сряда, 25 януари 2017 г.

Френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов

CABARET UNABOMBER - за технологиите и човешката свобода







CABARET UNABOMBER – френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов и театралната трупа Фамий Мунди ще гостува в София през февруари. Представлението поставя важни и актуални въпроси, свързани с изчезването на природата, с технологиите и с това как и дали те ограничават човешката свобода.

Текстът, наскоро преведен на френски и издаден от парижкото издателство L’Espace d’un instant под иметоProtohérissé (BP : Unabomber) е на Здрава Каменова и Гергана Димитрова в превод на френски на Мари Врина-Николов. В текста са цитирани пасажи от манифеста Индустриалното общество и неговото бъдеще на Теодор Казински, свръх-надарен математик, който постепенно става радикален технофоб и се превръща в най-търсения терорист в САЩ през 80-те години на миналия век.


Българската премиера на CABARET UNABOMBER ще се състои на 24.02.2017 от 19:30 в пространство ДНК на Народния Дворец на Културата в София, а официалната премиера в Париж е предвидена за април 2017 г.

В спектакъла участват талантливите актьори Нуш Жугле-Маркюс, Селин Барк, Алан Карбонел и Барнабе Пероте, видео-артиста Стефан Прива, а дизайнът на осветлението в спектакъла е дело на Рафаел Фирон. Музиката ще бъде изпълнявана на живо от колоритния парижки бийтбоксър Ромюалд Кагбо.

Освен за актьoрите, които за пръв път гостуват в България, спектакълът ще е своеобразна премиера и за режисьора Димитър Узунов, който миналата година се завърна в София след 12 години  в Париж и Ню Йорк.

През 2008 г. той основава трупата Фамий Мунди в Париж, чийто първи спектакъл Сънят печели Голямата награда на фестивала в Ница през 2010 г. В проектите на компанията са взели участие творци и актьори от над 20 държави.

Партньори на събитието са Френския институт в България, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, SPEDIDAM и сдружението Арте Урбана Колектив - София.

режисура: Димитър Узунов
видеосреда: Стефан Прива, Рафаел Фирон
музика: Ромюалд Кагбо (РКА)
осветление: Рафаел Фирон
с участието на: Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс
асистенти: Александрина ал Джасем, Деян Цвятков

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...