четвъртък, 9 август 2018 г.

Потайностите на "Лозенец" - величави истории с щипка пикантност

Как „третата извънградска зона”, известна като Курубаглар - сухите лозя, където селяните оставяли каруците си, когато отивали в столицата на пазар, се превръща в квартал на интелектуалци и хора на изкуството.


Знаете ли ,че Яворов е посещавал любимата си Дора Габе, когато е живеела под наем в мансардна стаичка над ресторант „Под липите”? А тя до края на живота си твърди, че "Две хубави очи" е посветено на нея.



Ами че Парашкев Хаджиев е свил гнездо на улица „Малуша” със седмата си жена – неговата голяма любов Людмила Хаджиева.


Подозирате ли, че в червената тухлена къща на Сирак Скитник на ул. „Борова гора” е замислено създаването на Българското национално радио?


Представяли ли сте си, че Кръстьо Сарафов е приютил първата си съпруга в дома, където е бил щастлив с четвъртата? А къщата му се намира на улица „Елин Пелин”, а не на кръстената на големия актьор пресечка.


Е, Магдалена Гигова, автор на книгата „Шепот от стари дантели” за големите любови на великите българи, знае още много интригуващи истории и няма търпение да ги сподели. Символичната домакиня на вечерта отправя предизвикателство към своите гости - тя ще облече тоалет в стил Бел епок и се надява някой от тях да изрови от бабината ракла аксесоар, с който заедно да върнат доброто старо време.

Долен Лозенец, по-известен през 20-те години на ХХ век като Журналистическия квартал, е живото издание на „Кой кой е” в българското изкуство и литература до 9 септември 1944 година, че и след това.

Елате в Къщата на София на 9 август от 19 часа. Сладкодумната Магдалена Гигова ще ви разказва истории за любимия ни квартал и неговите известни обитатели. И вие можете да вземете думата, щом чашата вино, която ще ви предложим, ви развърже езика.

Осмислете лятото с любопитството си - заповядайте на ул. Миджур” № 12 на 9 август от 19 часа.

Няма по-подходящо място за сочни мемоари от Къщата на София – последния пристан на голямата актриса Адриана Будевска, след завръщането й от изгнание в Буенос Айрес.




Под дъхавата смокиня и едрите звезди на терасата с блещукането на свещите и отблясъка на виното – грехота е да пропуснете!


Вход: 15 лева, включващ чаша вино
С предварително записване на arthousesofia@gmail.com или в лично съобщение във фейсбук  https://www.facebook.com/events/420736298436350/


Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...