петък, 21 септември 2012 г.

 
Петър Стоянов  - при Обама и Ромни
 
Бившият държавен глава ще представи Плевнелиев на Клинтън
 
Магдалена ГИГОВА
 
 
Петър Стоянов отлетя вчера за Ню Йорк, за годишната среща на „Клинтън глобъл инишитив” – организацията на Бил Клинтън, която тази година проведе 2100 акции  и с 69,2 млрд. долара  подобри живота на 400 млн. души в 180 страни по цял свят. Така пише в официалния доклад, публикуван на сайта на  фондацията. Събитието, което всяка година събира в нюйоркския хотел „Шератън енд Тауърс” на Шесто авеню световния бизнес, културен и научно-технологичен елит започва  в неделя, но Петър Стоянов има предварителни срещи в качеството си на член на директорския борд на Глобална инициатива за справедливост” от  самото основаване на фондацията. Антонина Стоянова няма да придружава съпруга си, защото неотложни служебни ангажименти към Световната организация по интелектуална собственост я задържат в Женева. 
Интересът към годишната среща този път е неимоверен, заради присъствието на Барак Обама и Мит Ромни едновременно. Единствено авторитетът на Клинтън е в състояние да съребе двамата опоненти за толкова близките президентски избори на едно място, коментират световните медии. 
В Ню Йорк Петър Стоянов ще представи Росен Плевнелиев на Бил Клинтън. Той е вторият български държавник, поканен веднага след избирането си на срещата на фондацията след Бойко Борисов.
Както всяка година списъкът на поканените е специална селекция от световния алманах „Кой кой е” – бивши и настоящи държавни глави, нобелови лауреати, шефове на най-големите компании, знаменитости, подбрани главно заради дарителската им дейност и чисто човешка стойност.  От синьокръвните особи ще присъстват кралицата на Йордания – Рания, испанският крал Хуан Карлос Втори, монакският принц Алберт и саудитският  Турки Ал Файсал Ал Сауд.  Благотворителният характер на фондацията събира бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт и настоящият Хилъри Клинтън, съпругата на бившия британски премиер Чери Блеър, ген. Уесли Кларк, бивш главнокомандващ силите на НАТО, ексцентричният милиардер Ричърд Брансън, едни от най-богатите хора в САЩ Бил Гейтс и Уорън Бъфет плюс най-заможният в целия свят, мексиканецът Карлос Слим. От знаменитостите този път ще липсва обожаваната от всички Анджелина Джоли, която в предишните няколко години на тържествената вечеря случайно или не все беше до Петър Стоянов. Този път мястото й ще заеме Джесика Алба. Неизменно грее и Барбра Стрейзанд – член на директорския борд. Освен това там ще бъдат актьорите  Джина Дейвис и Росарио Доусън, Майкъл Дъглас и Деми Мур, дизайнерката Дона Каран, мислителят Дийпак Чопра, топмоделът Кристи Търлингтън, главната редакторка на „Нюзуик” и авторка на една от най-правдивите биографии на лейди Даяна – Тина Браун.
Сред гостите изпъква и още едно българско име – това на Ирина Бокова в качеството й на генерален директор на ЮНЕСКО.
Създадена през 2005 г. „Клинтън глобъл инишитив” се възприема като най-престижният клуб в света. Подобна репутация има и Трилатералната комисия – световно правителство в сянка. А Петър Стоянов е член и на двете!
 
 
С Мик Джагър
 
Винаги съм щастлив да говоря с един от кумирите на моята младост - казал Петър Стоянов на Мик Джагър при първата им среща в Ню Йорк преди две години.- Още сме млади, все още изглеждаш добре като за бивш президент - шеговито отвърнала рок легендата.
Стоянов зарязал задявките и заявил съвсем сериозно и с уважение: "За хората от нашето поколение на Запад вие бяхте легендарни рок звезди, но за хора като мен от социалистическия свят бяхте и надежда за свобода. Не съм си и представял, че ще дойде време с теб да обсъждаме подобни неща".
 
     
 
Началото
 
Историята на по-близките контакти между Клинтън и Стоянов започва през февруари 1998 г., когато Петър Стоянов е на първо официално посещение в САЩ. Влизането му в Овалния кабинет на Белия дом съвпада за лош късмет с кризата около Моника Люински. Българският държавен глава забелязал, че Клинтън е разсеян, решава се на рискован ход и казва: "Искам да ви уверя, г-н президент, че идвам от страна, в която има 400% инфлация и хората едва свързват двата края, идвам от регион в Източна Европа, който се бори да преодолее трудностите от комунистическата разруха, всички те чакат съдействие и солидарност от САЩ и мисля, че е крайно нечестно вас да ви занимават с такъв въпрос, който в нашите очи изглежда абсолютно несъществен - въпроса с Моника Люински".
 Тук Клинтън се разсмял и се обърнал към присъстващите Олбрайт и Ал Гор: Чувате ли какво каза президентът на България - той всъщност е абсолютно прав.
 

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...