понеделник, 9 октомври 2017 г.

Топ 15 на най-бързите неща  в света

Гепардът ускорява като спортна кола, рапър влезе в Гинес със 723 срички за 51.27 секунди

За Premium lifestyle

15. Най-бързият човек
Роденият на 21 август 1968 година ямайски спринтьор Юсейн Сейнт Лео Болт държи олимпийския и световен рекорд на 100 метра (9,69 секунди),  на 200 метра (19,30 секунди) и на 4х100 метра (37,10 секунди). Той е и първият човек след 1984 година, когато това направи Карл Люис, спечелил в три дисциплини на една олимпиада, и първият в света, поставил световни рекорди в три категории.  На 17 май 2009 година Юсейн Болт разви скорост от 41.38 км/час по време на бягане на 150 метра. Международната федерация по лека атлетика, обаче, не признава тази дистанция.
Официалният световен рекорд за 100 метра също принадлежи на Юсейн Болт и е 9.58 секунди. Постиженията му в спринта накараха медиите да го кръстят „Светкавицата Болт”.

14. Най-бързият сериен автомобил
 



Bugatti Veyron вече не е най-бързият автомобил в света. След безкрайни доизкусурявания Barabus официално представи TKR: новата суперкола със 1005 конски сили. Производителят се хвали, че машината вдига 98 км/ч за 1,67 секунди. Освен това максималната й скорост  е 270 мили/ч – с 20 повече, отколкото на Veyron. Цялата тази сила е съсредоточена в 6-литров V8 двоен турбодвигател. В момента, обаче текат спорове, защото  Hennesey  Venom GT  успя да развие 270.49 мили или 435.31 км/ч. Каросерията на колата е  изцяло изработена от карбон, турбодвигателят е с 16 цилиндъра, а мощността на този модел е 1200 к.с. От 0 до 300 км/ч вдига за 13.63 сек.

13. Най-бързото животно на сушата
 Най-бързото сухоземно животно в света е чудото на еволюцията, наречено гепард.  Способен да развива скорост до 120 км в час, този строен и дългоног представител на семейство котки, просто е създаден да лети. Спринтът му е около 500 метра като
ускорява от 0 до 100 км/час за 3 секунди. Освен това се опитомява изключително лесно и е склонен да се привързва към хората при подходящо възпитание и отглеждане.

12. Най-бързият компютър

Най-бързият компютър в света извършва 33.86 квадрилиона калкулации на секунда . През ноември 2014 година компютърът Tianhe-2, разработен от китайският Национален университет по отбранителна техника и наука. По време на система от тестове Tianhe-2 е достигнал скорост от 33.86 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда). Той е разработен от екип от 1 300 учени и инженери.


11. Най-бързата риба


Марлинът е вид риба, която живее в топлите води на всички световни океани и морета. Цветовете му варират от син до сив. Характерният плавник на гърба му помага да пори водата с голяма скорост. Освен това носът му напомня риба-меч. Марлинът развива 110 км/ч, което се смята за най-голямата бързина, с която е способна да се придвижва която и да е риба. Ако можеше да се носи по сушата, тя с лекота би задминала кола по магистралата..

10. Най-бързият влак



В Япония преминаха тестовите демонстрации на влака JR-Maglev MLX01, който вдига 581 км/ч,  доста повече от който и да е друг. Новият влак използва свръхпроводящи магнити. JR-Maglev MLX01 е създаден от японската железопътна компания JR Central и Kawasaki Heavy Industries и вече няколко години е доказано най-бързият в света, претърпявайки подобрения.
9. Най-бързата пързалка в света


Insano – това е най-високата водна пързалка в света. Със своите 41 метра (еквивалент на 14-етажна сграда) е вписана в Книгата на рекордите „Гинес”.  Заради височината си пързалката осигурява най-бързото спускане на планетата – 4-5 секунди със скорост около 105 км/ч. Заради тези характеристики увеселителното съоръжение се смята за най-екстремното в света.  В края на спускането ви чака гмуркане в басейн. Намира се във Форталеца, Бразилия.
8. Най-бързият рапър

