неделя, 30 април 2017 г.

Пътеводител на разкрасителния стопаджия

В предаването „Един прекрасен ден” по Би Ай Ти


Както знаете, аз съм отявлен хранителен и СПА-сапьор. Където и да отида искам да опитам възможно най-много местна храна и масажи. Ето представителна извадка от митарствата ми по света…

Наричат тайландския масаж в Краби мързелива йога



 Традиционният тайландски масаж се практикува от около 2 500 години. Той съчетава практики от индийската аюрведа и традиционната китайска медицина. Класическите терапевти в Краби (Южен Тайланд на Андаманско море), дори тези, които работят в т.нар. „магазинчета за  масажи”, в които всеки може да се отбие на връщане от работа за порция анти-стрес, използват умело йога пози, масажиране в дълбочина, разтягане и работа върху енергийните линии, за да облекчат напрежението в мускулите и да позволят на жизнената сила и енергия да циркулират свободно в тялото.
Когато те са блокирани, се появяват физически и емоционални проблеми. Затова и основната цел на традиционни тайландски масаж е да отблокира всички пътища в тялото и да помогне на масажирания да постигне вътрешна хармония – събиране на тялото, ума и духа в едно.
Различните класически тайландски масажи могат да продължат между един и три часа. Някои от тях се прилагат без да се ползват никакви етерични масла и след като масажираният се облече в подходящи за целта широки, светли и удобни дрехи.
Независимо на какъв тайландски масаж се спрете важно е да знаете, че той е бавен
• освобождаване от стреса;
• предпазване от наранявания – тялото става по-гъвкаво;
• облекчение на болки в мускулите и ставите; препоръчва се също при главоболие, мигрена и менструални болки;
• детоксикация;
• чувство за увереност и благополучие.
Специалистите ги препоръчват при подготвка за състезания, а също и когато на човек му предстои голямо физическо или психическо изпитание.


Кралски лулур подпомага зачеването в Индонезия


Апотеоз на СПА магията на остров Бали е типичният местен масаж. Особено в СПА-центъра на курорта BVLGARI – ефирна постройка от филигранна дърворезба. През дантелата й прониква слънцето и рисува причудлив театър на сенките по шкафовете. Както пише в „предговора” на дебелото почти един пръст „меню” на процедурите в СПА-центъра, той е „драматично и романтично разположен на висока скала с главозамайващ изглед към Индийския океан. Обстановката съчетава балийската култура с елегантността на съвременния италиански стил”.
Е, как човек да не си избере „Кралски лулур”?! Още повече, че е определен като „знаков ритуал” за Бали.




Обработката на тялото с местни треви и кисело мляко е описана за първи път през 17-и век, но идва от древността. В превод думата означава „обвита кожа” и  навремето е била задължителна процедура преди сватбата.  Правела се е всеки ден от седмицата преди церемонията, та булката да бъде възможно най-чиста и готова за зачеване още в първата брачна нощ.
 Приветлива мъничка балийка започва с масаж на стъпалата за добре дошли. Натиска някакви незнайни точки с пръст и с цял набор от дървени пръчици и само от това разпознава всичките ти болежки. След това нежно изчетква кожата на цялото тяло със снопче умерено твърди косми. Есенцията на прочистването от мъртви клетки е ексфолиращият лулур скраб от оризов прах, местни билки (жълти на цвят) и етерично масло за тяло. Струва ти се, че безкрайно дълго стоиш беззащитно гола под ефирния бриз. Отново те намазват с нещо и започваш да зъзнеш, въпреки 29-те градуса наоколо. Оказва се задължителен ефект от охлаждащото водорасло Марине Алгае. След като изсъхваш, те изчеткват отново. С настойчивостта на теляк. И  виждаш с просто око как мъртвата кожа те напуска.
Смес от кисело мляко и прясна мента би трябвало да превърне тялото ти в чисто сияние, докато чакаш същата процедура (в по-мека форма) за лицето. Тя завършва с масаж по „рефлекс-зоните”, което ще рече акупресура на определени точки по брадичката, веждите и около носа. Така стресът си отива, ако не завинаги, то поне задълго. 
 Джакузито вече „ври”, пълно с току-що откъснати розови листенца. Цопваш, за да отмиеш киселото мляко, и се отпускаш тотално преди едночасовия типичен индонезийски масаж. Той е предимно с цяла длан. В първата си част е на суха кожа, а във втората – използва етерични масла и билки. Натискът е по посоката на кръвните потоци, а целта – да се отключи всяко възелче по тялото. Затова всяка част се минава по два пъти.  Накрая просто не ти се иска да ставаш....

