вторник, 29 януари 2019 г.

Д-р Ана Пейкова, клиника Дерма-ЕЛИТ: Лазерното и фотоподмладяване – пряк пък към блестящия тен



Лазерното подмладяване е специфична процедура, която намира място в естетиката, когато искаме да подобрим качеството на кожата. С тази терапия не можем да лифтираме лицето, да оправим овала,  да запълним бръчки, да оформим скули и устни – това са приоритети на пластичната хирургия и на естетичната медицина.
Как действа?
Лазерното подмладяване е насочено към повърхностния и средния слой на кожата.  Това е процедура, която активира  клетките, които произвеждат колагенови и еластични влакна. Принципът е следният: чрез лазерния лъч активираме клетките, които произвеждат колаген, възоснова на топлината. Това създава една бляскава кожа, с равномерен тен и гладка повърхност. Много е важно тя да изглежда  добре и отвън. Ако лицето е оформено с хиалуронова киселина, с ботокс, а на повърхността си има фини бръчици, пигментни петна и капиляри тя не изглежда добре.  И това е идеята на лазерното подмладяване.
Клетките, които произвеждат колаген наистина започват след определена възраст да работят по-бавно. Този тип терапии ги активират да произвеждат повече еластични и колагенови влакна. За по-добър ефект може да се добави и приемането на колаген или хиалуронова киселина под формата на ампули или на капсули, за да подпомогнем процеса на подмладяване.   Целта на тази процедура е да създаде свежа и равномерна кожа без фини линии. Затова холивудските актриси изглеждат бляскави на червения килим.
Не можем да очакваме от лазерното подмладяване да се повдигне контура на лицето или да се изпънат гънките на шията. Но лазерното и фото подмладяването имат своето място сред грижите за кожата на лицето.
Влияе ли на филърите?
Филърите могат да бъдат по-бързо разградени при този вид процедури ,но все пак те се поставят по-дълбоко навътре в кожата.  За да бъдем максимално коректни е добре да се каже, че е хубаво да име поне две-три седмици след попълване с хиалуронова киселина и тогава да се прибегне към тези терапии или да се направят преди поставянето на филъри. При ботокса няма странични явления.
Кога и колко?
Добре е лазерното подмладяване да се направи комплексно, т. е.  с пакет от четири или шест процедури, за да има максимален ефект.  Най-подходящ по принцип е зимният сезон, защото лазерните лъчи по принцип правя кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Затова е добре процедурата  да се прави през студения сезон и през целия пакет от терапии да се използва слънцезащитен крем с максимален UV фактор.  Терапиите се правят един път седмично или на десет дни.  Междувременно не бива да се използват киселини под формата на химични пилинги.
Коя е най-добрата възраст?
Добре е да се започне след 35-40 години, в зависимост от състоянието на кожата. Лазерното, както и фотоодмладяването, в зависимост от апаратурата, която се използва, е насочено към фотостареенето на кожата.  Една кожа може да започне да старее от слънцето и на 25 години. Зависи от много фактори: в кой климатичен пояс живеем, ходим ли на солариум, колко често се излагаме на слънце, ползваме ли слънцезащитни средства.  Добре е с подмладяването – лазерно или фото, да се започне преди първите признаци на фотостареенето. Правите си консултация с дерматолог, той преценява дали вашата кожа има нужда от тази процедура. 
В клиника Дерма- ЕЛИТ лазерното подмладяване се извършва с най-иновативния апарат Soprano Ice Platunum, който ма специален накрайник за лазерно подмладяване на лице -  нир.  В този случай терапията се извършва с един лъч, докато фотоподмладяването е с пулсова светлина, която в зависимост от нейната дължина може да влияе на капилярите и на пигментациите. В моя кабинет уредът, с който се прави терапията е Exillis. Но независимо колко е скъпа апаратурата, лекар специалист трябва да каже коя от двете процедури е по-подходящ за съответната кожа.
Болезнено ли е?
И двете терапии са еднакво приятни. Усеща се едно затопляне, няма болка и няма възстановителен период. След процедурата си слагаме слънцезащитен крем и продължаваме със задачите си за деня.
Странични ефекти?
Когато имаме някакво кожно заболяване е добре да дерматолог да  прецени кое от двата вида подмладяване е по-подходящо. Специално при розацея, фотоподмладяването е по-добро. Странични ефекти може да има ако се работи на неподходящи параметри, т.е. ако те не са зададени от лекар-специалист, съобразно  конкретния случай.
По време на целия курс процедури не е добре да се излагаме на слънце, да ходим на сауна, на солариум, на басейн.

Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...