събота, 26 декември 2015 г.

Пътеводител в най-популярните терапии на естетичната медицина – част втора

Д-р Ана Пейкова предупреждава: Ако при поставяне на филър се запуши главен съд, е възможна некроза на тъканите

Дори зад безобидните наглед подмладяващи процедури дебне опасност, ако не са извършени от професионалист

В предишна публикация д-р Ана Пейкова разказа за опасностите, които ни дебнат на т. нар. „ботокс-партита”, които набират популярност и у нас. В нея дерматоложката подчерта какво може да ни сполети ако ботулиновия токсин не е поставен от професионалист в стерилни условия.

За онези, които са пропуснали – повтаряме разясненията на д-р Пейкова за предимствата и недостатъците на ботокса и филърите като основни оръжия за разкрасяване и подмладяване, а после и конкретните й препоръки за „пълнителите” с хиалуронова киселина и гел, които запълват бръчките.

Ботокс и филъри – оръжието за разкрасяване

Информацията за двете най-известни процедури за разкрасяване е в изобилие, но знаем ли правилните неща за тях?

Каква е разликата?

Ботоксът е „хранителен токсин” с положително въздействие върху мимическите бръчки и изпотяването.

Филърът, както личи от името,  е пълнител - хиалуронова киселина включена в гел. Той коригира загубата или създава обем .

Ботоксът релаксира мускула и спира задълбочаването на мимическите бръчки, но не променя кожата  като еластичност, тургур и ниво на хидратация.

Филърът не предпазва от задълбочаване на бръчките. Той ги омекотява и възстановява загубата на обеми, както и създава нови - в устните например. Но също така променя нивото на хидратация в кожата - хиалуроновата киселина се свързва с водата.
Ботоксът е един и същ препарат, произведен от различни фармацевтични компании. Някои марки са  регистрирани като лекарствен продукт, други – не.

Филърите са различни както като концентрация , плътност и омреженост на веригите. Също така различни са видовете гелове, в които е включена хиалуроновата  киселина. Много са и компаниите, които я произвеждат.

Ботоксът е с трайност 4-6 месеца, докато филърът издържа до година и половина.

И двата продукта се разграждат напълно, но инжектиран неправилно и прекалено често филърът води до образуване на съединителна фиброзна тъкан. Т.е. Върху кожата ви могат да се появят неприятни неравности.

При грешка в поставянето на филъра има ензим, с който го разграждаме, докато при поява на странични ефекти при ботокса просто се чака да  отмине действието му.

Двата продукта могат да се съчетават в една и съща зона по точно определена схема от лекаря-специалист.

Опасност винаги има. Както и странични ефекти - при ботокса по-малко, при филъра повече.

За щастие, е временно явление отпускането на клепача или появата на торбички при прекомерната релаксация на мускула, когато се поставя ботулинов токсин.

При филъра най-опасно е запушването на главен съд и некроза на тъканите. Това се случва сравнително рядко и  може да се овладее от опитен специалист. Изкривяването, сините и отокът са поправими и не са фатални.
  
За филърите

Определението за филъри е: дермални пълнители от хиалуронова киселина -  синтетично синтезирана, без животински добавки, не предизвикваща алергии и странични ефекти, включена в подходящ гел.

В ниска концентрация се инжектират повърхностно по цялото лице. Тогава се нарича мезотерапия. Тя връща тургора на кожата, хидратира я и запазва младежкото излъчване.

Във високи концентрации и омрежаване служи за възстановяване обеми при скули, слепоочия, хлътнали бузи и очи. С тях се увеличават и очертават напълно безопасно и безвредно контурите на устните.  Коригират се хлътнали белези от акне и по други причини. Запълват се бръчки в областта на шията, челото и ръцете .Променя се овала на лицето, коригират се хлътнали носове.

Уникален начин за запазване на еластичността. Поставени в определени зони - кодови точки, може да има ефект на хирургичен лифтинг. Умението за правилно поставяне на подходящият продукт в определената зона изисква много опит и рутина от страна на лекаря.
Често в практиката чуваме изречения от рода:  „Не искам да  съм като патица“ или „Не искам да имам две ябълки вместо скули“
Това е от неправилно поставяне и погрешен избран продукт, както и от неопитността на терапевта.
Странични ефекти има и понякога те могат да са доста сериозни.
Всеки трябва да поеме отговорност за здравето и красотата си.






Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...