събота, 10 май 2014 г.


Седем трика за здравословен загар

 
Слънцето все още срамежливо наднича иззад облаците, въпреки че е май. Но лятото припка към нас и затова дерматологът от клиника Jewel skin в София - д-р Сияна Живкова дава съвети как да ползваме сълнцезащитната козметика, какви са основните грешки при нанасянето й и какво означава UV-фактор.
                                          Д-р Сияна Живкова
 

Кога да започнем с мазането

Слънцезащитна козметика трябва да се ползва през цялата година. Добре е да помним, че радиацията в градски условия е по-голяма заради отразяването на светлината и кожата няма време за въстановяване, когато отидем и се доизпържим безотговорно на морето. Добре е да се потърси съвет от дерматолог, ако се появи алергия или реакция на свръхчувствителност - обриви, мехурчета и т.н.  Аз лично давам някакъв противоалергичен препарат седмица преди излагането на слънце. Необходимо е и да се купи фотозащитна козметика.

Основни грешки

Фотозащитният крем трябва да се поставя на цялото лице, гърба на дланите и ръцете -  това  са зоните, изложени целогодишно на слънце. Грешка е да се смята, че тази козметика ни позволява по-дълго и по-безразсъдно да се печем. В Германия е доказано научно, че заболелите от рак на кожата са се увеличили, след появата на тези продукти на пазара. Те наистина осигуряват защита, но хората им се предоверяват безразсъдно и ги използват неправилно.

Как се разпознава вредната козметика

Трябва да се използва само дермо-козметика - тя е съобразена с типа кожа, както и с евентуален дерматологичен проблем. На пазара могат да се открият фотозащитни кремове със следните обозначения - AR – против зачервявания или AKN – за акнеична кожа, както и XPза кожа с непоносимост към слънцето (UV алергии, фотодерматози, светлинна ерупция, провокирана от слънцето уртикария, заболявания, при които не се препоръчва излагане на слънце, лупус, витилиго и т.н.)

Възрастен с детске кремове

Разликата между козметиката за деца и за възрастни е в  използвания филтър – химичен или минерален. Добре е да се знае, че кремовете за малчугани запушват кожата при възрастните - порите на големите са по-широки, а в детските кремове има рефлектиращи микрочастици, които те са толкова големи, че действат като тапи.. Това създава предпоставка за обриване и зачервяване. Някои хора не са наясно и че кремовете, които са добри за зимата, не са подходящи за лятото.

UV-факторът

Факторът означава минутите, в които имаме стопроцентова фотозащита. Аако той е 20, значи, че 20 минути човек е напълно защитен от слънцето. След това въздействието на продукта намалява. Най-високият 50+ фактор дава около 50 минути максимална фотопротекция, след което защитата намалява. За това е необходимо отново да нанесем крема. В противен случай все едно сме се намазали само с тоалетно мляко.
По-високият фактор няма вредно въздействие. Разликата е само в химичния филтър.
Освен това не бива да забравяме и механичната защита -  шапка с козирка, лека дреха, чадър и най-вече неизлагане в часовете на активно слънцегреене от 12 до 16 часа. И не на последно място: да се пие много вода, сокове и други течности, за предпочитане без алкохол.

Слънчевата алергия

Около 15% от хората са страдали от т.нар. слънчева алергия. Тя не води до образуването в организма на антитела, насочени срещу определен алерген, а само наподобява кожните промени, предизвикани от алергична реакция. По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария. Причината за появата й е слънчевата светлина, особено нейното UV-лъчение (UVA- и  UVB- лъчи).  Уртикарията се среща по-често при жените, може да възникне във всяка възраст, но се проявява най-вече при деца и младежи. Лечението се състои основно в предпазването на кожата от UV-лъчението.  Вече съществуват текстилни материи със специално UV-покритие и се ползват за изработка на облекло за страдащи от слънчева алергия. Слънчезащитните кремове с висок фактор на защита са задължителни, комбинирани с медикаментозна терапия.

 
Как се лекува слънчево изгаряне

В случаите на зачервяване трябва да се използват специалните препарати за след плаж. Те не са приумица на производителите, а наистина хидратират, успокояват и имат противовъзпалително въздействие. В случаите на по-тежки мехури и изгаряния е нужно веднага да ги види специалист. Тогава може да се вземе аспирин, парацематол, ако се наложи трябва да се приемат и кортикостероиди. В същото време някои лекарства допринасят за реакции на кожата я правят по-светлочувствителна. Такива са медикаменти за кръвно, антидепресанти, лечение на акне, голяма част от антибиотиците, хормоналните противозачатъчни и др. Много голяма част от етеричните масла са фотосензибилизатори, затова трябва да се внимава и с биокозметиката.

 

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...