понеделник, 9 октомври 2017 г.


Съвременни български художници с изложба в германската столица

 „Фрагментирани истории: София-Берлин“






През 2017 г. сдружение „Толкова близо, толкова далечe“ надгражда дейността си с две колективни изложби в София и Берлин. Целта на сдружението през 2017 г. е да засили позициите си на двигателна сила на художествената сцена в София и да представи дейността си в Берлин.
Изложбата „Фрагментирани истории: София-Берлин“ („Fragmentierte Erzählungen: Berlin-Sofia“) е най-новият проект на организацията, който изследва взаимовръзката между различни фрагменти, чрез две колективни изложби на съвременниавтори от България и Германия, които се състоят през 2017 година в София и в Берлин. Изложбата цели да стимулира художествената сцена в двата града, чрез представяне на съвременни германски художници от берлинската сцена през юли месец в София и през септември на български съвременни художници в Берлин.

Фрагментирането на времето и пространството е характерен белег на съвременнияживот. Връзките между реалното и виртуалното, природното и урбанистичното, историятаи мита като че ли се умножават и правят бързото и лесно преминаване от едната реалноств другата все по-достижимо.

До 22 октомври в Берлин с изложба в галерията на Съюза на берлинските художници са могат да се видят произведенията на 16 съвременни български артисти с техни концептуални творби, живопис, обекти и инсталации.  
Проектът се осъществява от сдружение „Толкова близо, толкова далече“ впартньорство със Съюза на художниците в Берлин, Гьоте-институт България, Музей заистория на София, Държавна агенция за българите в чужбина.  Координатори на събитията са: Снежана Йовева-Димитрова (един от основните двигатели на проекта) и Радостина Доганова. Куратори: Ина Линдеман/ Мила Старейшинска-Ангелова, Ния Табакова.
Основен спонсор на събитията през 2017 г. е Аурубис – България, които подкрепят популяризирането на съвременното изкуство в България.
Ето пълният списък на авторите, включени в изложбите:
Берлин: Елизабет Талауер, Викенти Комитски, Борис Праматаров, Деян Янев, Милена Нойберт, Сандра Стойчева, Магдалена Николова, Нели Георгиева, Ирма Водева, Антоанета Гълъбова, Калина Димитрова, Десислава Унгер, Христо Гелов, Радостина Доганова, Иван Костолов, Зара Александрова.

На откриването на изложбата присъстваха посланик Ради Найденов, председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев,  отец Антоний, представители на българската общност.


                                          


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...