петък, 15 юни 2018 г.


Над 100 ученици се включиха в тазгодишния национален литературен конкурс „Този безкраен свят“



 Над 100 ученици от цяла България и от българската диаспора в Сърбия взеха участие в Националния литературен конкурс за авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят“. За 13 поредна година надпреварата се организира от варненската Първа езикова гимназия с финансовата подкрепа на Фондация „Българска памет“. И до днес това е единственият конкурс, който си поставя за цел да стимулира творческите заложби и потребности на учениците в гимназиална възраст, насочвайки ги към създаване на авторски текстове на чужд език. 

Учениците бяха наградени в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на официална церемония, на която бяха прочетени и откъси от отличените творби. Домакините от I ЕГ Варна показаха, че им се отдават не само езиците и писането, а и музиката. Те поздравиха всички гости на събитието с песни на английски и немски език. Лауреатите в тазгодишния конкурс  „Този безкраен свят“ са: Ния Вълнова (Варна), Георгия Сусуркова (Пловдив), Деница  Йосифова (Варна), Василена  Панайотова (Русе),  Назире  Юзеир (Кърджали), Даниел Луканов (Варна) и Добрина Радева (Кърджали).

Специалната награда на Фондация „Българска памет“ бе връчена лично от д-р Милен Врабвски на Никълъс Крисчън Бринтнол от Полски Тръмбеш.

Като бивш възпитаник на Първа езикова гимназия д-р Врабевски се обърна към всички учители и ученици с пожелание да запазят градивната положителна енергия, генерирана от литературното съревнование, и да я използват като двигател и вдъхновение за лична реализация и за добавяне на стойност в полза на обществото, към което принадлежат.

Станалата вече традиционна за град Варна надпревара е подкрепена и от Министерството на образованието и науката и Община Варна.

Повече снимки от събитието можете да откриете на Фейсбук страницата на Фондация „Българска памет“ и на www.bgmf.eu.
  


Фондация „Българска памет“
Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българскотокултурно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез
инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.               


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...