събота, 18 май 2019 г.

Заместник-министърът на културата и туризма на Република Турция посети България по покана на министър Боил Банов


Йозгюл Йозкан Явуз разгледа Народния театър „Иван Вазов“, Националния археологически музей, Ню Бояна Филм Студиос, храм-паметника „Александър Невски“ и джамията „Баня Баши“


Заместник-министърът на културата и туризма на Република Турция Йозгюл Йозкан Явуз бе на еднодневна работна визита в България. Тя участва в заседание на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа, което се проведе в НДК. На форума присъстваха и делегати от Европейската комисия, ЮНЕСКО и Съвета на Европа.



Министрите на културата от ЮИЕ се обединиха около решение да бъде създаден Фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа, който ще бъде ключов за културния обмен и мобилността на творците в региона. Предвижда се финансирането да дойде от националните бюджети, а България трябва да разработи правилата, по които фондът ще работи.

В програмата на турският заместник-министър на културата бяха включени среща с българската й колега Амелия Гешева, както и посещения на редица културно-исторически забележителности в София. 

Г-жа Явуз разгледа Народния театър „Иван Вазов“, Националния археологически музей, Ню Бояна Филм Студиос, храм-паметника „Александър Невски“ и джамията „Баня Баши“.
Тя бе изключително впечатлена от българската филмова студия, където заедно с културният аташе на Турция Джемал Текканат разгледаха оригинални филмови декори и автентични костюми от Османистиката. Турският заместник-министър се зарадва и на топло посрещане в Народния театър, където научи повече за историята му и получи подарък от ръководството – специално издание на фотоалбум „110 години Народен театър „Иван Вазов“.

Йозгюл Йоскан Явуз проведе двустранна среща със заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева. А преди да излети обратно от София бе гост в резиденцията на турския посланик Хасан Улусой и съпругата му Дидем Улусой, където в чест на 19 май – Ден за възпоменание на Ататюрк и празник на младежта и спорта бе проведен рецитал за пиано и цигулка. 






Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...