сряда, 24 април 2013 г.


Мързеливците живеят по-дълго
Магдалена ГИГОВА

Мъжкият организъм е програмиран генетично да живее по-дълго, отколкото женския. До този еретичен според много учени извод е стигнал британският генетик, професор от колежа на Лондонския университет Дейвид Джеймс.

Официалната версия
Общопризнат факт е: жените живеят между 7 и 10 години повече от мъжете. За това има редица причини. Дамите са по-внимателни, грижат се по-системно за здравето си, наблюдават се. Те са по-емоционални, често плачат и така се освобождават от негативните чувства. Освен това в по-малка степен робуват на вредни навици. Също така по различен начин въздействат върху мъжкия и женския организъм половите хормони. Но все пак главната причина за жизнената издръжливост е заложена у жените генетично. Изследвания на датски и норвежки учени потвърждават: съставът на женските хромозоми XX (за разлика от мъжките XY) позволява на клетките в организма да избират варианти на гените, които ще са биологично най-изгодни, т.е. ще осигурят по-дълго съществуване. А това мъжкият организъм не го може.
Еретичната теория

С резултатите от своите изследвания проф. Дейвид Джеймс обръща официалната концепция с хастара нагоре. Той твърди, че мъжките хромозоми XY правят клетките по-издръжливи, по-адаптивни към различни въздействия на околната среда, а значи и по-жизнеспособни. От това излиза, че на генетично ниво мъжкият организъм е програмиран да живее по-дължо от женския. Защо тогава в живота се случва обратното?! Д-р Джейсм е убеден - животът на мъжете се съкращава не само от вредните навици (съвременните жени ги упражняват с не по-малка сила). По-рано господата са употребявали доста от времето си в постоянно търсене на сексуални контакти и съперничество. Ето какво казва професорът: „До този извод стигнах преди няколко години, провеждайки опити с червеи от подвида Caenorhabditis Elegans, в чиято популация, за разлика от останалите червеи, почти не се срещат хермафродити. Те са с отчетливи полове. Забелязах, че когато отделях мъжките червеи от женските, те умираха за 10 дни. А когато живееха заедно, изкарваха по 15. Между другото женските червеи живеят средно по три седмици. Най-интересното обаче се случваше с мъжките червеи, живеещи в пълна самота. Продължителността на техния живот стигаше до 30 дни!“

Ученият обяснява този факт така - в чисто мъжкото общество самците се бият за територия, сражават се със съперниците си и безуспешно търсят женска. Това води до огромен нерационален разход на енергия и така се съкращава животът. В „дамско общество“ червеите водят усилен полов живот, отново постоянно си съперничат и това не е фактор за дълголетие. А червеите отшелници, макар да умират от скука, живеят два пъти по-дълго.

За да потвърди хипотезата си, д-р Джеймс отделил червеи с генетични мутации, които понижават сексуалната активност, и те се оказали истински столетници - живели 40 дни. Същата мутация изобщо не се отразила върху продължителността на живота на самките. Ученият също така се убедил в наличието на аналогичен „сексозатриващ“ механизъм при други биологични видове. Например кастриран самец на торбеста мишка има продължителност на живота три години, докато сексуално активните му събратя изкарват два-три месеца. За сведение: тези животинки се съвкупляват между 8 и 10 часа на денонощие.

Животът на мъжките индивиди зависи от тяхната подвижност и от разхода на сексуална енергия, обяснява Дейвид Джеймс. Превишаването на прага на активност рязко съкращава продължителността на живота. Житейските състезания са нормални в природата - за по-добър плод, за по-вкусен дивеч, за по-атрактивна самка. Затова и мъжките индивиди живеят по-кратко от женските. Това се отнася за всички видове животни по света, вкл. човека. Пилеейки своята сексуална енергия наляво и надясно, господата съкращават жизнения си път, отпуснат им от майката природа с 25%. Обаче тя пък е осигурила този енергиен ресурс, за да съхрани човечеството.

Дълголетникът Фаринели

Италиански медици анализирали битието на певците кастрати, чийто символ е ангелогласният Фаринели, от древността до наши дни. Ако не се броят загиналите при нещастни случаи, войни или природни катаклизми, като правило всички са живели 15-120 години по-дълго от останалите мъже.

Вицове по темата


  • Докторе, искам да доживея до 100 години.
  • Как сте с пиенето?
  • Сутрин чаша вино за отскок, на обяд бутилка за добро настроение, вечер 2-3 ракии за настройка за секс.
  • Аааа, не! Никакъв алкохол! Ами жените?
  • С жената два пъти седмично, обаче по-често посещавам комшийката, а и на една колежка не отказвам...
  • Ааааа, не! Никакви жени!
  • Добре, докторе, ще живея ли до 100 години, ако спра?
  • Не знам, но ще ти се сторят сто.

  • ****

В Америка направили статистика защо мъжете стават от постелята през нощта.
- Пет на сто, за да отидат до тоалетната.
- 15%, за да са на работа нощна смяна.
- 80 процента, за да се облекат и да се приберат у дома.

Няма коментари:

Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ

  Бляскавата церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ на 16-ти май по БНТ   Двама президенти, министри и холивудски з...