събота, 21 септември 2013 г.

Музиканти от „Тото“ записват с наш лекар в София


Музиканти от „Тото“ записват с наш лекар в София
Албумът на д-р Милен Врабевски и Джон Лоутън влезе в топ 50 на американска рок класация
 

Магдалена ГИГОВА
 
Музикантите  от легендарната американска банда „Тото“ - вокалистът Джоузеф Уилямс и барабанистът Саймън Филипс, в средата на октомври ще записват български албум в София. Сензационната новина съобщи първо пред „Преса“ авторът на музиката и текста на всички парчета д-р Милен Врабевски. Това далеч не е първото му сътрудничество със световни музиканти. „Миналата година с Джон Лоутън от „Юрая Хийп“ направихме албума „Силата на мисълта“ (The power of mind), а не е малко една мегазвезда да пее чисто българска музика - каза пред „Преса“ Милен. - Джоузеф Уилямс и Саймън Филипс харесаха втория албум и заедно с Джон Лоутън ще се включат в поредния проект. Записите започват на 15 октомври в новооткритото и най-модерно на Балканите студио „Интелиджън мюзик проджект“, а на 4 декември сме поканени в личното студио на Саймън Филипс в Лос Анджелис да запишем ударните инструменти. Получава се джойнт-венчър, защото те ще записват у нас, ама и ние при тях. Те обаче, като видят колко е готино при нас, ще се разколебаят да ни „разкарват“ до Щатите. Студиото, което предстои да бъде открито, е в партньорство с Николо Коцев, единствения истински пробил на Запад български музикант. Таваните му са високи 4,8 метра, с изключителна акустика, изчислен е всеки сантиметър от специалисти, роялът е „Стейнуей“, изпипано е до последния детайл“, пали се Врабевски.
Той стана известен, когато лично спонсорира първия български мюзикъл по холивудски маниер „Площад „Синева“. Лекарят е завършил английска гимназия и медицина и притежава успешна фирма за клинична изследвания с клонове в 13 държави. Когато бе запитан защо е дал над 2 млн. лева за българска музика, той възмутено отвърна: „Ако си бях купил „Бентли“ или яхта, никой нямаше да ме пита защо, амо понеже давам пари за култура...“
За проекта с музикантите от „Тото“ той отново е автор на музиката и на текстовете. „Джоузеф и Саймън с ентусиазъм приеха да се включат в албума „Моят начин да се обичаме“ (My kind of loving) - щастлив е Врабевски. - Със записите у нас правя промоция и на български музиканти. В интернационалния бенд са три световни звезди - Джоузеф Уилямс, Джон Лоутън и Саймън Филипс, а нашите доказани творци са Коко Кърджилов (баскитара), на клавирите е изумителният Нелко Коларов, на китарата - Светослав Колев-Цвъри. Както при предния албум, ще има много богата оркестрация с участие на симфоничен оркестър и духова секция с Мишо Йосифов секстет. Нашата посока на развитие е тези проекти да имат и английска, и българска версия. За да могат и нашите деца да разбират посланията. Както при албума „Силата на мисълта“, повечето парчета имат кавърверсии от български изпълнители (както Данчо Караджов с „Приказка“ или „Силата на мисълта“ с „Акага“), които се въртят по нашите радиа. Изпращаме собствените си послания със собствената си продукция на българския пазар като неразделна част от световния. Но там, за да ни забележат - са мегазвездите. Там отиваш като на кандидатстудентски изпит - явяваш се, шуробаджанащина няма, ако те харесат, подписват договор с теб. Същата компания, която разпространява „Силата на мисълта“, ще продава на Запад и „Моят начин да се обичаме“.
За албума с Джон Лоутън получихме 22 силно положителни оценки. Предполагам, че до голяма степен вниманието към „Силата на мисълта“ се дължеше на това, че той от 10 г. не бе издавал нищо и медиите бяха любопитни. Освен това албумът е  много качествен. С него влязохме в директно в топ 50 на авторитетната американска класация за класически рок CLASSIC ROCK REVISITED BEST RELEASES - 2012. Сингълът „Приказка“ (Fairytale) бе поставен на четвърто място, а албумът - на 49-о. При това в добра компания - „Форинър, „Зи-Зи топ“, „Ейша“,  Джеф Лин и ние сред тях с пилотния си проект! В скандинавските държави бе в топ 4 за най-добър албум за 2012 г., а в Португалия - на първо място. Надяваме се с втория албум да вдигнем още повече шум, защото ракета-носител ще са ни музиканти от „Тото“, които никога не се съгласяват да участват в случайни неща. А когато разбраха, че става дума за сериозна благотворителна инициатива и чуха музиката, веднага се навиха. Защото приходите от албумите отиват директно във фондация „Българска памет“ за образователни програми за децата от Западните Родопи, за района на Тервелско, където от години финансираме кандидатстудентски курсове за огромна група млади хора, които от 11-и и 12-и клас са решили да продължат висшето си образование в България. За мен това е много важно, защото това е част от борбата ми за реализацията им у нас като част от програма срещу демографската криза. И понеже не чакам държавата да го направи, всеки лев, който изкарвам, го давам за тази програма. 
Музикантите от „Тото“ бяха много впечатлени, че Европарламентът ме е определил за Европейски гражданин на годината (Милен Врабевски ще получи приза си заедно с другия награден - поета Валери Петров, на 16 октомври в Брюксел - б.а.).  Разбраха, че не работят със случаен човек, и когато научиха, че съм член на фондацията на Клинтън „Глобъл инишитив“. След като направим този албум успешен, тихичко ще им предложа демоверсията на третия, която е готова. В момента ги зарибявам. За него ще поканя световна звезда жена. Имам предвид една-две, но големите имена не ги огласявам, докато не ги видя с договор при мен“, крои планове лекарят музикант.
Според него младото поколение има нужда от положителни послания, от алтернатива на чалгизацията, от интелектуален продукт, съответстващ на нивото на нацията.
 
