понеделник, 29 юни 2015 г.

В сезона на сватбите - нова мода: Младоженци по организъм
Магдалена Гигова
В сезона на венчавките политиците в чужбина са го ударили на размисъл за сватбения дрескод. В Санкт Петербург местният парламент обсъжда правила за облекло в гражданското, а правителството на Великобритания обмисля закон, който разрешава на поданиците на кралицата да се женят както майка ги е родила. Гостите също могат да изберат Евино-Адамови тоалети.
Родоначалниците на новата мода Кели Клинтън и Лий Уигетс от Бирмингам не са нудисти, а просто притиснати от кризата. Младите решили да се вземат, но осъзнали, че нямат пари за мечтаната пищна сватба. На помощ им се притекъл местен телевизионен канал, който обещал да финансира венчавката, но ако булката и младоженецът са голи. Лий нямал задръжки, той като цялото му тяло е нашарено с татуировки, но при Кели възникнал проблем. Тя смятала, че формите й са прекалено пищни. Компромис се намерил под формата на булчински воал, който прикрил несъвършенствата й. А вместо смокиново листо невестата притискала букета до интимното си място. Женихът извършил същото с цилиндъра. Покрай тях голите сватби неочаквано набрали популярност. При свързването на лондонския бизнесмен Майкъл Тъчмен с половинката му Елън по организъм се явили и всички роднини, включително и тъщата, която не можела да се похвали със стройна снага.
Психолозите си блъскат главата над новата мода, а отговорът е прост - на голите сватби винаги е весело и без алкохол. Дамите не си блъскат главите какво да облекат, а и винаги могат да поклюкарстват за мъжкото достойнство на гостите. Мъжете пък обсъждат бюста на кумата или бедрата на булката. И ако доскоро подобни церемонии са били в домашна обстановка или в затворени ресторанти, то вече някои двойки настояват да се явяват без дрехи и в гражданското.
Булките – като едно време


За младоженките, които не са решили да пестят откъм тоалети, са идеите на новия креативен директор на сватбения гигант „Проновиас“ - Херве Моро, работил 10 години за Жан Луи Шерер. Той представи тенденциите за настоящата и следващата година в Барселона пред повече от 200 знаменитости от света на модата и шоубизнеса. Сред тях бе и Анелия Петкова, официален представител на марката за България. „Линиите на тоалетите са изчистени, понякога обемни, с деликатни детайли и внимание към подробностите - разказа за „Преса“ Анелия. -
Булчинската рокля и през 2016 г. ще бъде много елегантна, изработена от дантела в цвят екрю, пришита върху фина материя в телесен цвят. Целта е да се създаде специален ефект със сенки от двата цвята - това е най-новата техника на моделиерите. Материите са луксозни - креп, копринена органза, памучно пике, микадо, нежна дантела „Шантили“ като заместител на тюла. Колекцията е обогатена с красиви аксесоари от антично сребро - тиари, диадеми, а също и от уникални обувки, изработени от естествени материали. Целият този лукс и стил впечатлиха дъщерята на Кевин Костнър - Ани, топмодела Петра Немцова, наследничката на няколко династии Оливия де Бурбон, модния блогър Киара Фарани и други - заяви Петкова и допълни. - Усещането от всяка рокля е като за принцеса. Ненапразно колекцията носи приказното заглавие „Имало едно време“ (Once Upon a Time - англ.). За ревюто си от каталунския гигант бяха избрали Овалната зала на националния музей на изкуствата в Барселона. Фонът на дефилето бе огромен, специално изработен часовник от дърво, който отброяваше минутите до началото на шоуто, когато върху подиума започнаха да крачат Ирина Шейк, Констанс Яблонски, Бланка Падиля, Жанета Самп, Терез Александерсон, Свиета Немцова, Синди Бруна и др.
Анелия Петкова (вдясно) с дизайнера Херве Моро и топмодела Терез Александерсон след ревюто на „Проновиас“ в Барселона.

Приумици пред олтара
Дизайнерите отдавна упражняват въображението си с нетрадиционни сватбени одежди. Те вече са сътворявали булчински рокли от тоалетна хартия, бял шоколад, презервативи, найлонови пликчета и дори от автомобилни радиатори. Но най-странни и екзотични тоалети за важния ден се срещат при някои африкански и азиатски народи.
Невестите от племето ипонгото се явяват на церемонията с маска от маймунски череп. На остров Самоа в Тихия океан младоженците трябва да са в костюми от кора на черница. В Кения младоженките боядисват ръцете и краката си в червено-черно. А при някои племена на северноамериканските индианци дрехите задължително трябва да са в четири цвята: черно, синьо, жълто и оранжево, които олицетворяват четирите посоки на света.



Няма коментари:

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ

  Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ   Двама президенти, министри и холивудски з...