понеделник, 30 април 2012 г.


Турция 3 в 1

За българина Турция е синоним на „3 в 1”. Място, където да си почине, да се наслади на отлично обслужване и щедър ол инклузив и да поеме отпускарска доза история и култура. Ето ви няколко идеи какво да се види извън плажа  и голямото плюскане при основните български посоки у комшиите.

Кушадасъ-Ефес-Памуккале





Най-достъпната дестинация е Кушадасъ, защото е най-близо, а и цените там са по-благи. Не може да стигнеш до там и да не запалиш свещ в къщата на Дева Мария в Ефес. Според легендата Богородица живяла там през последните си години. Църковни източници твърдят, че след смъртта на Христос на кръста и възкресението му, апостол Йоан и Божията майка избягват в Ефес. Любопитна е и историята как е открит домът на Дева Мария. „Немската Ванга”, пророчицата Катерина Емерих, която никога не е напускала Германия, през 18-ти век детайлно описва мястото. Поклонниците могат да пият от чучурите, на които се е мила Богородица, да си налеят светена вода и да оставят листче на Стената на желанията.

В останките от древния Ефес, където се е намирало едно от чудесата на античния свят – храмът на Артемида, могат да се видят детайли от библиотеката на Целзиус, храма на Адриан, доста запазения амфитеатър с 25 000 седящи места.

В по-скъпите екскурзии с гид от Кушадасъ до къщата на Дева Мария и Ефес влиза вписаниото в съкровищницата на ЮНЕСКО Памуккале. Не се стискайте. Бройте 35-40 евро, че тази гледка е единствена в света. Митовете твърдят, че по извисяващите се на 100 м стъпаловидни склонове нинавине простирали да съхне реколтата си от памук. От тям и името на уникалния комплекс от минерални извори с вода, изобилстваща от бикарбонати на калция. Тюркоазени езерца и стелещ се изкрящо бял памук! На връщане се минава и покрай извора на Клеопатра с „газирана” вода. През май почивка в Кушадасъ може да се намери и за 200 лева от сайтовете за колективно пазаруване.

Кападокия

Каппадокия в превод от персийски означава „страна на прекрасните коне”. Областта в централна Турция по-скоро трябва да се нарича „страна на причудливите камъни”. Природните феномени от скали в невероятни форми, които повече приличат на лувнен или марсиански пейзаж, са част от световната съкровищница на ЮНЕСКО. Преди около 1000 години първите християни „построили” (по-точно издълбали) ту удивителни пещерни църкви и манастири ,обединени н "Музей под открито небе”. Около тях възникнали цели скални градове, които днес радват взора на пътешественика. От София до централна Анатолия, обаче са повече от 1400 км и най-разумно е да се прелетят на два пъти – до Истанбул и от там до Невшехир. „Кападокия кейв ризорт и СПА” е най-новият и най-луксозен петзвезден хотел от пещерен тип – частично е издълбан в скалите, а в три от апартаментите има мини-басейни с минерална вода.

Със самолет цената за 4 дни тръгва от 350 евро, докато 6-дневна екскурзия с автобус е същата сума в лева.

Анталия




До Памуккале може да се отиде и от Анталия, но това далеч не е единствената причина да изберете перлата на турската ривиера. Тук планината Торос целува Средиземно море, а хотелите са по-луксозни и туристите по-състоятелни. Градът е основан през І в. сл. Хр. от цар Атал II, който кръщава града на себе си. През ХІV в. мароканският пътешественик Ибн Батута, пише, че Анталия е най-красивия град, който някога е виждал. В Калейчи (Kaleiçi), старият квартал може да усетите истинската атмосфера сред реставрирани джамии и дървени османски къщички, потънали в зеленина. Пристанището пък е приказно място, където да изпиете по нещо и да наблюдавате корабите. В Анталия има несметно количество барове, дискотеки и ресторанти, вкл. два аквапарка и делфинариум. Но мястото не е само хотели и плажове. Недалеч е Кайран, където могат да се видят останките от най-стария град в Турция. На около 40 км е древният град Аспендос. Най-известен е с амфитеатъра от II в., който се смята за най-добре съхранения в света. Запазен е и участък от римския акведукт с дължина 15 км. Град Демре (Кале) се намира на 48 км източно от Каш и ок. 140 км западно от Анталия. Тук е проповядвал и починал Свети Николай Чудотворец Мирликийски, първообразът на дядо Коледа. В археологическия музей на Анталия дори има част от челюстна кост, за която се твърди, че е принадлежала на щедрия старец. Църквата от 11-ти век „Св. Николай" с първоначалния гроб на светеца (през 1087 г. мощите му били пренесени в Бари, Италия) се издига в центъра на Демре и тук се стичат много поклонници.

За почивка в Анталия може да броите и 250 евро с намалението за ранно записване, и 600 евро за петзвезден хотел, че и 1000 за свръхлукс.

Няма коментари:

„Ако си сън“ е подарък от Цвети към Светльо от EXPOSE

  Тити Папазов, Ники Кънчев, Виктория и Айлин от „Ергенът“ – в новата песен на EXPOSE Тити Папазов, Ники Кънчев, Виктория и Айлин от „Ергенъ...