петък, 10 февруари 2017 г.


Хамбургер от епруветка струва 2150 лири



Светът неотдавна изживя истински шок от изявлението на Световната здравна организация (СЗО), че употребата на преработено червено месо е канцерогенна и значително повишава риска от онкологични заболявания.

Експертите вписаха в черния списък кренвиршите, хамбургерите, саламите, беконът редом с цигарите (както е известно, онкологичното влияние на никотина върху белите дробове на човека е на първо място).

Опасността от ядене на преработено месо, обаче е друга – високото съдържание на различни оцветители и подобряващи вкуса нитрити. Тъкмо те рязко повишават вероятността да хванете рак. Учените предложиха изход от този апокалипсис – изкуствено отгледано месо от епруветка.  Засега то „расте” само в лабораториите, но в близките пет години ще се появи по магазините.

Първият котлет от изкуствено месо бе приготвен и изяден в Лондон през 2013 г. Неговият създател д-р Марк Поуст поднесе на света „изкуствен хамбургер”. По онова време цената му беше 2150 британски лири. Днес стойността на мръвката от епруветка е спаднала до напълно разумните 7 паунда. Това означава, че за две години себестойността на хамбургера се е понижила 307 пъти.

Изкуственият бифтек е създаден от стволови клетки от крава. От тях бяха отгледали 20 хиляди тънки нишки мускулна тъкан. Събрани заедно, те образуваха бургера. Въпреки че на вкус силно напомнял истинско месо, бифтекът, уви, не е бил сочен колкото истинския. И учените се захванаха да му подобряват вкуса.

„Онзи бургер бе съставен само от белтъчини и мускулни влакна”, спомня си проф. Поуст. – Но животинското месо е нещо повече от това. В него има още мазнина и съединителна тъкан, които определят вкуса и текстурата на истинското месо.  Навремето не бяхме го взели предвид”.

Така че сега в допълнение към мускулните влакна в лабораторията си д-р Поуст отглежда и мастна тъкан. За да постигне това, обаче на ученият му се е наложило да се потруди – стволови клетки, от които може да се култивира тлъстинка, се отличават от обикновените.
„Оригиналната методика за възпроизводство на мастна тъкан от стволови клетки изисква стероиди, а те не са добре дошли в хранителната промишленост”, обяснява професорът – Наложи ни се да подходим към биохимията на клетката. По емпиричен път ние открихме няколко природни компонента мазнина, които ще ни помогнат да отгледаме истинска”.
Днес лабораторията на Поуст култивира говежда тлъстинка и мускулна тъкан по отделно, а после ги смесват. В бъдеще планират да създадат тези два вида като едно цяло. Засега учените работят по  друг важен компонент за крайния успех – подобряването на вкуса.

Защо са ни 33 крави?

Професорът  мечтае напълно да изключи използването на животни в процеса на създаването на месо на бъдещето, за да създадат напълно вегетариански аналог  - изкуствена мръвка.  С този проблем лабораторията обещава да се заеме в близките три години. Другата задача – повишаване на важни микроелементи като желязо в съдържанието на новите продукти.

„В мускулната тъкан желязото се намира вътре в кислородосвързващия белтък миоглобин”, допълва Марк поуст. – В изкуствено отгледаното месо, разбира се, няма кръвоносна система. И клетъчния миоглобин в нея е недостатъчен. Значи  и желязото е по-малко. Така че сега нашата задача е да  произведем изкуствено говеждо с повече мазнина и желязо.
След това ще започнем да разширяваме производството и да го пуснем  в продажба чрез използването на 3D-принтери.

Какво, освен бургери може да се приготви от изкуствено отгледано месо? За тях  е говеждото. Нови лаборатории се занимават с клониране на кокоше бяло месо, филе на основата на риба тон. Това ще позволи да се решат няколко важни проблеми като да се понижи употребата на антибиотици в животновъдството, а това на свой ред ще забави разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии.  Също така лабораторното месо напълно ще бъде избавено от паразити и болести, типични за истинското месо като бруцелоза и А еще лабораторное мясо будет полностью избавлено от паразитов и болезней, встречающихся в животном мясе, - таких как бруцеллез или чума по рогатия добитък.

Все пак лекарите не отричат напълно употребата на червено месо. Ако си позволявате по 200-300 грама един два пъти седмично, опасността от рак няма да се повиши. Пък и наистина не си струва да нагъвате колбаси и кренвирши всеки ден . По-добре  е да ги замените с прясно месо от пиле или риба.

Виц по темата
Попитали радио Ереван:
- Защо мъжете предпочитат да ядат червено месо вместо риба. Та тя е пълна с фосфор?
- Понеже искат да се представят добре в леглото, а не да светят.

Няма коментари:

И Георги Господинов подкрепи българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

  Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале Българският павилион на 60-ото издание на Вен...