вторник, 25 април 2017 г.

Рекордите на кралица Елизабет Втора

Кралица Елизабет Втора влезе в историята като първият британски монарх, който достига "сапфирен" юбилей, предаде Прес асошиейшън. Преди дни отбелязаха 65 години от възкачването ѝ на престола. Ето и по-важните цифри в живота и историята на управлението ѝ:

1 - Мястото, което заема в класацията за най-дълго управлявал монарх. То ѝ принадлежи по право, след смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет през 2016 г.


4 - Броят на децата
ѝ - принц Чарлз, принцеса Ана, принц Андрю, принц Едуард.

8 - Броят на внуците
ѝ - Питър Филипс и Зара Тиндъл, принц Уилям и принц Хари, принцеса Беатрис и принцеса Юджини, лейди Луиз Маунтбатън-Уиндзор и виконт Джеймс.

5 - Броят на правнуците
ѝ - Айла и Савана Филипс, принц Джордж и принцеса Шарлот, и Мия Тиндъл.

13 - Министър председатели откакто започва нейното управление. Първият от тях е Уинстън Чърчил (1951-1955), а последният - Тереза Мей.


16 - Страните, от които е призната за монарх - Великобритания и 15 държави от Общността на нациите.

21 - Възрастта ѝ, когато се омъжва за принц Филип, херцог на Единбург през ноември 1947 г.

23 - Броят восъчни фигури, които Музеят на Мадам Тюсо създава с образа на кралицата.


25 - Нейната възраст, когато става кралица на 6 февруари 1952 г.

70 - Годините съвместен брак, които ще отбележат през ноември с нейния съпруг за тяхната платинена сватба.

72 % - Делът от живота ѝ, през който е кралица.

601 - Благотворителни фондации, организации и военни полкове, на които кралицата е патрон. Тя предаде на свои близки над 25 патронажа миналата година.


1,45 милиона - Приблизителният брой на хората, които са посещавали градински партита в Бъкингамския дворец или шотландската ѝ резиденцията Холируд в Единбург от 1952 г. досега.

340 милиона британски лири - Състоянието на кралицата според класация на в. "Сънди таймс".


Всеки рожден ден на кралицата се отбелязва с 41 топовни гърмежа от „Хайд парк” и 62 от Кулата на Лондон.

Обикновено кралицата празнува два пъти – на самата дата в семеен кръг и с официална церемония през юни.

Кралица Елизабет е най-дълго управляващият монарх в света. През 1953 г., когато тя е на 25 години, наследява престола след смъртта на баща си Джордж VI.  

През февруари тази година тя отпразнува своя сапфирен юбилей – 65 години на трона.

Въпреки че за момента кралицата се радва на отлично здраве, през последните години прехвърля част от задълженията си на други членове от кралското семейство. Престолонаследникът – принц Чарлз, както и внуците
ѝ Хари и Уилям, все по-често я представляват на пътуванията в чужбина. Програмата ѝ обаче все още остава запълнена средно с по една изява на ден.

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип посетиха център за слонове в зоологическата градина в Уипснейд край Лондон и дадоха на животните банани, съобщи Ройтерс.

Посрещна ги Дона - един от деветте слона в стадото.

"Слоновете се развълнуваха, когато видяха Нейно Величество - каза Дейвид Фийлд от зоологическата градина. "Ние можем да преценим това, защото следим как общуват. Затова знаем, че те бяха развълнувани от случващото се".

Един от слоновете в центъра се казва също Елизабет. Тя е родена един ден преди 90-годишнината на кралицата миналата година.

"Малката Елизабет не се срещна с кралицата - каза Фийлд. - Тя е още много млада и непредвидима".

Бъкингамският дворец разкри някои от подаръците, които британската кралица Елизабет Втора е получила за кръглата си годишнина. Сред тях фигурират кон и дрехи за нейните кучета, съобщава агенция ДПА.

