понеделник, 29 януари 2018 г.

С черен дроб от черна овца (и $18 000) ставаш здрав, млад и красив






С черен дроб от черна овца (и $18 000) ставаш здрав, млад и красив

„По-възрастен, но по-млад” е пълен оксиморон, дори ако четеш приказки за еликсира на младостта. Но на брега на Женевското езеро в китното швейцарски градче Монтрьо има клиника, където прилагат патентована формула, която извън медицинските термини звучи горе-долу така „С черен дроб от черна овца (и 18 000 долара) ставаш здрав, млад и красив”.
Субстанцията не е шарлатанска измислица за смъкване по няколко кожи от богаташите, защото е разработена от канадски и германски учени и се прилага за подсилване на имунната система при болни от СПИН и хепатит В и С, при пациенти след химиотерапия или просто при хора, които идват на всеки две години за своята доза възраждане на тялото.
Прес-мениджърката на Clinique La Prairie, Яел Брюгом, поясни пред списание „По-здрави”:”Наистина тук идват много милионери или знаменитости, но често пациенти са ни средна ръка люде, които предпочитат да инвестират в здравето си вместо да си купят нова кола”.
Clinique La Prairie от десетина години няма нищо общо с баснословно скъпите кремове за лице. Собственикът Армин Матли продал марката и решил да наблегне на здравето, а не на красотата. Това не означава, че в подножието на Алпите не правят вече разкрасителни мазила. Напротив, но новата им марка се казва Swiss Perfection и набляга на екологичната чистота и екстрактът от корен на ирис с благотворно влияние върху кожата на клетъчно ниво. Естествено, патентован.
Тиери Вали, главния лекар в Clinique La Prairie заяви: „Ние не даваме обещание, че човек попаднал при нас ще остане вечно млад. Това е фантастика. Но с нашата терапия на клетъчно ниво можем да му обещаем да „остарее правилно”, да съхрани физическата си активност и доброто самочувствие. Имаме пациенти от 86 националности и 70 на сто от тях на 24 месеца повтарят процедурата”.
Вече 75 години клиниката в изключително живописното градче, където Фреди Меркюри си е купил къща малко преди да се разболее от СПИН, успешно се борят с процесите на стареенето и връщат физическите и емоционални сили. Началото идва от 1932 г. когато швейцарският професор Пол Ниханс купува бивше девическо училище на брега на Женевското езеро и открива клиника за изучаване на енергийните запаси в клетките. Той вярвал, че откритието му е панацея за всички човешки недъзи и с изследванията си доказал, че живата клетка наистина може да пребори доста заболявания. Резултатите от инжекциите му били изумителни – субстанциаята не само унищожавала вирусите ами подмладявала организма. Истинската известност връхлетяла проф. Ниханс през 1953 г., когато го поканили във Ватикана, за да цери болния папа Пий ХІІ. Той се почувствал много по-добре след курса с клетъчна терапия и новината обиколила света. Оттогава швейцарската клиника има репутацията на един от най-сериозните медицински центрове в Европа. Списъкът на пациентите е като световна версия на справочника „Кой кой е”: Уинстън Чърчил, Шарл де Гол, Конрад Аденауер, Робер Шуман, Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Съмърсет Моъм, Франк Синатра....
Днес бившето девическо училище е превърнато в петзвезден хотел с 59 стаи и апартаменти. А красивият английски парк (с оригинална статуя на Огюст Роден в средата) е заобиколен от още 3 сгради – болница, СПА-център и администрация, свързани с подземни коридори, заради дискретността към пациентите. „Досега проблеми с папараци не сме имали, защото и гостите ни ценят уединението. Само Марадона се беше похвалил пред пресата и ловците на сензации висяха на гроздове по пейките около езерото. Нищо не успяха да снимат, понеже президентският апартамент (тук го наричат „царски”) е мезонет върху покрива на клиниката със собствена градина и асансьор”, усмихна се Яел Брюгом.
Визитна картичка на клиниката е програмата "Ревитализация". Това е уникален лечебен курс за възстановяване на организма с клетъчна терапия. Едноседмичният престоя в болницата струва въпросните 18 000 долара. Той включва пълни медицински изследвания през първите 2 дни, две инжекции с екстракт от черен дроб на ембрион от черна овца (CLP), всякакви процедури и масажи и тотално обслужване при суперлукс. Личен диетолог и треньор определят от какво има нужда тялото ви. И най-вече ви учат как да възприемете нов стил на живот, а не след прекрасната седмица да се върнете отново към застоялия живот и хапването на крак. Напоследък инжекциите са заменени с капки, защото мнозина се боят от игли. Механизмът на действието им е прост — екстрактът наново моделира имунната система на човека като антиалергична и устойчива ва вредни влияние. Затова е „първа помощ” при хроничен хепатит, рак и. СПИН, заболявания на автоиммунната система и тежки алергии. Подмладяването е „страничен ефект”. Тонусът на организма се повишава, изчезва характерната немощ, връщат се физическите и умствени успехи. Процедурата е следната: В понеделник и вторник ви правят пълни медицински изследвния. А през останалото време ви назначават конкретна терапия, предназначена само за вас, диета, съобразена с онова, от което имате нужда.
Изкуството да слабееш с разум е заключено в двуседмичната програма на Clinique La Prairie. Тук го наричат „управление на теглото” и не карат човек в бързи срокове от плондир да става вейка с последвалия задължително „йо-йо” ефект, а го учат как да се храни правилно, съобразно особеностите на организма си, и най-вече да се контролира. Диетолозите и готвачите създават шедьовър на нискокалоричната кухня индивидуално за всеки. Рецептите им, мечта за всеки чревоугодник, са събрани в книга, заедно с „дезайнерски” снимки на гозбите. Фреш, фруктова салата, извара, кифличка от черно брашно, конфитюр, билков чай... И това само за закуска! Вярно, слабееш „едва” по 2 кг на месец, но с години съхраняваш резултата.
До късна есен из клиниката шъкат дами от арабските султански фамилии. Традиция е да идват на тумби през лятото, когато температурите в родните им страни са над 50 градуса, за да си глезят огранизмите. А момите за женене остават по цяло полугодие, та да влязат във форма за предстоящите си сватби. В Clinique La Prairie извозването на гостите с лимузина и стаите обзаведени със старинен лукс са си в реда на нещата. Тук обстановката не е като в клиника, дори не мирише на болница. Макар да си има всички отделения като в класическа българска МБАЛ. Извън терапията „подмладяване + съживяване” нормалните болнични процедури се поемат от швейцарската здравна каса. „Простосмъртните” също могат да родят, да си махнат апендикса или да си прегледат очите при прочутите специалисти. Тези услуги не се рекламират, за да избегнат обсаждането на болницата от любопитни, които се правят на закъсали, за да зърнат някоя знаменитост. „Естествено, операцията за уголемяване на бюста, не се плаща от здравната каса, нито от частните фондове. Но те поемат изцяло реконструкцията на гърдата след операция от рак”, пояснява Яел Брюгом.

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...