събота, 5 ноември 2022 г.

Лудостта да бродиш из Ирак над 1000 км - Северина Маркова

 

Северина Маркова изброди 1200 км из Ирак
Северина Маркова 1200 км приключения из Ирак

В Покана за пътуване на 6 ноември 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: Албена и Павел Благеви, които изминаха 779 км по Пътя на Камино, след като изкачиха Килиманджаро

Албена и Павел Благеви, които изминаха 779 км по Пътя на Камино
Албена и Павел Благеви, които изминаха 779 км по Пътя на Камино

Който веднъж е пътувал с нея иска пак. Който е прочел книгите й „Вихрушка“ и „Затворници на времето“ пита кога ще допише новата. А професионалният гид и пътешественик Северина Маркова отговаря „До този момент през 2022 година съм била само седем дни в България, кога да я завърша“ и хваща поредния самолет. Израснала в Сирия и Ливан, Северина е гражданин на света, който не се бои да поеме към места, където малцина биха отишли доброволно.

Тя изброди Пакистан, води групи в Иран, а последното й лудо приключение беше повече от 1000 километра из Ирак. Успях да разпитам за него по телефона преди да поеме за Куба.

Ирак е място със затруднителни правила за мъже, а какво остава за чужденка, тръгнала по неутъпкани пътеки. Г-жа Маркова, обаче разкрива, че ако подхождаш без предпазсъдъци и се съобразяваш с местните нрави, не е чак толкова страшно. Запитах моята гостенка как са гледали на нея в типично мъжка държава като Ирак. Ходела ли е забулена и попадала ли е под ударите на моралната полиция там. Оказа се, че не е имала проблеми, макар да са я гледали странно.

Толкова рядко се намира човек, бродил из Иран и Ирак в наши дни, че няма как разказът на професионалния гид Северина Маркова да не продължи и в следващото издание на Покана за пътуване.

Покана за пътуване очевидно е отправна точка за екстремни пътувания и изпитания на духа. Албена и Павел Благеви ни гостуваха, след като на възраст над 60 години изкачиха Килиманджаро. Днес са при нас 779 километра по Пътя на Камино за малко повече от месец. Запитах ги това ново предизвикателство ли е или душевен подтик.

 Албена и Павел Благеви заминаха за щата Юта, където живеят, но преди това дадоха интервю пред Покана за пътуване за Пътя на Камино, извървян на прага на тяхната 66-а годишнина.

Камино не е само духовен път, това е изпитание за близостта. Но Албена и Павел Благеви, които са заедно от гимназията, са го приели като още един начин за заздравянае на семейната връзка. Понеже в предишното включване споменаха, че трябва да отидеш по обяд в поклонническата спалня, за да си запазиш място за нощта, запитах ами ако е заета? На какво разстояние е следващата? Оказва се, че може да има втора в същия град или  друга на няколко километра.

Албена и Павел Благеви, които от 32 години живеят  постоянно в Америка,  не са почувствали несгоди при изминаването на 779 километра от Пътя на Камино и са създали нови приятелства.

Пътешественици, вегани, химици със забележителна кариера, баба и дядо на трима внуци, запалени фотографи на природни красоти… Това са Албена и Павел Благеви, които в края на разказа си за Пътя на Камино споделят и каква е новата им цел. Но преди това описват уникална попътна среща с пеещи монахини.

Албена и Павел Благеви са вдъхновяващ пример как можеш да промениш живота си и да го тласнеш в нова, смислена посока след приключването на професионалната си кариера. При една от спирките станало дума за българска музика е моите събеседници разказали на останалите от групата за Лили Иванова. Когато я потърсили в спотифай, първата песен, на която попаднали била Камино.

И те приели това за знак, че трябва да продължат по Пътя.


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...