събота, 6 декември 2025 г.

Празници на маслината в Турция!

 

 


През последните години, инетересите на хората наложиха нови тенденции при пътуванията и посещенията. Днес все повече се предпочитат почивките които съчетават уникални преживявания и потапяне сред местната култура. Според доклада „Мониторинг за нагласи и предпочитания на пътуващите“ на Европейската туристическа комиция (ETC), 60% от европейските пътници планират да останат в една дестинация през следващите месеци, вместо да се местят между региони, което отразява нарастващото предпочитание към ориентирането и сливането с местната култура.

 Що се отнася до културното потапяне, Турция предлага преживявания, които доближават много посетителите до местните традиции, общности и начин на живот. Един от най-автентичните начини за сливане с местния живот в Турция е като се присъедините към сезонните реколти в цялата страна - а реколтата от маслини, особено в Егейския регион, се откроява като най-отличителната дейност от октомври до януари. Средиземноморския климат и дълбоко вкоренената традиция в отглеждането на маслините, откроява Турция, като една от ключовите производители в света. Със захлаждане на времето, започва и годишната реколта. Събирайки маслини и транспортирайки ги до местните мелници, те биват пресовани в известния зехтин на региона. За посетителите този период предлага ценна възможност да станат свидетели или дори да участват в дългогодишна културна практика.


 Егейско море: Сърцето на маслиновата традиция на Турция

Маслиновото дърво заема централно място в дълбоко вкоренената култура на Анадола .От Егейско и Мраморно море до Средиземно море и югоизточните региони, маслините днес се отглеждат в цялата страна. Със своите обширни маслинови горички, Турция се нарежда сред петте най-големи производители на маслини и зехтин в света. Страната е включена и в маслинените маршрути на Съвета на Европа, произвеждайки между 50 и 80 сорта маслини.

 Егейското крайбрежие е сърцето на това наследство, където се намират 75% от маслиновите дървета в страната. Тук маслините не са просто препитание, а начин на живот. От Чанаккале до Балъкесир, от Маниса до Измир и от Айдън до Муула, древните дървета отразяват вековни традиции и наследство. А когато започне сезонът на реколтата, регионът става и по-оживен. Реколтата е общо събитие, където семействата работят заедно, за да произвеждат зехтин за следващата година. Посетителите могат да разгледат слънчевите горички, да участват в дейността на реколтата и да се докоснат до оживените празненства в региона от първа ръка.

 Турски ритуал: От маслинови дървета до трапези

Маслините оформят и егейската кухня, от трапезите за закуска до „зейтинялълар“ - ястията, приготвени със зехтин. С края на лятото маслините достигат до пълна зрялост, започва реколтата и местните жители ги берат на ръка или използуват машини. Дълбоко свързани със земята си и древните маслинови дървета, егейците обикновено предпочитат да берат всяка маслина поотделно, тъй като този метод гарантира най-висококачествения екстра върджин зехтин.

 За да се насладите на реколтата от първа ръка и да се докоснете до духа на егейските земи, най-добрият маршрут е Пътят на маслиновото дърво. Можете да започнете маршрута, като разгледате планината Каз(Ида), важен район за отглеждане на маслини, а след това да посетите за кратко Музея на зехтина Адатепе в Чанаккале. Това е първият музей на зехтина в Турция. С навлизане на вътре в страната, ще стигнете до друга ключова дестинация за маслини и зехтин: Айвалък в Балъкесир. Районът се е доказал, като географски обозначен със зехтин, а кухнята му, вдъхновена от този него, е абсолютно задължителна да се опита.

 Същността на маслините

Следвайки пътя на маслиновото дърво, следващата ви спирка ще бъде Маниса, където можете да посетите 1650-годишното монументално маслиново дърво Къркаач, едно от най-старите плодоносни маслини, живо и до днес. Можете да продължите към Измир, оживения град, известен с високото си качество на живот, и да разгледате очарователните му населени места по Пътя на маслиновото дърво, включително Чешме, Урла, Сеферихисар, Гюзелбахче, Мендерес и Селчук. Урла предлага уникален поглед към историята на маслините, от древния Клазоменай - едно от най-старите места за производство на зехтин в света, датиращо от 6-ти век пр.н.е. - до Музея на зехтина Кьостем, който проследява 4000 години на отглеждане. Можете да се насладите на ястия, приготвени с изключителния зехтин на региона, в ресторанти, отличени със звезди MICHELIN, придружени от местни вина. Да споменем, че Урла е известна и със своите лозя!



Няма коментари:

Celestyal отчита рекорден сезон в Средиземно и Адриатическо море

  Celestyal отчита рекорден сезон в Средиземно и Адриатическо море Celestyal приключи най-успешния си сезон в Средиземно и Адриатическо море...