Масаж с кехлибар във Вилнюс



В столицата на Литва – Вилнюс, попадам на калиграфска табелка „Массаж с янтарем”, демек масаж с кехлибар, или на английски – амбър. Вече съм инвестирала в десетина ангелчета с въпросния полускъпоценен камък, характерен за Прибалтика, но как да не надникна. Че и какво да си кривя душата –  да го опитам. Вътре – СПА като СПА, кабинки, масажни легла. Само масичките са инкрустирани с „камъка на слънцето”.
Изборът се оказа не така прост – масаж на краката с кехлибарени пръчици с различна форма, лицето се обработва с янтарна пудра, а тялото с нещо като скраб от същия материал и се размачква с помощта на топченца с всякаква големина. Има дори кехлибарен плаж – кръг с диаметър около 2 метра, пълен с полускъпоценен  чакъл с кафеникав цвят, в който стъпваш с нещо като платнени терлици, за да не ти боцка.
Ограмотяват ме как от дълбока древност са знаели, че ценният камък влияе добре на еднокринната и хормоналната система, с него бременните се предпазвали от аборт,  спирали кръвоизлив в стомаха, лекували простуда, жълтеница, астма, ревматизъм, сърце…
При химичен анализ се оказало, че кехлибарът се състои от органични вещества и йод, което обяснява защо гердан от него помага при проблеми с щитовидната жлеза. При хомеопатичните лекарства има янтарни маз, капки и спирт, които унищожават бактериите и подпомагат силното потоотделяне при настинка. Ако масажирате болните места с парче амбър, може да намалите главоболието или болежките в ставите.
Обещават ми не само по-гладка кожа, ами и по-жизнерадостно настроение. Накъде повече, възкликвам аз, но се подготвям психически за час и половина блаженство. Уж се събличам, пък ми дават копринени ръкавици. Те поддържали в хармония женското и мъжкото начало в тялото ми. Ти да видиш!
Масажистката започва да работи енергично и с бързи движения, след като ме е наръсила обилно с янтарна пудра. Така се премахвали мъртвите клетки.
„Подобрява се кръвообръщението, порите се разширяват и се стабилизира вътрешната енергия”, пояснява ми дамата, а аз се хиля наум: „Ей, голяма грижа за вътрешното ми Чи пада!”.
Тайната тънкост тук била в размера на песъчинките. Те не бива да са толкова големи, че заедно с мъртвите клетки да ти смъкват и живите, нито толкова ситни, че да задръстват порите. Тоест 2-3 мм е оптималният размер, а темпото вече е бавно, но с по-дълбоки и силни движения.
Кехлибарът има свойството да попива окръжаващата го енергия и за успешен резултат е необходимо да бъде „чист”, демек песъчинките да не са втора, че и четвърта употреба.

Слонско спа в индийския щат Гоа

В Гоа шест резервата с обща площ 755 кв. км опазват дивата природа. Те са включили около 60 на сто от горските масиви на щата и представляват 20 процента от общата му площ.

Десетки са плантациите за подправки. Все пак оттук са товарели безценните си стоки мореплавателите. Канела, мускатови орехи, ванилия, черен пипер, шафран, ол спайс (подобни на пиперени зрънца, които събират в себе си вкуса и аромата на няколко подправки)... списъкът е безкраен и благоухаещ. Най-гъделичкаща от атракциите в плантациите е слонското СПА. 
Слава Богу, това не значи масаж от грамадния бозайник. Срещу 12 долара се качвате върху гърба на слона, облечени в бански костюм, той кротко загребва с хобота си от искрящата вода в малък басейн и ви окъпва от глава до пети десетина пъти. Целувката със слона и благодарствения му тръбен звук приключват СПА ритуала.

Темаскал – шаман бие тъпан за здраве в ритуал на маите


Огън, вкопан в земята, нажежени камъни, аромат на екзотични билки, ромон от чиста вода и причудлив ритъм на барабани... Истински шаман от племето на маите свещенодейства около струпаните магьоснически тайнствени предмети. Това е ритуалът за разкрасяване и пречистване „Темаскал”. Но действието не се развива векове преди набезите на конкистадорите. Ще го изпитате и вие във Vidal Real SPA в мексиканския курорт Плая дел Кармен.
Темаскал – “дом на горящите камъни”, е дума от индианското наречие науа, която може да се преведе и като баня. Това е единственият останал до наши дни ритуал на древните народи на Северна Америка, който се практикува и сега в оригиналния си вид. Банята по онова време са я смятали за домашната стая за лечение, релаксация и прочистване, а не като място за миене на тялото. Средновековните испански хронисти споменават, че собствен темаскал притежавали всички – както бедняците в селските хижи, така и сановниците в дворците. Ритуалите били тежки и сложни… Глухо биели барабани, съпровождани от танци и песни. Подготвяли душата за прочистването, помагали й да не се съпротивлява на горещата пара, която изваждала лошите духове и болестите извън тялото. Самото помещение било ниско и кръгло, с отвор на върха. Вътре човек не можел да стои изправен, нямало и светлина. Преди баня стените се нагрявали много силно, като допълнително се внасяли и нажежени до червено вулканични камъни. Посетителят присядал и започвал бавно да облива стените и камъните със студена вода. Пространството обилно се насищало с пара и с ухания, отделяни от тревите и билките, нахвърляни върху горещите камъни. Стигало се до състояние, близко до транс. Тъмнината, тясното пространство, мекият, наситен с пара и аромати въздух отслабвали тялото и напълно отпускали мускулите. Сетивата и душата си почивали. А тихите напеви бавно издърпвали упоритите болести и злите духове навън.

