събота, 1 декември 2018 г.

Илияна Йотова стана кавалер на наградата Жълта роза от Зонта клуб София



Дамите зонтианки с 16-дневна кампания протестираха срещу насилието над жени и деца

Едно от най-значимите събития на Зонта клуб-София,  връчването на наградата Жълта роза отбеляза своеобразен юбилей – 10-о издание. По традиция от последните години в Софийската градска художествена галерия дейните за добри дела дами почетоха с елегантната статуетка вицепрезидента Илияна Йотова, която бе патрон на Бала на жълтата роза и подкрепя инициативите на зонтианките. Особено сериозен е приносът й в проекта  за талантливите деца от музикалните училища в Широка Лъка и Котел. Част от тях присъстваха на тържеството и освен грамоти получиха материална подкрепа от Зонта клуб-София, за да развият дарованията си.
Зам.-министърът на труда и соц грижи  д-р Султанка Петрова, която също помага за благородните инициативи на клуба бе другият носител на престижния приз. Трета в почетния списък се оказа поппевицата Кристина Димитрова, която не отказва да се включи в публичните прояви с таланта си.

Бившият вицепремиер Даниела Бобева, която бе лектор при миналото издание на отличията Жълта роза също бе почетена с грамота.  Този път дамите зонтианки имаха късмета да чуят нетрадиционна, но много актуална лекция за кибернасилието над жени и деца от може би най-компетентния по тази тема в България – комисар Явор Колев, началник отдел Киберпрестъпност към ГДБОП.
Наградите Жълта роза са кулминацията на 16-дневната кампания на Зонта куб София срещу насилието на над жени и деца.  Президентът на клуба, режисьорката Магдалена Ралчева (директор на международния кинофестивал Златната липа в Стара Загора), представи моноспектакъла „Прегръдката на ангела“ в изпълнение на Тезжан Ферад-Джани.

Преди представлението г-жа Ралчева запозна публиката със стряскащата статистика: „28 мъртви българки, убити от свои близки мъже от началото на 2018 година.



Пиесата на Светла Лажова е монолог на Ана – жена системно подлагана на насилие от мъжа, когото е обичала. След като губи надежда той да се промени, тя хваща съдбата си в свои ръце.
Изпълнението на Тезжан Ферад-Джани спечели заслужени овации, а представлението след София ще бъде играно на много места в България.

Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...