четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Изложбата „Хлябът“ от Атанас Качамаков ще гостува във Виена до 20 януари

 Изложбата „Хлябът“ от Атанас Качамаков ще гостува във Виена до 20 януари

Изложбата „Хлябът“ от Атанас Качамаков ще гостува във Виена до 20 януари

НДФ „13 века България“ разтвори съкровищницата си в „Дом Витгенщайн“

В Българския културен институт във Виена, дом Витгенщайн, бе открита изложбата Хлябът от Атанас Качамаков – 30 платна, предоставени на Националния дарителски фонд „13 века България“ като жест към неговата родина от самия автор.

В залите на уникалната сграда, която няма аналог по света, картините, които по поетичен начин проследяват целия процес по създаването на хляба от оранта до мятането в пещта и свързаните с това ритуали, могат да бъдат разгледани до 20 януари.

Гостите бяха посрещнати с чаша вино и изпълнения на цигулка, а в преддверието имаха възможност да видят кратки филми за изложбата Хлябът, за 40-ата годишнина на НДФ „13 века България“ и за романа „Добри“.

Проф. Румяна Конева, първата жена директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ от основаването му през 1977 година, приветства гостите на немски език и представи изпълнителният директор на Националния дарителски фонд Слава Иванова. В емоционално слово тя разказа историята на Атанас Качамаков, роден в Лясковец, изучил се при проф. Иван Лазаров в художествената академия в София, стигнал до Холивуд и до признание в САЩ.

Извън кариерата си на художник в суперпродукции от ранга на „Бен Хур“ и успехите си като скулптор, българинът се оказва съавтор в бестселър за деца. Слава Иванова разказа на гостите в „Дом Витгенщайн“, че когато Качамаков и съпругата му се събират с приятели той обичал да разказва за детството си в България – време на бедност, но и на изконни добродетели. Журналистката Моника Шанън го моли да си води бележки, художникът рисува илюстрации към написаното от нея и така се ражда романът „Добри“.

Книгата за българското селянче, което мечтае да стане художник, толкова се харесва на американските малчугани,  че претърпява 13 издания. А през 1936 година получава наградата „Нюбъри“  – най-високият приз за детска и младежка литература в САЩ. По онова време член на журито е и съпругата на тогавашния президент Рузвелт – Елинор.

Макар и изключително популярен в Америка, романът „Добри“ никога не е издаван в България. До тази година. Благодарение на НДФ „13 века България“, който купува правата от най-голямото издателство в света Penguin publishing. Събралите се в „Дом Витгенщайн“ български и австрийски гости имаха възможност не само да видят, но и да получат книгата, която не се продава, а се подарява на културни институции, библиотеки и български училища по света.

Заинтригувани от колоритната личност на Атанас Качамаков и неговите рисунки, първите посетители на изложбата обсипаха с въпроси Слава Иванова не само за художника, а и за дейността на НДФ „13 века България“. 

Експозицията ще остане във Виена до 20 януари 2021.

 
Видео от откриването можете да проследите тук




Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...