четвъртък, 7 юни 2018 г.


Изкуственият интелект (AI) е бъдещето на мобилната фотография 

Камерата с AI на Honor 10 може е полезен инструмент за всеки фотограф – от аматьор до професионалист
 


Днес 85% от снимките в света са направени със смартфони*. Отчитайки тази статистика, безспорен факт е, че мобилната фотография вече се е превърнала в основния генератор на снимки. Този удивителен растеж се дължи главно на няколко ключови фактора: постоянния достъп до мобилни камери, лесната им употреба и непрекъснато подобряващото се качество на мобилните снимки. Преди мобилната фотография беше предимно въпрос на удобство, но сега е търсена и заради комбинацията от високо качество и компактност. Камерите с изкуствен интелект, като тази в Honor 10, са бъдещето на мобилната фотография.

Мобилни камери за професионалисти и аматьори
Все повече професионални фотографи признават възможностите на мобилните камери и дори започват да ги използват за работни цели. Полупрофесионалисти като Инстаграм звезди и инфлуенсъри също се насочват към мобилната фотография. Тя им позволява да снимат спонтанно невероятни моменти и да ги споделят веднага с последователите си, а в ерата на интернет и социалните мрежи, в която живеем, бързината е определяща. В тази среда, смартфонът, който реално е камера с изключителни компютърни възможности, включително умения за обработка на снимки, съвсем логично се налага като предпочитан фото инструмент.

Всеки иска да прави и да споделя невероятни снимки
 – това е възможно с AI
Да станеш велик фотограф може да бъде вълнуващо начинание, но също така изисква много упорита работа и безброй часове, прекарани в обучение и експериментиране. Истината е, че всеки иска да прави невероятни снимки, но малцина имат време, финансови средства, умения или дори желание да го постигнат. 

Изкуственият интелект (AI) може да бъде обучен да бъде по-добър фотограф, отколкото повечето хора биха могли да станат някога. Също така, какво би станало, ако можехме да научим AI на всички типове фотография? Това е страхотен потенциал пред AI фотографията: да събереш фотографското знание от последните 100 години и да го приложиш към снимките на потребителя, автоматично или при поискване. AI може да помогне на всички да правят и споделят невероятни снимки по всяко време.

Дори опитни фотографи могат да се възползват от AI, защото той прави нещата по-бързи и ще им даде възможност и време да се съсредоточат върху по-важни неща като рамкирането или комуникацията с обекта на снимките.

AI камери – разпознаване на обстановката и бърза реакция
Камерите с AI се захранват от сложни софтуери, задвижвани от изкуствен интелект, за да съберат визуална информация за това, което човекът зад камерата иска да снима. След като това се случи, AI може да настрои параметрите на камерата по оптимален начин, въз основа на вградени знания и умения. Камерата с AI изпълнява работата, която опитен фотограф би изпълнил ръчно.

Например, камерата с AI на Honor 10 може да разпознае множество обекти или група от обекти, които могат да бъдат участници в снимката. Тази техника се нарича семантично имиджово сегментиране и нейната мисия е да знае от какво е част всеки пиксел от снимката (от шосе, човек, дърво и т.н.). Накратко, технологията за сегментиране на изображенията на Honor може точно да определи очертанията на различни обекти, като небето, растенията, хората или водопада, и да открие местоположението им. Тя е по-напреднала от другите камери, които само идентифицират фона и човека. Технологията AI, приложена в Honor 10, разпознава 500+ сценария в 22 категории в реално време и прилага специфични за обстановката параметри за всяка снимка, работейки подобно на професионален DSLR.

AI може да реагира много по-бързо от фотограф. За тази цел е необходимо камерите с AI да се използват в изцяло атоматичния режим „насочи и снимай“ (point-shoot mode). Този режим предполага снимки с по-добро качество, които са близки до това, което ще постигнете в ръчен режим. По този начин камерите с AI ще подобрят това, което потребителите на смартфон камери харесват най-много в мобилната фотография: лесната и бърза употреба, и високото качество.

Клиентът се нуждае от точния инструмент, не от професионални познания
От гледна точка на потребителите, камерата с AI трябва да се възприема като фантастична, високопроизводителна мобилна камера. За работа с нея са необходими малко или никакви специфични познания. Качеството на снимките предполага да бъде значително подобрено. Камерата реагира изключително бързо, а фактът, че изчисленията на AI се извършват „на устройство“ вместо „в облака“, води до много по-бърза реакция и дори повишаване на сигурността, тъй като данните не могат да бъдат хакнати по време на мрежов транзит. Камерата на наскоро пуснатият в продажба Honor 10 разполага с всички тези екстри. В България Honor 10 е в продажба от 1 юни в Технополис на цени от 899 лв. за версията 4+64GB и 999 лв. за версията 4+128GB.

Това е само началото на смартфон фотографията с AI
Скорошният напредък в смартфон камерите с изкуствен интелект е впечатляващ, но това е само началото на фото революцията. Скоро техники като намаляване на шума могат да бъдат добавени, за да се подобри качеството на снимките при липса на светлина. Технологията AI De-noising вече се прилага при синтетични снимки и скоро може да се появи в смартфон камерите с AI. Учени от Стандфорд също работят върху методи за AI обучение, които биха могли да помогнат за постигане на нов напредък в смартфон фотографията с изкуствен интелект..
 За Honor: 
Honor е водеща марка за смартфони на Huawei Group. В съответствие със своя слоган „За смелите“, брандът е създаден, за да отговори на нуждите на дигиталното поколение чрез интернет-оптимизирани продукти, които предлагат превъзходно потребителско преживяване, окуражават активните, насърчават креативността и дават възможност на младите да постигат своите мечти. Правейки това, Honor се наложи успешно като различния бранд, като демонстрира смелост да върши нещата по различен начин и да създава и предлага най-новите технологии и иновации на своите клиенти.
Honor е устремен към завлядяване на челни позиции и големи, гъсто населени пазари, включително: Съединените щати, Европа, Русия, Африка, Турция, Индия, Индонезия и др. Honor разчита на интернет-централизиран бизнес модел, за да влезе в топ 5 на смартфон брандовете в света през следващите 3 години и има амбициите да увеличи дела на продажбите си в чужбина до 50% до 2020 г.

Няма коментари:

Yoana води любовна Fiesta от 20-метрова кула

Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново Двудневна романтика по  суша и вода, и...