
Известно с богатия си аромат и наситен вкус, турското кафе е една от най-ценните културни традиции на Турция. Уникалните му методи за приготвяне и сервиране, заедно със социалното и историческото му значение, правят тази напитка незаменимо преживяване за всеки посетител на Турция.

Турското кафе е вписано в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО през 2013 г. и оттогава 5 Декември – датата на това признание – официално се чества като „Световен Ден на Турското Кафе“.
Тази година обаче турското кафе отново затвърди своето културно и историческо значение в световен мащаб, като стана първото „традиционно наименование на продукт“ на Турция, официално регистрирано в Европейския съюз (ЕС).
Наистина няма по-добро място от Турция да се насладите на чаша турско кафе с перфектен каймак. Тук всяка глътка разказва история за традиция и гостоприемство. Може би тази наслада ще вдъхнови дори следващото ви пътуване до страната!
„Чаша кафе оставя спомен за 40 години“ , казват в Турция!

Турското кафе има история, обхващаща повече от 500 години. Внесено в османските земи през Йемен през 16-ти век, тази изискана напитка скоро завладява сърцата на хората, което води до откриването на първите кафенета, където се водят задълбочени разговори.
Не след дълго турското кафе навлиза в домовете и в крайна сметка се превръща в ценна турска традиция. Наблюдавайки нарастващата му популярност, търговците започват да търгуват с кафе на зърна през границите. Така турското кафе достига до Европа, полагайки основите на кафе културата в региона.
Освен богатия си вкус, турското кафе отдавна е ценен ритуал, обединяващ приятели и семейства. Някога сервирано главно след хранене, то скоро намира своето място на годежни церемонии, празнични събирания и религиозни празници.
Предлагането на турско кафе е вечен жест на гостоприемство и топлина, израз, уловен в поговорката „Чаша кафе оставя спомен за 40 години“ !
Тайната на уникалния вкус
Това, което прави турското кафе уникално, е не само силата му да сближава хората, но и автентичната култура, която то въплъщава, от самото му приготвянето до насладата от консумацията. Един от най-старите методи за приготвяне на кафе, който все още се използва, представлява устойчивото кулинарно наследство на Турция.
Фино смлените печени зърна се приготвят със студена вода и по желание захар, в малък съд наречен „джезве“. Той се поставя на котлон на слаб огън и се чака да кипне, като се образува гъста пяна.
Когато сте в Турция, може да ви попитат: „Как бихте искали кафето си?“ – обикновено, с малко захар, средно или сладко.
Как е поднесено кафето също е много важна част. За разлика от кафето, сервирано в хартиени чаши в забързания ни съвременен живот, турското кафе традиционно се сервира в малки, красиви и интересни порцеланови чашки, придружено от чаша вода и парче локум или друга сладка.

Докато пътувате из регионите на Турция, ще срещнете различни интерпретации на турското кафе. По крайбрежието на Егейско море можете да се насладите на кафе с дъвка (damla sakız). Това местен специалитет, чието приготвяне е възможно благодарение на смолата от известните мастикови дървета в региона.
В Газиантеп опитайте кафе Мененгич, приготвено от зърната на дървото Pistacia terebinthus, което също е регистрирано, като географско указание (ГУ) от ЕС.
В източните провинции, като Шанлъурфа и Мардин определено трябва да опитате Мърра, по-силна и по-интензивна кафе напитка, която отразява дълбоко вкоренените традиции на региона.
Можете да се насладите на вкусна чаша кафе навсякъде в Турция. Независимо дали след хранене или в комбинация с емблематични сладкиши, като баклава и локум, тази удоволетворяваща напитка ще съпътства разговора ви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар