петък, 15 юли 2016 г.

Боряна Тимнева, кинезитерапевт от Jewel skin

Тежката дамска чанта предизвиква болки в гръбнака




- На много жени им се налага да спазват дрес кода в офиса и да носят обувки на висок ток. Понякога краката се оказват в капана на неудобните чепици повече от 9, 10 часа на ден. Как да се погрижим за стъпалата след дългия ден на крак? 

- След дългия ден, когато дамите се приберат вкъщи могат да направят вана за краката с хладка вода и хималайска кристалина сол.  Ето и рецептата: В 3 литра вода и 150 грама хималайска кристална сол се накисват краката за половин час. Тази лесна процедура облекчава умората и релаксира напрегнатата мускулатура. Също така могат сами да си масажират стъпалата като стимулират акупунктурни точки.

- Вярно ли е, че тежката чанта може да предизвика болки в гръбнака и как да се предпазим от тях? 

- Да, точно така тежката чанта предизвиква болки в гръбнака. Затова е препоръчително да разпределяме тежеста и на двете ръце или рамене. По този начин гръбначния стълб се натоварва равномерно и от двете страни и не се появява гръбначно изкривяване и болки.

- Какви са най-честите оплаквания на вашите пациенти, от какво страда съвременния човек? 

- Съвременния човек страда най-често от болки във врата и раменете.  Повечето хора работят с компютър на бюро и от позата, която заемат и дългото време, което прекарват пред мониторите се провокират болките в мускулатурата на врата и раменете.

- Работата в офис и дългото стоене в седнало положение ли е големият проблем на хората в наши дни или просто липсата на движение? 

- И дългото стоене в седнало положение и липсата на движение като цяло са проблемите в ежедневието на съвременния човек. Ако можем да балансираме и намираме време за спорт през седмицата или раздвижване и кратки разкодки през работния ден, със сигурност ще се чувстваме по-добре.

- Как да помогнем на тялото след дългата работна седмица и да отпуснем ставите и мускулите в домашни условия, кажете някои трикове? 

- Като кинезитерапевт препоръчвам вана с етерични масла и морска сол, както и масаж на цялото тяло.

- Кои са симптомите, които ние често пропускаме, а те всъщност ни алармират, че бързо трябва да идем при кинезитерапевт ? 

- Основните симптоми са болки в ставите, коленете, раменете и болки в мускулите на гърба и врата.

- До каква степен проблемите със ставите и болестите на тялото са наследствени? 

- Наследствените болести в ставите се виждат от ранна детска възраст. Необходимо е да се наблюдава детето и ако се забележат симптоми, трябва да се вземат навременни мерки, за да не се задълбочат проблемите при по-зряла възраст, когато вече много трудно може да се повлияе.

- Много жени казват - майка ми имаше даден проблем, ето че и аз го имам, нищо не може да се направи! Редно ли е да се предаваме пред наследствената обусловеност, или кинезитерапевтът може да помогне на тялото да се пребори с някои проблеми? 

- При по-зряла възраст кинезитерапевтът може да повлияе за заздравяване и релаксиране на мускулатурата.  За облекчаване на болките и за подобряване подвижността на ставите. За съжаление за пълното премахване на проблема не може да се разчита поради изкривената вече костна структура. Съветът ми е при знанието на родителите за даден проблем, който се предава по наследство да се наблюдава детето от малко дали има същите симптоми и да се вземат мерки, докато не се е фрмирал напълно костно-ставния апарат.

- Защо добрият масаж на тялото ни кара да се чувстваме толкова добре, кои механизми на тялото се активират, за да се получи това усещане на облекчаване? 

- Добрият масаж подобрява кръвообръщението и по този начин се пренасят хранителни вещества и кослород до всички органи и системи, мускули  истави. Също така се подобрява лимния дренаж, като така се изхвърлят токсините от организма и излишните течности. При един професионално изпълнен масаж се облекчава напрегнатата мускулатура и се въздейства върху болезнените точки, като така се облекчават болките и се възстановява еластичността на мускулите и подвижността на ставите.

- Кога машината или някакъв специален уред може да смени работата на кинезитерапевта? Кои са тези уреди, които могат да ни помогнат да рвитализираме тялото, разбира се под лекарско наблюдение

- Съществуват различни уреди които подпомагат подвижността на ставите. Има и такива, които съдействат за изглаждане на кожата и премахване на целулита, който също е болестно състояние, поради това, че притиска кръвоносните съдове и там мястото е с нарушено кръвообръщение, студно и болезнено.
Естетичната медицина е в непрекъсната услуга за постигане на нашата перфектна визия и добро самочувствие. Последното изобретение, с което ни изненадва е авангардна машина, благодарение на която вече можем да се похвалим със секси дупе като на Дженифър Лопес.

- Възможно ли е наистина машина да ни гарантира мечтаните резултати без никакво усилие, без специални тренировки или пластична намеса?

- Действително, досега можехме да се радваме на бразилско дупе само с усилени посещения във фитнес залата. Днес обаче жените имат още една неизискваща „саможертва” възможност – и това е ICOONE. Новопроектираният медицински апарат има с изключителни възможности за премахването на различни несъвършенства както в областта на тялото, така и на лицето: отпуснато дупе, двойна брадичка, целулит, бръчици, повяхнала кожа... това са само част от проблемите, които машината решава.
При този проблем кинезитерапевтът първо мислено разчертава проблемните зони, след което с помощта на накрайник ги обхожда със специални техники на движение и ритъм, сменяйки посоките на движение – първо нагоре и после надолу. Процедурата трае 10 минути, нарича се „Фокус” и е строго индивидуална за всеки пациент. Преди това тя се предхожда от базова терапия с продължителност 20 минути.

- Много жени се притесняват от подобни манипулации, тъй като те често са болезнени. Така ли е и с ICOONE? 

- Оказва се, че не. Действието много наподобява ръчния масаж, но с далеч повече „екстри”, които човешката ръка няма как да направи. Човешката ръка може да прищипва, повдига и разтяга кожата, но не може да осъществи това фракционирано пулсиращо действие, благодарение на което се разнася натрупаната лимфна течност и се подпомага борбата с целулита например. Това е в силата единствено на машината. Освен това мини и микроролерите стимулират фибробластите, повишават синтеза на колаген и еластин и подобряват като еластичността, плътността и тонуса на кожата като цяло. Казано накратко ICOONE моделира тялото.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...