на продуктите при дадена гозба, за да се постигне максимално добър резултат, тайните на тестото, защото блогърката умира да приготвя всякакви печива…

В началото усмихнатата дама си почивала  чрез готвенето, после се престрашила да публикува рецепта във форуми за кулинария, докато не узряла до идеята за собствен блог и страница във Фейсбук.

Последователите й са толкова много, защото освен продуктите и последователността на приготовлението, Тюркян споделя изпитани трикове, вкл. и как да си сварите истинско турско кафе.

Лайковете се трупат и когато разказва за любимите си улички, магазините, където пазарува, за предпочитаните места за разходка в Истанбул. Често пъти броди из многомилионния град по молба на почитателите си.

Г-жа Севен не експериментира драстично, но и в най-традиционното ястие добавя щипка серотонин и някаква своя приумица, която му придава индивидуалност.

Тя не вярва в максимата, че лошото настроение се отразява на гозбата и в кухнята трябва да си винаги с широка усмивка и песен на уста. „Когато съм мрачна и подтисната, започвам да готвя и лошите мисли изчезват“, признава Тюркян.

Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“
Турски бабини гозби с „Щипка серотонин“

Тя бе в София да представи книгата си „Щипка серотонин“ – хормонът, отговорен за щастието. Луксозното издание се радва на завиден читателски интерес и вече претърпя втори тираж. Четивото бе на едно от първите места по продажби в големите вериги книжарници.

На „вкусното“ събитие в Софийската градска библиотека присъстващите пиха турски чай, почерпиха се с курабии и тулумбички и слушаха музиката на 18-годишния Айхан Караоглан, написана от него специално за случая.

Няма коментари:

Шестима автори в проекта „Колко те харесвам“ в САМСИ

Дългогодишния проект „Автобиография“ на куратора Надежда Джакова продължава с „Колко те харесвам“ “Колко те харесвам” е поетично-ироничен по...