събота, 13 януари 2018 г.

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра.

Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ като на котка, но оглушително. Сякаш някой го е включил в усилвател за рок-концерт.
Гледачът ме окуражава да поставя дланта си пред муцуната му. Нереалното усещане за покой и стелеща се нежност ме кара да забравя за опасността. Гепардът ме близва.
Първоначално - опознавателно. Езикът му е като гъвкава раш пила. Постепенно „целувките му” стават все по-интензивни. Грапавият език се катери по ръката ми чак до рамото. Подлият гъдел на страха е изчезнал отдавна. Останала е чистата радост от общуването с гордото животно почти на подсъзнателно ниво.


Моето ново гадже е на четири години и се казва Самха. 65 килограма чиста доброта. И слава Богу! Като се има предвид, че е най-бързото животно на планетата, с по-добро ускоряване отколкото доста спортни автомобили, е ясно, че не бих могла да му избягам. Гепардът развива скорост до 120 км/ч на къси разстояния (4-500 метра). Достига от 0 до 110 км/ч за 3 секунди, но пък се опитомява най-лесно от всички големи котки.

Къде е това приказно място, където човек може да реализира детската си мечта да гушка бебе-лъв и да гали гепард? В Южна Африка, „Лайънс парк” близо до Йоханесбург.  Придвижването там става с почти безшумни коли с решетки като на затворнически автомобил – достатъчно тесни, за да не те докопа разлютена голяма котка и достатъчно големи да провреш фотоапарата си. (Още подробности може да чуете в звуковия файл на предаването, че  и да видите в прикаченото видео).
Да,  Южна Африка е мястото, където можете да сбъднете детската си мечта да галите лъвче бебе и да си хванете гадже гепард. А ако, докато чакате виза за там случайно сте мръднали до съседна Румъния да видите как се справят другите опашкари в Европейския съюз, идете до Констанца да се заредите с малка доза здрав патриотизъм. Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкажат как да откриете „скритата” българска църква в традиционната си рубрика.

Една наша сънародничка създава отлични връзки отвъд България още от 60-те години на ХХ век, когато като млада лекарка цери и твори приятелства в страните от Магреба. Вера Китова, известна като докторката на Дипломатическия корпус, неотдавна представи в Алжир своя книга написана направо на френски в превод на арабски. Тя е член на френския съюз на лекарите-писатели и неизменно присъства в парижкото кафене „Прокоп” на годишните им срещи. В прочутото заведение, любимо на артистичната бохема повече от два века, пазят войнишката шапка на Наполеон Бонапарт. Нямал пари човекът да си плати сметката и я заложил, но така и не се върнал да се издължи. Лекарката се шегува, че по време на Салона на книгата в Алжир получава толкова много целувки от мъже колкото не е събрала през целия си живот. Гастроентероложката е била лична лекарка на Ванга, повече от 20 години цери дипломатическия корпус у нас, автор е на 14 книги и има няколко самостоятелни изложби като художник-наивист. Нейни стихотворения са включени в тунизийски учебник по френски език за шести клас и в съкровищницата на тунизийската поезия.
В „Покана за пътуване” д-р Китова разказва за Салона на книгата в Алжир, за пустинята Сахара и мъжете в синьо - туарегите.
След като открихме нашенска следа в алжирската и тунизийската поезия, я потърсихме и в…. Япония. При това далеч от лактубацилус булгарикус, който изнасяме в Страната на изгряващото слънце, за да произвежда тамошна компания… марката „Българско кисело мляко”.

Колкото и невероятно да звучи японците се учат от нас не само на квасене, а и на айкидо.  Ще си речете „Това е чист абсурд!”, но само ако не знаете, че в основата на самурайската философия е залегнало и учението на Петър Дънов, а в град Ивама звънти камбана, изписана с мисъл на Учителя. За връзката между айкидото и Бялото братство ще ни разкаже  авторът на камбаната, скулпторът Христо Михайлов, носител на шести дан. Той е личен ученик на Исояма Сенсей, при когото се е усъвършенствал и Стивън Сегал, и президент на техническата комисия към Българската федерация по айкидо.
 Скулпторът и сенсей шести дан Христо Михайлов сензационно хвърли бомбата, че освен с учението на Петър Дънов айкидото е свързано с богомилството.
Това може да се случи само в „Покана за пътуване”! Разговорът ни със скулптора Христо Михайлов започна в Япония, за да стигне до най-старото златно съкровище в света – открито във Варненския некропол. Но не металът е най-ценният, нито фактът, че това са първите открити от археолозите златни украшения, направени от човешка ръка. Сенсеят по айкидо забелязва нещо много по-значимо: всички накити съчетават в себе си пропорции, непознати преди 7 хил. години, когато са изработени бижутата. Според него предметите от съкровището са служели за еталонни дължини, открити в забележителности като пирамидите в Египет и Стоун Хейндж. Сред закономерностите и пропорциите в артефактите от Варна са числото на Фибоначи и числото Пи.
Още приключения и притегателни награди – на страницата на предаването във Фейсбук

Публикуване на коментар

Сиропиталище за слонове в Шри Ланка, при танцуващите дервиши и с пиесата „Паякът” по света   В Покана за пътуване тази неделя от 18 до...