петък, 1 юли 2016 г.

Д-р Олеся Велинова разкрива как да победим хиперхидрозата

Ботокс срещу пот

Прекомерното оросяване през лятото вече си има цяр

Жега е. Дори за обичаме топлото, изпотяването е неприятният страничен ефект от него. Колкото и хапчета против него да рекламират напоследък, каквито и дезодоранти да сме пробвали, издайническите петна по дрехите остават.
Д-р Олеся Велинова, водещ дерматолог в Център по естетика Persona, обаче, предлага интересно спасение: „Всеки трети човек в света се подлага на процедура за спиране на прекомерното потене с ботокс. Процедурата гарантира от 6 месеца до една година ефективно решение на този проблем“, твърди лекарката.

Как  точно действа ботулиновият токсин при прекомерното изпотяване и дали тази процедура не е опасна за организма?

„Ботоксът блокира постъпването на нервния импулс към потните жлези. След инжектирането на препарата те престават да отделят пот в продължение на достатъчно дълго време – от 6 месеца до една година. Инжекциите ботулинов токсин се използват за лечение на хиперхидроза от доста отдавна. Тази методика е безопасна и практически безболезнена. Препаратът се вкарва подкожно в зоната на активно функциониращите потни жлези – на дланите, стъпалата, подмишниците, като при това мускулите не се засягат.

По правило, методът не се използва за лечение на пациенти под 18-годишна възраст. Обикновено е достатъчна само една инжекция, за да се прекрати прекомерното изпотяване, а количеството на необходимия за вкарване препарат лекарят определя индивидуално за всеки пациент. Когато човек почувства, че действието на ботокса вече започва да отслабва, той може да отиде при терапевта си за повторна процедура.

Пациенти, преминали лечение на хиперхидроза с помощта на инжекции ботулинов токсин, твърдят, че повече не искат да се връщат към други начини на борба с прекомерното изпотяване. Този метод им позволява да се избавят от много комплекси, да се почувстват  уверени в себе си“, каза още д-р Олеся Велинова.

Все пак остава съмнението, че нищо в природата не се губи. Дали няма да започнем да се изпотяваме на друго място? Пък и потенето е естествен физиологичен процес, благодарение на който организмът се охлажда и в същото време изхвърля токсини, как бихме могли да компенсираме това? Ако тези въпроси ви вълнуват, преди да се подложите на процедурата, посетете дерматолог за консултация. Д-р Олеся Велинова би могла да отговори на всички ваши въпроси.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...