В Clinique Lа Prairie – с черен дроб от ембрион от черна овца (и $18 000) ставаш млад, здрав и красив






Терапията с девиз „По-стар, но по-млад“ звучи като оксиморон, но води на всеки две години в швейцарската Clinique La Prairie знаменитости като Мадона и Путин, Ален Делон, Горбачов и Марадона, както и десетки обикновени милионери. Резултатът от нея не е опънати бръчки, а вътрешно съживяване с комплекс от индивидуални оздравителни процедури.
Клиниката изглежда пуста, макар всичките 59 стаи да са заети. Това, с което е прочуто мястото, е патентованата терапия с екстракт от черен дроб на ембрион от черна овца. Началото идва от 1931 г. и основателят е д-р Паул Ниханс. Той установил, че инжекции с живи клетки от неродени агънца забавят процеса на стареене. А покрай факта, че е бил племенник на последния пруски крал Фридрих ІІІ,в клиниката се стичал целият световен аристократичен елит. Но истински пробив направил, след като излекувал папа Пий ХII. Светият отец не се подобрявал от нищо.
Някоя кралска особа му препоръчала Ниханс, който се явил в Рим с бременна овца на каишка. Папата оздравял, а докторът добил световна слава на изцелител. Днес Clinique La Prairie разполага с ферма от 200 овце на 45 минути от Монтрьо. Патентованият CLP Extract активира защитните сили на организма, подобрява паметта и съня, подпомага бързото зарастване на раните, изтребва токсините, занижава симптомите на хроничните заболявания (артрит, мигрена, алергии), намалява стреса. Така срещу $18 880 на легло в ъглова стая или $ 27 400 за апартамент, ставаш млад, здрав и красив.
Защо точно живи клетки? Те се отличават от "нормалните" по два признака: нямат специализация и могат да се превръщат по заповед на регулиращите системи във всяка клетка на организма, а и техните способности за делене са практически безкрайни. В детството организмът съдържа много подобни клетки, но с възрастта намаляват драстично. Остават само в костния мозък и тялото ги ползва само в случай на нужда от спешна регенерация. Добра порция от "неспециализирани" клетки може да спре всяка инфекция, да помогне при травма. Поради страх от инжекции в последните 2 години терапията с клетки от черен дроб на ембрион е във вид на капки. Тя е мощен подарък за регенеративната ни система и бързо "реставрира" органите, които спешно са имали нужда от това.
В Clinique La Prairie момите за женене от саудитската кралска фамилия минават задължителен шестмесечен „тунинг“ преди сватбата. А ревитализиращата програма само с 3 дози връща жизнеността. Допреди 9 години били във вид на инжекции, но мнозина ВИП пациенти треперели от иглите и ги заменили с приятна на вкус течност.
Механизмът на действието на капките е прост – екстрактът наново моделира имунната система на човека като антиалергична и устойчива на вредни влияния. Затова е „първа помощ“ при хроничен хепатит, рак, СПИН, тежки алергии. Подмладяването всъщност е „страничен ефект“. От тези благини са се възползвали немският канцлер Конрад Аденауер, създателят на обединена Европа Робер Шуман, Франк Синатра, Майлс Дейвис. Понеже дискретността е доведена до съвършенство, днес известни пациенти се цитират, само ако са покойници – като Чарли Чаплин, Уинстън Чърчил, Марлене Дитрих, Съмърсет Моъм, Шарл де Гол…
В клиниката богатството си личи след вглеждане – по коридорите, украсени със старинни ориенталски килими (1800 възелчета на кв. см) и оригинални маслени картини, в уникалните медицински и разкрасителни уреди, в диетичното меню, аранжирано като произведение на изкуството, дори в скулптурата „Плодородие” насред английския двор – оригинал на Огюст Роден.






Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...