вторник, 10 януари 2017 г.

Учени от Харвард доказаха: Родените със секцио са по-склонни към напълняване

Световният астролог Гал Сасон смята, че планираното цезарово сечение, за да се подбере зодията на детето, променя рождената му карта


Екип учени от университета в Харвард доказа, че децата родени с цезарово сечение са по-предразположени към затлъстяване.

Ако преди години секциото е рядка и принудителна операция, извършвана, за да се спаси майката или детето, то в съвременния свят около една трета от жените раждат с операция. Най-често по собствена инициатива, за да избегнат мъките от естественото добиване на дете. Други пък избират дата, дори час под влиянието на астролог, за да бъде потомството им от желаната от тях зодия.

Без съмнение, в някои случаи тази процедура е единствен и спасяващ начин, особено ако майката има слабо сърце и не бива в никакъв случай да се напряга. Но в последното десетилетие, когато ражданията придобиха търговски характер за болниците, все повече жени искат да си спестят многочасовите напъни и болки като настояват за хирургическа намеса. И, за съжаление, твърде често се намират гинеколози и акушери, извършващи операцията без медицински показания. Законодателството не им го забранява.

Но нерядко лекарите „забравят” да предупредят, че процедурата има странични ефекти и дамата получава всички „прелести” на една класическа хирургическа намеса – следоперативни болки, сраствания, белези, трудности при следващо раждане...

Но така или иначе, доскоро това засягаше само майките, но вече е доказано: усложненията се прехвърлят и върху детето.  Голяма е вероятността да бъде обречено на нездравословна пълнота.

При своето 16-годишни проучвания на повече от 22 хиляди младежи, медиците от Харвард са провеждали с тях изследвания и анкети. Измервали им индекса на телесната маса, предварително уточнявайки с майките по какъв начин са ги родили. Анализите на данните отчитали и  други фактори като индексът на телесната маса на майката по време на бременността, местожителството, имала ли е вредни навици.

Резултатите меко казано удивили дори самите учени.  Оказало се, че децата дошли на този свят със секцио 15 на сто по-често страдат от наднормено тегло от родените по естествен начин.
Медиците алармират: получените данни говорят, че последиците от цезаровото сечение продължават да са малко проучени и изследвани и учените настояват за задължителното по-нататъшно проучване на тази операция и влиянието й върху бебето и развитието му. 

Освен това, споменатите 15 процента затлъстяване при родените с операция деца задължават да се промени подхода и към тяхното лечение.  С други думи: наследствената пълнота изисква един вид терапия, а развилата се под влияние на външни фактори като секциото – друг вид. 
И ако генетичното предразположение може да се контролира с диета, то второто затлъстяване изисква различен подход с бактериално лечение: „засаждане” в червата на детето на полезна микрофлора.

Учените установили – цезаровото сечение лишава новороденото от контакта с полезните лактобактерии, обитаващи влагалището на майката. При нормално раждане, бебето, минавайки по родовия път ги получава в лигавицата на устата си, преглъща ги и те се заселват в червата му. Тези бактерии подпомагат формирането на имунна система и подготвят обмяната на веществата за реалния живот. А при родените със секцио стомашната микрофлора напомня повече онази, която обитава повърхността на кожата. Тези микроорганизми не са в състояние правилно да регулират работата на червата.

Изследователите се надяват да привлекат вниманието на медицинсксата общност към този актуален проблем.  А майките по-задълбочено да обмислят, преди да предпочетат по-лесния начин на раждане.

Световноизвестният астролог Гал Сасон коментира пред предаването „О!Здравей” по Би Ай Ти желанието на някои родители (след консултация със специалист) да променят зодията на бебето си чрез преждевременно или задържано раждане.

„Душата на бебето решава кога трябва да се появи. Останалото е насилие над волята й. Една жена ми разказа ,че се консултирала с много прочут астролог и избрали заедно с него времето за секциото. Обаче лекарят закъснял и детето й се родила три часа по-късно.  Очевидно душата му е знаела своята рождена карта. Ние самите избираме рождената си дата и не смятам за правилно да се намесваме в това”, убеден е Гал Сасон.

Според него няма зодия, за която да се твърди, че управлява света. „Не мисля, че има специален знак, който да е по-добър лидер, защото един водач през 20-и век, може да не става за такъв през 21-и.  Понякога е нужно време да се идентифицират добрите лидери. Един знак не е по-добър от другите, но като цяло лъвовете са добри управляващи, ако са се развили и са еволюирали. Като Обама и Клинтън, например”, завърши Гал Сасон пред „О!Здравей” по Би Ай Ти.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...