През януари 2005 година рапърът NoClue бе вписан в Рекордите на Гинес, след като рапира общо 723 срички за 51.27 секунди в парчето си New West. Записът е направен в Seattle's B&G. От сметката излиза, че е изпял 14.1 срички в секунда

7. Най-бързият пилотиран самолет


Американският самолет с ракетен двигател X-15 бил част от серия Х -  експериментални летателни апарати, конструирани за Въздушните  и военноморските сили на САЩ и НАСА. Скоростта и височината на полета на Х-15 са били рекордни за 60-те години на ХХ век, доколкото на самолета се отдало да достигне края на космическото пространство и да се върне с ценни данни. Той и до днес държи световния рекорд за най-висока скорост, достигната от пилотиран самолет. По време на програмата Х-15, тринадесет от полетите му били оценени от ВВС на САЩ като космически, защото преминали височината от 80 км в стратосферата. По този начин пилотите придобили статуса на астронавти.  Най-високата скорост била фиксирана при полета на летеца Пит Найт - 7273 км/ч.
6.  Най-бързата температурна промяна

Най-бързата температурна промян е с покачване с 27 градуса Целзий за две минути. На 22 януари 1943 година около 7:30 сутринта град Спиърфиш, Южна Дакота температурата е минус 20 градуса. Заради топли ветрове, обаче, познати като местния феномен Чинуук, температурата се вдига до +7 градуса за две минути.
Когато ветровете утихват температурата спада пак до -20 градуса. Понижението е станало само за 27 минути.

5. Най-бързият… вятър


На 3 май 1999 година, когато торнадо връхлита американския щат Оклахома, учените измерили най-високите показатели за скорост на вятъра около 318 мили в час. При набега си природната стихия убила 4 души и и разрушила 250 къщи. До онзи момент за най-бърз вятър се е смятало торнадото, вилняло отново в Оклахома, но през 1991 година. Тогава неговата скорост е била 286 мили в час. По скарата  на Фуджита (F0-F6) на торнадото от 1999 не достигнала 1 миля, за да бъде класифицирано като F6. Нито едно природно бедствие в света до ден днешен е е имало такова ниво.
4. Най-бързата птица


Соколът-скитник е хищна птица с размерите на сива врана, но със страхотно красива синьо-сива окраска на гърба, пъстър светъл корем и черна глава, често пъти с ярко изразени „черни мустаци”. Тази птица се смята за най-бързата в света, защото може да развие при пикиращ полет над 322 км /ч.
3. Най-бързата линейка

Най-бързата кола са спешна помощ развива 300 км/ч. Тя се намира  в Дубай. Този Lotus Evora въпреки спортния с и аеродинамичен вид има дефибрилатор и куфарче за първа помощ. Линейката е двуместна. Колите струват по 160 000 долара всяка и шофьорите на бързата помощ в Дубай е трябвало да преминат специален курс за управление на този автомобил.

2. Най-бързото установено нещо

В съвременната физика светлината си остава най-бързото явление във Вледената. Нейната скорост в празно пространство е фундаментална константа. Скоростта  на светлината във вакуум е равна на 299792245,8 м/с. Това е най-високата скорост на каквото и да било, която човекът е успял да установи. Ако можехте да пътешествате по линията на Екватора със скоростта на светлината, щяхте да обиколите цялата планета за една секунда почти осем пъти.
1. Най-бързите частици

Тахионите са предполагаем клас частици, които са по-бързи от светлината.  За първи път идеята за съществуването им е хрумнала на физика Арнолд Зомерфелд. Думата тахион идва от гръцкото tachus, което означава бърз.  Тахионите имат едно странно свойство: когато губят енергия, започват да набират скорост. И съответно, когато придобият енергия, забавят своя ход.  За най-бавна скорост на движение на тахионите се смята… скоростта на светлината.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...