В листата на получените дарове по случай кръглата годишнина на Нейно Величество фигурират също мече от мохер, което й било подарено от президента на кралската регата "Хенли". Играчката носела името Бърти и била изплетена под формата на традиционна моряшка шапка.

Дареният кон на кралицата се казвал Сър Джон и й бил подарен от канадската Кралска горска полиция. Жителите на Британските Вирджински острови се отчели пред монарха за юбилея с виолетова чанта от сол. Не били забравени и любимите на кралицата коргита и доргита, които се сдобили с четири красиви кафяви якета. Дрешките били декорирани с гербове на Уиндзор и на Мейдънхед.

Само през месец април за една седмица получила 17 420 писма, пощенски картички и колети с дарове.

10 факти, които не знаем за най-дълго управлявалия монарх


Всички знаем как изглежда Елизабет Втора, защо винаги се облича в ярки дрехи – за да се откроява в тълпата и за любимата й порода кучета уелско корги пембрук. Сайтът Mashable.com обаче разкрива неизвестни факти за кралицата, която надмина рекорда на пра-прабаба си Виктория, царувала 64 години и седем месеца и преди дни навърши 91.

1. Кралицата няма нужда от паспорт, за да пътува
Всички паспорти във Великобритания се издават от името на кралицата, а самата тя не се нуждае от такъв документ, за да пътува. Всички останали членове на кралското семейство, включително принц Уилям и принц Чарлз, притежават паспорти.

2. Стреля отлично
Тя демонстрира уменията си с по време на посещение в център за стрелба в Съри. Освен това, преди официално да забранят лова на лисици в Англия, активно се е включвала в това забавление за благородници.

3. Елизабет Втора се е била срещу Хитлер 
Кралицата е единственият жив монарх в света, служил във Втората световна война. Когато навършва 18 години, тя се присъединява към женския корпус на британската армия

4. Тя е квалифициран механик
По време на службата си в британската армия принцеса (все още) Елизабет се научава да кара и да ремонтира военни камиони.

5. Височайшата дама има два рождени дни
Кралицата празнува рождения си ден два пъти годишно, за разлика от обикновените хора. Тя е родена на 21 април, но официално рожденият й ден се чества в някоя от съботите през юни с военен парад.

6. Изпращала е имейли преди повечето хора да подозират за интернет 
Въпреки че се присъедини към "Туитър" чак миналата година, британската кралица е изпратила първият си имейл от военна база през 1976 г., т.е. По вемето когато по-голямата част от света дори не е знаела за съществуването на интернет.

7. Притежава повечето от немите лебеди във Великобритания
Лебедите на кралицата станаха печално известни покрай сатиричния роман „Мисия Лондон“. Мнозина смятат, че тя притежава всички грациозни птици на Острова.

В действителност, както пише сайтът на британската монархия: "Короната има права на собственост върху всички немаркирани неми лебеди в откритите водни пространства, но кралицата упражнява собствеността си само в някои участъци на Темза и нейните притоци".

8. Появява се във "Фотобомби" 
Появяването в чужди снимки, известни на папараците и интернет маниаците като „фотобомби“ й се случва доста често. По време на спортно състезание през 2014 година австралийската хокеистка Джейд Тейлър публикува в Туитър своя снимка, на която на заден план се вижда усмихнатата Елизабет Втора, която гледа право в обектива. И тя далеч не е единствена.

 9. Играла е във филм с Джеймс Бонд
В специалното видео за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Даниел Крейг придружава кралицата, която се качва в хеликоптер, а после двамата скачат с парашут на Олимпийския стадион в британската столица.

Режисьорът най-вероятно е използвал нейна дубльорка за скока, но много от поданиците й се кълнат, че кралицата никога не би пропуснала този адреналин.

10. Знаменитости се редят на опашка пред нея
Най-големите световни звезди душа дават да направят реверанс пред Елизабет Втора. И тя наистина се е срещала с всички, чието име си струва да се прочете във вестниците.


Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...