неделя, 7 април 2024 г.

Пенсионерът бай Георги обикаля света с 22 кг раница на гръб

 

На 78 бай Георги тегли кредити и обикаля света на стоп
На 78 бай Георги тегли кредити и обикаля света на стоп

В Покана за пътуване на 7 април 2024 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: „Блестя за теб“, първото парче на Intelligent music project на български. Каменни рисунки на 20 хиляди години в Гобустан, Азербайджан

"Блестя за теб", първото парче на Intelligent music project на български
„Блестя за теб“, първото парче на Intelligent music project на български

Георги Братов обикновено се представя като „бай Георги от Свищов“, но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в Покана за пътуване.

Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем сам, на автостоп. Сигурна съм, че ви заинтригувах. В Покана за пътуване ще чуете разговора ми с него, който проведохме по телефона, тъй като в момента г-н Братов живее на 65 километра от София в село  Ябланица.

Запитах го тези 60 държави след като се е пенсионирал ли ги е избродил или е започнал по-отрано. Оказва се, че всичко е започнало преди повече от шест десетилетия в Свищов, когато отишъл на първи си излет.

Пенсионерът Георги  Братов е щастлив в свогенското село Ябланица, където живее, защото е заобиколено от зеленина и върхове от над 1000 метра, които редовно изкачва. Собствената продукция му помага да живее икономично и да инвестира в пътувания до Европа, но за по-далечните пътешествия тегли краткосрочни кредити.

В началото на втората част от разговора ми с Георги Братов, който през сетпември ще започне 79-ата си година, го запитах в Нова Зеландия, която е пребродил на автостоп не са ли му се чудели къде е тръгнал с 22 килограма раница съвсем сам.

Не само, че не се изненадвали, ами едно семейство го поканило в дома си за 6 дни.

„Сигурно и аз съм прихванал от Алековския дух, нали и двамата сме от Свищов, та затова съм такъв запален турист“, казва бай Георги Братов, с когото разговаряме за страстта му към броденето по света.

Пенсионерът-пътешественик Георги Братов като ученик гледал научно-популярен филм за Варанаси на река Ганг и шест десетилетеия мечтал да я види на живо. А днес разказва в Покана за пътуване какво е да живееш в сбъднат сън в Индия.

Варанаси
Варанаси

Дай Боже на бай Георги Братов и на всеки от нас дълъг живот и добро здраве да сбъдваме пътешественическите си мечти. А на него – двойно, защото още не е бил в Китай и в Канада, а много иска да ги посети.

В Покана за пътуване звучи „Блестя за теб“, най-новата песен на Интелиджънт мюзик проджект – супербандата на д-р Милен Врабевски. Парчето, което е първото записано на български език е част от  осмия албум на групата  “Miracles Beyond”.

Той  ще бъде представен на 15 май във Варна, а специален гост на концерта ще бъде един от основните замесени в записите – Richard Grisman.Традиционно за всички албуми на групата до момента и този път в състава на проекта блестят имена от световна величина.

Ритъм секцията се обединява около номинираните за Грами Simon Phillips (TOTO, Protocol, Judas Priest, The Who) и Ernest Tibbs. Вокалните линии пък са в изпълнение на Joseph Williams (TOTO), John Payne (ex-Asia), Carl Sentаnce (Nazareth), Richard Grisman (River Hounds) и основният вокалист на групата по време на живите изпълнения Славин Славчев.

Още за песента, прочетете тук, а по-долу можете и да я чуете

Не пропускайте да се разходите и из каменната приказка Гобустан в Азербайджан като чукнете тук:


Няма коментари:

„Календарни момичета“ грейват пред „Кристал“ по повод 30 години „Ивет Фешън“

Изложба „Календарни момичета“ по повод 30 години „Ивет Фешън“ откриват пред „Кристал“ От 2 до 13 май в Галерия на открито на Столична община...