неделя, 11 септември 2016 г.

Д-р Ана Пейкова, Дерма ЕЛИТ

Фотоепилацията е по-щадящото обезкосмяване



Всички методи за трайно обезкосмяване не е добре да се прилагат през лятото, поради опасност от пигментиране на кожата. Това е свързано с начина, по който действа фотоепилацията – апаратът излъчва светлина, която е с такава дължина на вълната, че се улавя от пигмента на корена на косъма. И тъй като през лятото кожата е по-тъмна, заради слънчевия загар, тя също улавя част от светлината, която се разсейва и може да се получи изгаряне на кожата. Импулсът, уловен от пигмента на корена на косъма, всъщност отива точно в корена и го унищожава. Тънкостта е в това, че космите имат различни периоди – растат и падат на цикли, наречени „космен растеж”.  Той е от три фази – период на растеж (най-дълъг, при него косъмът е свързан с неговия корен),  период на обратно развитие (косъмът лека-полека се отделя от луковицата и коренът се свива, смалява се),  период на отпадане (косъмът пада и от корена започва да расте нов).
Трайните методи на обезкосмяване действат само в първата фаза, когато косъмът е в растеж. По-големият брой процедури се налагат, защото всеки косъм си има свой цикъл – един е в растеж, друг – в обратно развитие, трети – в отпадане.  Поради тази причина се налагат от 5 до 10 в някои зони на кожата процедури.
Някои части се повлияват много добре – подмишниците, триъгълникът, краката. Там космите реагират добре на фотоепилацията, докато тези на лицето, особено в случай на хормонални проблеми,  се повлияват по-бавно и по-трудно. Фотоепилацията е щадящ метод. Не е агресивна, може да се прилага и при тъмните кожи, и при тънките косми. Най-доброто повлияване е при хора с бяла кожа и тъмни косми, защото пигментът там е най-много и лесно се унищожава луковицата.
Есента е най-подходящият сезон за фотоепилация, защото когато започнем цикълът на обезкосмяване, който съдържа от 5 до 10 процедури, до началото на лятото може да се направи пълният брой. Терапиите се правят един път на 28-35 дни, в зависимост от растежа на космите, т.е. процедурите са приблизително през един месец, за да се унищожат колкото е възможно повече косми във фазата на растеж.
След няколко години, обаче, той като кожата е устроена да има косми (те си имат своето предпазно действие), под влиянието на хормоните се образуват нови луковици. Дори да унищожим всички, след 3 до 5 години има опасност да се появи окосмяване в дадената зона,  но космите няма да бъдат толкова твърди и толкова много.
Врасналите косми се появяват при дебели кожи с твърд косъм. Когато той не може да пробие, вследствие на механично премахване с кола маска, машинка или бръснене, той просто враства в кожата и не може да я пробие, така че да излезе. Врастването е свързано с вторично възпаление – все едно има чуждо тяло. Так се образуват неприятни и болезнени пъпки. Обикновено се появяват в зони на триене – в слабините, по интимните части, при мъжете – отзад на врата, където има триене от яката на ризата. Фотоепилацията е много подходяща за врасналите косми, защото прониква през кожата и унищожава косъма. Разбира се, когато кожата е възпалена, не е желателно да се прилага.  Необходимо е лечение. Хубаво е фотоепилацията да се направи в началото, когато косъмът е враснал, да не се се чака появата на възпалението. В никакъв случай не бива собственоръчно да се нарушава целостта на кожата, да се извличат механично космите с пинцети и игли.
Противопоказанията за фотоепилация са бременност, кърмене и ракови заболявания. Препоръчително е процедурата да започне да се прави след 18-годишна възраст, когато пубертетът е приключил, хормоналното състояние е сравнително стабилно. Важно е да се знае, че между процедурите космите трябва да се премахват чрез бръснене, подрязване или с епилиращ крем. В никакъв случай да не се третират с кола маска или с машинка, защото дори кола-маската да не изважда луковицата на косъма, тя травмира мястото и фотоепилацията не действа.
Другото, което е важно да се знае, че две седмици след процедурата не бива да се излагаме на слънце. А ако имаме тен, трябва да изчакаме кожата да изсветлее и след това трябва да започнем с процедурата като е добре да се направят поне пет – по една месечно, за да има нужният ефект.

Терапията е подходяща дори при тънки и руси косми и светли кожи. След процедурата косъмът леко се смалява и до 15-ия ден, кожата го избутва. През този период не е желателно да се скубе с пинцета или да се правят други процедури за обезкосмяване. Т.е. не очаквайте, щом приключи фотоепилацията моментално да сте обезкосмени. Но така или иначе – два дни преди процедурата космите трябва да са максимално скъсени или обръснати. Апаратът има и охлаждане – комфортно, безболезнено и ефикасно е.

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...