вторник, 19 февруари 2019 г.

Взрив от цветовете на Албино Пити в Нирвана


Световноизвестният абстракционист - в галерията на Ники Младжов

Изложба на известния в цял свят абстракционист Албино Пити е арт събитието на февруари – италианецът ще представи платната си в четвъртък, 21.02, в столичната галерия Нирвана.
„За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”, твърди прочутият критик Гулиелмо Джиглиоти. Истински взрив от цветове очаква ценителите на модерното изкуство в галерията на Ники Младжов.
Изложбата ще бъде открита от прокурора Христо Граматиков, благодарение на когото Албино Пити гостува в Нирвана. Куратор на изложбата е младата художничка Моника Тошева.
Албино Пити се прочува още през 70-те години, когато превръща изхвърлени предмети в произведения на изкуството. В края на 1987 г. години той поставя началото на ново течение в изкуството – експансионизъм, а през 90-те години на миналия век става един от основателите на трансвизионизма.
 В продължение на три години Пити членува в GAD – Група за диалектически аниконизъм, която се бори срещу безразличието и липсата на интерес към абстрактното изкуство. През 2010 г. в Ротердам Пити основава международната група за изкуство „art, world, force“. Творбите на Албино Пити се намират в частни колекции, музеи, галерии в целия свят.
Зад гърба си италианският творец има повече от 500 изложби и около 100 пърформанса. На творчеството му са посветени 25 книги. И тъй като талантливите хора са всестранно развити, Пити посвещава голяма част от времето си и на любимите си барабани. Последният му персонален концерт като барабанист е през 2005 в Балагер, Испания, където също така рисува върху платно, дълго 50 метра за музейната фондация Маргерите Д’Есте.
„За Пити повърхността на платното е екзистенциално пространство и затова то се населява от художественото движение като метафора на моментното преживяване“, категоричен е Джорджо ди Дженова художествен критик и историк.
А колегата му Андре Виола Естани споделя: „Когато за първи път чух да се говори за пити, бях изненадан от негова мисъл, която напомня посланието на въздействащата китайска поезия: „мисля, че когато бях малък, бях толкова беден, че дори и дъгата виждах в черно и бяло“. Неговият настоящ труд се съревновава с дъгата на Сан Мартин, защото неговите цветове са като свод в небето“. Картините на Албино Пити ще могат да се видят в арт пространството на галерия Нирвана в продължение на един месец.




Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...