Каузата „Българска азбука“
 
Освен основната работа - клиничните изследвания, приоритет за д-р Милен Врабевски е каузата кирилицата да се нарича по света българска азбука. Неотдавна с еврокомисар Кристалина Георгиева двамата откриха в Брюксел поредната изложба в подкрепа на идеята „1150 години от Моравската мисия“.
„Кирилицата трябва в европейските структури да получи достойно името си българската азбука, все пак 250 млн. души пишат на нея“, убеден е Милен. Лекарят е щастлив, че първата реакция от официалните власти на ЕС идва от председателя на Европарламента Мартин Шулц. „Той отговори на моя приятел и съратник -  евродепутата Андрей Ковачев, че е абсолютно логично във вътрешната кореспонденция на Европейския съюз кирилицата да се нарича „българската азбука“. Което определено е пробив. Не е категорична победа, но е първа стъпка. На 16 октомври, когато съм в Брюксел за награждаването, с Кристалина Георгиева ще открием друга изложба - „Кан Тервел, спасителят на Европа“, във връзка с 1295-годишнината от спирането на арабите през 718 г. Заради това дело нашият владетел е наречен Спасителят на Европа в над 40 произведения на европейската историческа литература. Абсолютно неизвестно е, че това е единственият монарх в Алеята на славата във Византи. Кан Тервел през 705 г. връща на престола безносия император Юстиниян Риномет и получава титлата цезар - единственият чужд цезар на Византия. По негово време е подписан и първият мирен договор с търговски клаузи - не може да се разменят стоки между България и Византия без държавен печат. Това е висок цивилизационен ценз и ние искаме да го рекламираме“, завършва д-р Врабевски.
 
Лекарят има общо 22 деца
 
Фондация „Българска памет“ финансира процедурите инвитро за дами, които вече не могат да се възползват от националния фонд. До този момент са се родили 19 бебета и всички стискат палци при 20-ото всичко да е наред. Самият Милен има три собствени деца.
 

Няма коментари:

Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024

  Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024 Кинорежисьорът Теодора ...