събота, 15 септември 2018 г.


До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан




В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР
Вярвам, че всеки, който има средствата да си го позволи, дори това  да са последната му пари, трябва да направи околосветско пътешествие, казва Ендрю Карнеги. Вие сте късметлии! Впускате се в околосветско пътешествие само като слушате Покана за пътуване и няма да ви струва нито грош.

Всяка жена е цял един свят. „Лара“ е околосветско пътешествие. Без предварителна програма и с неочаквани приключения. Така започва анотацията към романа на Ния Йотова – „Лара – една жена, която иска всичко“. Първата книга на авторката е наситена с автобиографични факти, а героинята й снове между България и Австралия, с любовни отбивки към други страни.




Ния Йотова признава, че участва в маратоните заради удоволствието от бягането, а не заради тръпката на състезанието, но пък гъделът от пътешествията до екзотични страни е допълнителна екстра.


Вече си знаете, че в Покана за пътуване търсим баланс между далечните дестинации и рюдолюбивите посоки с рубриката „50 места от българската история отвъд България“. Този път повод за гордост е паметникът на хан Алцек в Челе ди Булгария в Италия.



Добре, приключението в далечни земи е свършило. Върнали сме се от нашето или от комшийското море. Какво виждаме в огледалото? Щастлив и омиротворен поглед, който върви в комплект с белещ се нос, пигментни петна, ситни бръчици от смях или безброй лунички, на които едва ли ще се зарадвате, освен ако не сте Пипи Дългото Чорапче. Споко! Намерила съм човека, който да ни разкаже как да оправим пораженията по кожата си. Д-р Ана Пейкова знае най-добре, защото е хем дерматолог, хем пътешественик.



Какво си представяте когато чуете Судан и туризъм в едно изречение? Най-вероятно също като мен се втурвате да премерите температурата на човека, който го е произнесъл. Така се завтекох и аз към челото на журналистката от БТА Оля Ал Ахмед, но разговорът с нея ме убеди, че компреси с оцет не са необходими.



Тя направо ме кандърдиса да впиша и Судан в дългия списък от мечтани държави. Продължението му пък е за любителите на мистериите и историите с духове.  Оля разказва за Судан като в приказките на Шехеразада, които преливат една в друга. Е, в нашия случай няма да я слушаме 1001 нощи, но ще пренесем разказа и в следващото издание на Покана за пътуване. А до тогава можете да продължите с пътешествията на  страницата ни във Фейсбук до идната неделя.

Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...