сряда, 18 октомври 2017 г.

100 деца от българската историческа диаспора посетиха Европейския парламент в БрюкселЗа 9-та поредна година Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски изпратиха100 младежи от българската историческа диаспора на посещение в Европейския парламент в Брюксел. Децата са от Албания, Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния, както и от Западните Родопи и района на Тервел. Визитата еосъществена по покана на евродепутатитед-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев, а целта на посещението е младежите да се запознаят с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в Европейския съюз.

Участие в официалната визита взеха 100 от най-изявените  деца от диаспората ни, които спечелиха своето място след организиран от Фондация „Българска памет“ конкурс за есе на тема „Предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие“. Под внимание при подбора бе взето и активното участие на младежите на XXI Есенен семинар във Варна.

„Онова, към което се стремим и за което работим вече 10 години, е европейската реинтеграция на историческата ни диаспора.Грижим се за това, в бъдеще да имаме посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани. Важно е децата да знаят каква институция е Европейският парламент и как да използват възможноститеза образование и професионално развитие, които членството на страната ниим предоставя. Резултатите, които сме постигнали през годинитеса на лице - 90% от младежите, с които Фондация „Българска памет“ е работила,са реализирани професионално в България“, сподели д-р Милен Врабевски.
През първия ден от престоя си учениците имаха възможност да разгледат най-големите забележителности на Брюксел, а през втория се запознаха с една от най-ключовите институции на Европейския съюз – неговия парламент. 

Д-р Милен Врабевски, д-р Андрей Ковачев, Андрей Новакови Владимир Уручев посрещнаха членовете на младата българска делегация и ги призоваха да бъдат единни, да помнят корените си и да се образоват, защото те са бъдещето на България и Европа. Децата разгледаха и пленарната зала и зададоха своите въпроси към д-р Врабевски и евродепутатите.

Повече снимков материал от посещението на Европейския парламент можете да откриете на Facebook страницата на Фондация „Българска памет“.

Фондация „Българска памет“

Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.


Публикуване на коментар

Излезе от печат пети, юбилеен Алманах на успешните бизнес казуси в България 2019

Истинските бизнес истории и послания на едно място Луксозното пето юбилейно издание на Алманах на успешните бизнес казу...