неделя, 25 януари 2015 г.

Тайната на сияйната кожа на Джоли
Актриси и модели наблягат на витамин А и С при разкрасяването си



Петте световни патента в областта на разкрасяването на фармаколога Елиът Айзъкс са залегнали в козметичните продукти на бъдещето - стабилизирани формули, щадящи съставки, биосъвместими продукти, които кожата „разпознава“. Другата хватка е в създаването на кремове и гелове специално за решаването на конкретни проблеми - преждевременно стареене, акне, зачервяване, пигментация, суха кожа при това с дълготраен ефект.
На миналогодишния фестивал в Кан Анджелина Джоли предизвика фурор с ангелската си кожа въпреки грижите около шестте деца, работата и смяната на самолетите. Актрисата, която е известна с откритостта си към медиите, заяви, че още й е рано за пластичен хирург. Но призна, че е използвала дерморолера „Медик ейт“ - медицинско устройство за микроиглена мезотерапия, което уплътнява кожата и стимулира производството на колаген и еластин.
От години Синтия Никсън от „Сексът и градът“ се бори с проблема розацея - често срещан при червенокосите. Тя поддържа чувствителните си бузи с щадящите продукти на серията „Ред алерт“.
Актрисата Дженифър Анистън сякаш се е „замразила“ и годините не й личат. Тайната е в подмладяващия серум „Гроут фактор“ с епидермален фактор на растежа.

Вечният модел Линда Еванджелиста поддържа кожата си със серум с витамин С „Си И Тайон“. А за неизбежните за по-зрелите дами бръчки „пачи крак“ около очите, нейната колежка Ариадне Артилес използва широкоспектърен антиоксидантен серум „Файъруол“.
Общото между всички „вълшебни мазила“ е, че съдържат активни продукти с жизненоважните за кожата съставки - витамините С, Е, В5, В3, К, ретинол (витамин А), мощни антиоксиданти, слънцезащитни агенти и др.
Козметологът Стефка Сиракова „преведе“ на човешки език какво са ретиноидите, как влияят върху кожата и какво трябва да знаем за тях. „Ретиноидите са деривати на витамин А, които се доставят в организма главно чрез храната, но са и активна съставка в козметиката на най-прочутите марки. Един от ефектите при прилагането им е увеличаване на дебелината на кожата. Макар че изтъняват роговия слой, ретиноидите сгъстяват клетките на епидермиса и дермата под него. Крайният резултат е по-плътна и по-стегната кожа. Ретинолът доказано изсветлява старчески петна, изглажда фините бръчки, изравнява тена, увеличава нивата на хидратация в кожата и стимулира производството на колаген. Основните предизвикателства пред производителите на продукти, съдържащи тази съставка, са как да намалят чувствителността на кожата и как да я стабилизират. Благоприятните ефекти от въздействието му зависят от неговата концентрация и стабилност.“
Стефка Сиракова съветва да гледаме датата на производството, когато си купуваме козметика с ретинол. Не бива да е произведена преди повече от 12 месеца. От значение е опаковката да спира UV лъчите, каквито са кафявите стъклени опаковки или алуминиевите туби. Още по-сигурно е те да бъдат поставени в плътна картонена кутийка, която блокира достъпа на светлина.
Клинично доказаното положително влияние не означава, че трябва да се обливаме с продукти, съдържащи ретинол и витамин А. Всичко зависи от типа на кожата и от проблемите й. „Не мислете, че ниската концентрация не носи ползи. Научни публикации доказват, че концентрация от 0,01% ретинол е изключително ефективна и видимо подобрява кожата. При това те не отчитат резултатите, постигнати с комбинирането на ретинол с други подмладяващи съставки като мощните антиоксиданти витамин С и витамин Е.


Понеже ретинолът е чувствителен към слънчева светлина, е по-разумно да използваме продуктите с него преди лягане. „Винаги давайте на кожата си 15 минути почивка след измиване и преди нанасянето на ретинола, за да избегнете лекото дразнене“, съветва Стефка Сиракова. Тя прилага за изравняване на тена и стягане на лицевия контур терапията на Анджелина Джоли, която не се отличава с нищо специално. Освен съставките на маските и серумите „Медик ейт“ се прилагат бамбуков пилинг, масаж с витамин С и масло според типа на кожата, маска - хидратираща, почистваща или стягаща, според нуждите на лицето, серум за деколте и шия, хидратиращ крем за околоочен контур с оризови и захарни пептиди, лецитин, получен от слънчоглед. За финал - „Си И Тайон“ серум с витамин С, който защитава кожата от свободните радикали (основната причина за фотостареенето), като същевременно намалява образуването на тъмни петна, придава сияен тен, стяга и оформя лицевия контур. Специалната му формула имитира естествените механизми в тялото, за да поддържа стабилен витамин С в кожата

Няма коментари:

Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024

  Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024 Кинорежисьорът Теодора ...