Юлия Вълкова,
снимки авторката
Покрай пътя се
нижат горички с маслини и шамфъстък, първата реколта жито вече е прибрана,
зеленеят се нивите с пипер и патладжани – хората в тази част на страната са
направили чудеса – пустинния пейзаж са превърнали в градина с всевъзможни
плодове и зеленчуци. Скоро пасторалният пейзаж със стадото кози отстъпва място
на предградията на Шанлъурфа или както местните го наричат – Урфа.
Двумилионният град скоро ще заживее в нощния си ритъм, където гълчавата не
секва – магазините са пълни, кръчмите- също, улиците се огласят от клаксони. Ние
сме сред малцината чужденци и хората ни гледат с доброжелателно любопитство.
Хич и не подозират, че сме тук по един прелюбопитен за археолози, историци, а и
писатели повод – 2019-та е обявена за година на Гьобекли тепе – най-старото
светилище в света.
Разкопките са
датирани на 12 000 години
Като стана дума
за романи, тези впечатляващи руини са описани като вълнуващо приключение в една
много интригуваща книга – Тайната на сътворението от Том Нокс, излязла на български
преди 10 години. Предговорът е красноречив
- в опалените от слънцето пустини археолозите разкриват каменен храм –
мегалитен комплекс, който променя гледната точка към човешката история и
произхода на религиите, като едновременно с това разбулва истината за местоположението
на Райската градина. Според някои тя се е намирала в тази част на Месопотамия,
която някога е била зелена, плодородна и прорязана от реки. За да изгради
достоворено повествованието, авторът ползва ред научни трудове. Най-маститият
сред тях е на архитекта, започнл разкопките през 1994 г. – Клаус Шмит, както и
на колегите му от Германския археологически институт.
Езерото с рибите пази
тайната за Авраам
Не знаем дали Гьобекли
тепе е било някога в Райската градина, но Езерото с рибите напълно се вписва в
представите ни за нея. Минаваме през покрита пъстра чаршия, която по големина
си съперничи с Капълъ чарши. Изкушенията са на всяка стъпка и не можем да им
устоим. Накрая една от уличките ни отвежда до широк площад, напечен от
слънцето. Сепва ни замайваща гледка – езеро, обрамчено с колони и красиви като
в приказка древни сгради. Водата е
изумрудено зелена, а в нея плуват десетки шарани. От едната страна на сводовете
са сенчестите градини, от другата – алея с наклечали жени и деца, които хранят
рибите със специални гранули по лира за кутийка. И както подобава за историческо
селище, така и тук легендите се захващат от пра стари времена.
Вярва се, че в Урфа са оставили следи трите небесни
религии /може би затова градът е сред важните спирки на верския туризъм/. Той се свърза
и с пророка Ибрахим, или Авраам, приеман за праотец на арабите и евреите
и за езерото Балъклъгьол. Приеман за светец и от християните, Ибрахим е баща
на Исмаил, от който произхождат арабите, и на Исхак, откъдето
пък идват евреите. Пророкът е назоваван и за отец на единобожието. Легендата
носи, че той се родил през 2-хилядната година пр. Хр. именно
в Урфа. Баща му бил главен скулптор на владетеля Немрут, който се е самообявил
за божество. Младият Ибрахим се противопоставил на идолопоклонничеството
и заявил, че обявяването на един човек за божество е огромен грях.
Пророкът разпространявал и единобожието и затова бил осъден на смърт
от Немрут – да бъде изгорен на клада. Бил качен на нея със съоръжение, което се
пази в крепостта на града. В Корана обаче се разказва, че пламъците
не го докосват и на мястото им по волята на Аллах се
образува езеро, а дърветата се превръщат в риби. Оттогава
до днес Езерото и рибите в него се приемат за свещенни и то е назовано
Балъклъгьол. Наблизо е пещера, в която бил роден Ибрахим.
Няма да е честно, ако и тук не отдадем почит към местната
кухня. Едно от най-прочутото заведение е в бивш кеврансарай. Освен сладки
турски кафета, тук се сервират и специалитети. Централно място заема чий кюфте.
Според легендата навремето един ловец се върнал в дома си с убита сърна. Но той и
жена му нямали дърва и огниво, за да я сготвят. Тогава тя накълцала месото и дълго го месила
с булгур и подправки.
Това сурово кюфте днес е сред специалитетите в Урфа. И е
атракция в един от най-известните им ресторанти с програма. Участие в нея взима
едър готвач, който поне половин час меси в голяма тава месо, булгур и
подправки, докато то се превърне в гладка маса. Сервира се със салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар