понеделник, 1 юли 2024 г.

Извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Н.Пр. Дай Цинли даде старт на Фестивал на Драконовите лодки


Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки
Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки

„Тази година провеждането на Фестивала на Драконовите лодки съвпада с одобряване на резолюцията на ООН, по предложение на Китай, за обявяването на 10-и юни, всяка година, за международен ден на диалога между цивилизациите.

Китай се застъпва за уважението към многообразието на световните цивилизации и за укрепването на международния, междучовешки и културен обмен и сътрудничество и се ангажира, активно, за насърчаването на по-голямо разбирателство и доверие между всички страни, приятелство между хората и с укрепването на солидарност и сътрудничество!“ – с тези думи Н.Пр. Дай Цинли се обърна към гостите, изпълнили Опера на открито – Музи над водата в Панчарево и пожела, в годината на дракона, Фестивалът на Драконовите лодки да е още по-успешен.

Събитието е посветено на 75 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и се провежда под патронажа на Столична община и кмета на София г-н Васил Терзиев, в партньорство с Посолството на Китайската народна република в България, Българската федерация по кану-каяк и Район Панчарево в лицето на г-жа Евгения Алексиева – кмет на района.

Г-жа Евгения Алексиева – кмет на район Панчарево.
Г-жа Евгения Алексиева – кмет на район Панчарево.

Радвам се, че за втора поредна година, Район Панчарево и езерото Панчарево е домакин на Фестивала на Драконовите лодки. Щастливи сме да развиваме този спорт и да запознаваме хората в България с китайската култура и традиции. Имаме желание фестивала да се превърне в традиция за района. Приветствам ви с „добре дошли“ и се надявам да прекарате един прекрасен уикенд в най-зеления район на София.“ – каза г-жа Алексиева по време на официалното откриване на фестивала.

С думите: „От името на кмета на София, г-н Васил Терзиев, бих искал да благодаря на Посолството на китайската народна република, на Сдружение „Фестивал драконови лодки“, на българската асоциация по кану каяк и на Район Панчарево за организацията на това впечатляващо събитие и възможността да се потопим в богатството на китайската култура.

Фестивалът на Драконовите лодки става все по-популярен и сме горди, че град Русе е избран за домакин на Световното първенство през 2025. Разбрах от г-жа Алексиева, че тя също иска да бъдем домакин на следващото световно състезание по Драконови лодки и столична община с радост ще подкрепи всички усилия на Район Панчарево да проведе това събитие.“ – се обърна към аудитория, участници и състезатели зам. кмета по дигитализация на град София Иван Гойчев.

Своето приветствие произнесе и Председателят на Сдружение „Фестивал Драконови лодки“ Влад Гицоайка: „Тръгнал от Древен Китай, Фестивалът на Драконовите лодки отдавна е прекрачил границите на страната и на азиатския континент. Азия за нас е все още далечна, екзотична, непозната.

Чрез този фестивал ние се докосваме до частица от нея, до нейната култура и самобитност. Няма друг аналог, който да обединява и включва в себе си толкова много елементи. Това не е просто атрактивен спортен празник, не е само с музикални или само с танцови изпълнения. Докосването до продукти от творци, майстори и занаятчии от близо и далеч, опитването на ароматни и непознати храни и напитки, всички атракции, които се предлагат, всичко това кара хора от близо и далеч да се опознават, харесват и сприятеляват.

Министърът на Културата Найден Тодоров, министърът на Младежта и спорта Георги Глушков, ректорът на Националната спортна академия проф. Красимир Петков изпратиха приветствени писма. На официалното откриване присъстваха посланици и дипломати от посолствата на Словения, Босна и Херцеговина, Белгия, КНДР, Египет, кметове на населени места, общински съветници и други.

Кулминацията на официалното събитие беше традиционният Драконов танц изпълнен от възпитаници на СУ „Васил Левски“, гр. Русе, а веднага след това посланик Н. Пр. Дай Цинли, заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, зам. кметът на София Иван Гойчев и секретарят по култура, образование и туризъм на Президента на Република България, Илин Димитров, участваха церемонията „Събуждане на дракона“.

Церемонията има символно значение и протича по определен ред. Първо се маркира челото на дракона за късмет и успех в живота и нови възможности, следва маркиране на носа за хармония, щастие и мир за всички, преминава се към маркиране на устата за радост, веселие и летящ старт, последвано от маркиране на рогата, за да донесат драконовите лодки здраве, късмет и сбъдване на желанията и на финала се маркират очите за благоденствие и мир за страната и народа.

Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки
Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки

Веднага след изпълнението на този ритуал на гребна база Панчарево бе даден старт на самите състезания. Тази година са записани над 25 отбора за участие. Надпреварата се проведе в двата дни на уикенда. На 29-и и 30-и Фестивалът на Драконовите лодки продължи с мултикултурна програма с още много музика, танци, арт-базари, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кътове за храна и напитки и много други забавления в района на плажа до Рибарника. 

С най-голямо нетърпение бе посрещнат концертът на Ih Tsetsen от провинция Вътрешна Монголия с уникалното и изумително монголско, гърлено пеене в двата фестивални дни. На фестивалната сцена се представиха и множество български читалищни състави, изпълнители и музиканти.

Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки
Китайският посланик откри третият за България Фестивал на Драконовите лодки

Събитието е част от културния календар на Столична община. В първия ден от провеждането на състезанието се включиха отборите от 20 човека, а победители станаха „Сливнишките дракони“. Във втория ден се състезаваха 10–членните екипажи и първи се класира отбор „Черни дракони“ с най-добро време от 1:01:55 мин. В надпреварата с големите лодки втори се класираха отбор „Златните“, а на трета позиция останаха „Акулите на Стивън“.

Победителите в  третия за България Фестивал на Драконовите лодки
Победителите в третия за България Фестивал на Драконовите лодки

При екипажите от 10 човека среброто отиде при отбор „Драконът на Тунджа“ със само 4 секунди разлика от победителя, а на трето място се класираха „Девет дракона и половина“. Кметът на Район Панчарево, г-жа Евгения Алексиева, Александър Серафимов от Столична община, заместник-кметът на район “Панчарево” г-н Георги Амзин, Председателят на Федерацията по Драконови лодки Симеон Василев, инж. Николай Вълчев от районната администрация и бронзовият олимпиец по кану-каяк Мартин Маринов наградиха победилите отбори.

В двата дни на фестивала, в местност Плажа при рибарниците, публиката се наслади на изпълненията на Пекинската танцова академия, вокални изпълнения на възпитаници на Институт Конфуций, виетнамски танци, Фолклорен състав „Цветница“, Народно читалище Виделина – 1908 с. Панчарево, група Sunblinds, Тригайда, Перкусионно дуо, а спортистите с ушу, айкидо и винг чун демонстрации впечатлиха публиката.

Огромен интерес предизвикаха ръчно изработените изделия в творческите работилници, разположени на поляната пред сцената, както и вкусните храни и напитки, предлагани там.

Официални партньори на Фестивала на Драконовите лодки отново бяха Moutai България, DONGFEN и LAB Expert.   

Фотограф: Симеон Донов

Повече информация на:


https://www.facebook.com/DragonBoatFestivalBG

https://www.youtube.com/@DragonBoatsFestival

https://www.instagram.com/dragonboatfest/

Няма коментари:

Каньонът на антилопата невъзможна красота без фотошоп

  Каньонът на антилопата в Аризона – по-вълнуващ от Петра. Снимка Грег Буратин В Покана за пътуване на 15 септември 2024 по програма Христо ...