петък, 15 юли 2022 г.

Борислав Илиев за срещите си по пътя на японските пилигрими

 

В Покана за пътуване на 17 юли 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: 

Българин извървя 1500-те км на Японското Камино: 88 храма за 55 дни. Юлия Аткова за Уганда и Гана

Шикоко Хенро е японски духовен поклоннически маршрут, извървян за първи път преди повече от 12 века. Днес изминаването на неговите 1500 километра отнема около два месеца.  Борислав Илиев ги е извървял за 55 дни и е претворил впечатленията си във фотоизложба.

Ще остане в галерия „Сан Стефано“ срещу БНТ до 30 юли, но на 16.07.2022 ( събота ) от 12:30 часа ще се проведе лекция, на която Борислав ще разкаже в подробности за SHIKOKU HENRO – 88 Temples  Pilgrimage. Гостите ще имат възможността да научат подробности за японския зелен чай  MATCHA, SENCHA и да опитат от него.

Традицията да даряваш – Осетай е вкоренена в Страната на изгряващото слънце, според госта ми в Покана за пътуване, избродил като пилигрим поклонническия маршрут Шикоко Хенро, наричан японското Камино. По пътя си е получавал плодове, чай, вода, възможност за преспиване, а един възрастен японец над 90 му е предложил 5000 йени.

Боби не ги е приел, но е отговорил на жеста с българска бродерия и розово масло и дядото грейнал.

Дядото с подарените му от Боби бродерия и розово масло
Дядото с подарените му от Боби бродерия и розово масло

Борислав Илиев разказва за приключенията, усещанията и чувствата, развълнували го дзокато е обикалял от храм на храм по маршрута Шикоку Хенро, обявен от  Агенцията по културни въпроси за японско културно  наследство. Въпреки това срещата с хората е най-ценният му спомен.

Японците успяват да превърнат в поучителна притча дори простичката история на един шаран. Затова в залата на галерията могат да се видях хартиени хвърчила във формата на риби, с които се отбелязва денят на детето в Япония.

Българин извървя 1500-те км на Японското Камино през отпуската си

Ай Ти специалистът Борислав Илиев, който превръща отпуските си в поклоннически пътувания,  отвежда посетителите на фотоизложбата си по своите стъпки с всички възможни начини – манекен, облечен като поклонник, калиграфии, упътвания.

Боби записа специално за слушателите на Покана за пътуване звъна на единствената Камбана на мира, подарена на личност, а не на държава или организация. Всеки може да я удари лично с дървеното чукче, ако посети изложбата му в галерия Сан Стефано плаза до 30 юли.

Камбаната на мира
Камбаната на мира

От дзен пътешествието из Япония се пренасяме на спасителна мисия в Африка с Юлия Аткова. За своето участие в благотворителни инициативи не само в странство, а и у нас е наградена с приза „Скритото добро“ от Софийската община. Дамата има повече от 4 десетилетия опит в българското образование.

През последната година оглавява училище за сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ в което децата след седми клас усвояват актьорско майсторство, джаз и поп пеене. Юлия Аткова определя себе си като голям мечтател и още по-голям пътешественик.

Плакатът на училището за сценични изкуства на Юлия Аткова
Плакатът на училището за сценични изкуства на Юлия Аткова

Тя е майка на две деца и горда баба на шест внучета. Освен това е и любопитен пътешественик, който  разказва за благотворителните си мисии в Уганда и Гана.  Тя спомена, че отличниците в Уганда получават възможност да учат в чужбина.  Запитах я имала ли е късмета да види в България години по-късно дете, което е срещнала в Уганда. Оказа се, че не. Но пък се е запознала с човек, който знае, че столицата ни е София, защото е завършил медицина там.

Освен почитател на пътешествията Юлия Аткова е любител и на екстремните спортове. Тя очертава образователен маршрут из африканските държави Уганда и  Гана, от където е донесла необичайни музикални инструменти.


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...